Να γιατί πιέζουν οι κοντόφθαλμοι για την εξόρυξη χρυσού

Συντάκτης Νewsroom 21 Απριλίου, 2011 07:08

Να γιατί πιέζουν οι κοντόφθαλμοι για την εξόρυξη χρυσού

Ράλι πάνω από τα 1.500 δολ. η ουγγιά έκανε ο χρυσός για πρώτη φορά την Τετάρτη, διευρύνοντας το ρεκόρ του μέσα στην εβδομάδα καθώς οι επενδυτές υπό τον φόβο του πληθωρισμού στράφηκαν στην αγορά εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, σε συνδυασμό και με την υποχώρηση του δολαρίου.


Ενδείξεις για σημαντική άνοδο του πληθωρισμού στις μεγάλες οικονομίες της Ασίας, όπως στην Κίνα και την Ινδία, φάνηκαν και στη Λατινική Αμερική την Τετάρτη, με τις τιμές στη Βραζιλία να πλησιάζουν το όριο που έχει θέσει η κυβέρνηση και στο Μεξικό να υπερβαίνουν τον ετήσιο στόχο.

Η δεύτερη ημέρα σημαντικών απωλειών για το δολάριο και το ράλι του πετρελαίου και των δημητριακών που αύξησαν και άλλο τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, ώθησαν ακόμη υψηλότερα τις ράβδους χρυσού, με στόχο την εξασφάλιση της αξίας.

Συνήθως οι τιμές του χρυσού ακολουθούν την αντίθετη πορεία από το δολάριο.

Η τιμή σποτ του χρυσού αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών αγγίζοντας τα 1.505,70 δολ. η ουγγιά. Το πολύτιμο μέταλλο, που προσφάτως άγγιξε τα 1.500,50 δολ. η ουγγιά στις 3:31 μ.μ. (χρονική ζώνη EDT), έχει σημειώσει τις τελευταίες οκτώ ημέρες άνοδο 4%. Ο χρυσός οδεύει να κλείσει ενδέκατο τρίμηνο με κέρδη.

Και το ασήμι σημείωσε άνοδο υπερβαίνοντας τα 45 δολ. για πρώτη φορά από το 1980.

Οι αγορές χρυσού στις ασιατικές αγορές τροφοδοτήθηκαν από την αύξηση των εισοδημάτων των καταναλωτών και του υψηλότερου πληθωρισμού. Κίνα και Ινδία ανακοίνωσαν υψηλότερο των εκτιμήσεων πληθωρισμό την εβδομάδα που πέρασε.

Φυσικά δεν πρέπει να νομίσει κανείς από την περιοχή μας, ούτε για πλάκα, ότι με τα παραπάνω δεδομένα, αν δοθεί άδεια σε οποιαδήποτε εταιρεία να εξορύξει το “πολύτιμο” μετάλλευμα, εκείνη θα το μοιραστεί με τον “κόσμο”.

Επίσης δεν υπάρχει καμία εγγύηση, ότι η ζήτηση του χρυσού θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε τέτοιου είδους πρωτόγνωρα ύψη. Η τιμή του αποτελεί οικονομική συνισταμένη, που επηρεάζεται όσο καμία άλλη από τη συνεχώς  μεταβαλλόμενη παγκόσμια  πολιτική.

Δείτε τις διακυμάνσεις στην τιμή του χρυσού από το 1979 μέχρι το 2010. Να σημειωθεί σ’αυτό το σημείο ότι η τωρινή εξέλιξη θυμίζει την πορεία της τιμής στις αρχές του 1980, όταν η τιμή του χρυσού ανέβηκε μέσα σε λίγους μήνες από 100 δολάρια η ουγκιά στα 850 για να πέσει μετά από λίγο to 1982 στα 250, ενώ για τις επόμενες δυο δεκαετίες παρέμεινε σταθερά κάτω από τα 400 δολάρια.

Γεγονός είναι πάντως, ότι η τιμή του χρυσού έκανε τα μεγαλύτερα ιστορικά άλματα σε καιρούς πολέμου και οικονομικής αστάθειας  (1ος και 2ος Παγκόσμιος, Βιετνάμ).

Πηγή: Reuters, goldtrend.de

Επιμέλεια: Πόπη Κουρτίδη


Συντάκτης Νewsroom 21 Απριλίου, 2011 07:08

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV