Η Θράκη μίλησε και είπε ΟΧΙ – Η κυβέρνηση θα επιμείνει στην επένδυση χρυσού στο Πέραμα;

Συντάκτης Νewsroom 5 Μαρτίου, 2013 12:56

Η Θράκη μίλησε και είπε ΟΧΙ – Η κυβέρνηση θα επιμείνει στην επένδυση χρυσού στο Πέραμα;


Χιλιάδες Θρακιώτες συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας στην Αλεξανδρούπολη ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Διανομαρχιακής Επιτροπής Έβρου – Ροδόπης κατά των Χρυσωρυχείων και του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελου Λαμπάκη προκειμένου να διατρανώσουν και πάλι την αντίθεσή τους στην επένδυση εξόρυξης χρυσού στο Πέραμα της Αλεξανδρούπολης.

Το πλήθος των Θρακιωτών που άρχισε από νωρίς να συγκεντρώνεται μπροστά από το Δημαρχείο ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών, οι οποίοι επισημαίνουν ότι ενδεχομένως να είναι η πολυπληθέστερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θράκη. Οι πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού για την ξένη επένδυση στη Θράκη φαίνεται ότι επηρέασαν και ξεσήκωσαν τον κόσμο, που με πανό και συνθήματα διαμαρτυρήθηκε ειρηνικά.


Ο Δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης, έχοντας στον πλευρό του το σύνολο των δημάρχων της Περιφέρειας, τον Περιφερειάρχη κ. Άρη Γιαννακίδη και περιφερειακούς συμβούλους, τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Έβρου, μέλη ΔΣ διαφόρων συλλόγων της περιοχής, μαθητές και φοιτητές χαρακτήρισε από το βήμα τους αγώνες που γίνονται τα τελευταία 13,5 χρόνια κατά των χρυσωρυχείων, αγώνες του λαού ολόκληρης της Θράκης, αλλά και της Περιφέρειας ΑΜΑΘ και αναφέρθηκε εκτενώς σε αυτούς που είναι απέναντι στον λαό –  οι Καναδοί, κάποια ΜΜΕ και οι πολιτικοί – αλλά και σε όσους ελπίζουν πως θα βρουν εργασία στα χρυσωρυχεία και αγνοούν τις άθλιες συνθήκες στις οποίες θα δουλεύουν.

«Θέλουμε την ανάπτυξη, δεχόμαστε την εξόρυξη του ορυκτού πλούτου, όχι όμως και του χρυσού γιατί υπάρχει το κυάνιο, ενώ δεχόμαστε τις επενδύσεις φυσικού αερίου και υγροποιημένου αερίου και λέμε ναι στην γεωθερμία και στην μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λαμπάκης καταλήγοντας «δεν είναι δυνατόν να διαλέξουμε τον θάνατο για 100 θέσεις εργασίας».

Ο Περιφερειάρχης κ. Γιαννακίδης στον σύντομο χαιρετισμό του έστειλε μήνυμα «σε αυτούς που αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς», ότι στην περιοχή «έχουμε τις δικές μας αξίες, βροντοφωνάζουμε με στεντόρεια φωνή όχι στον χρυσό και μαζί μας είναι όλη η κοινωνία της Ροδόπης και του Έβρου, ενώ η νέα γενιά απαιτεί από εμάς τους φορείς, να παραδώσουμε αλώβητη την γη» και «σε όσους δεν συμπορεύονται στον κοινό αγώνα», διεμήνυσε ότι «η ιστορία τους περιμένει και απροσχημάτιστα, θα είναι αποκαλυπτική και αμείλικτη».

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε πορεία των συγκεντρωμένων στους κεντρικούς δρόμους της Αλεξανδρούπολης.


Συντάκτης Νewsroom 5 Μαρτίου, 2013 12:56

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV