Νέο ηχηρό ΟΧΙ κατά του χρυσού από την ΠΕΔ-ΑΜΘ

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 26 Ιουνίου, 2022 15:04

Νέο ηχηρό ΟΧΙ κατά του χρυσού από την ΠΕΔ-ΑΜΘ

Ομοφωνία επέδειξε για μία ακόμη φορά στο θέμα του “χρυσού” η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αν. Μακεδονίας και Θράκης, το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας συνεδρίασε το Σάββατο (25.06.2022) το μεσημέρι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας (βλ. σχετικά >>ΕΔΩ). Δια ζώσης η συνεδρίαση των δημάρχων, που βρέθηκαν απ’ όλη την Περιφέρεια στην Ορεστιάδα, κάποιες απουσίες σημειώθηκαν που όμως είχαν συμμετοχή μέσω τηλεδιάσκεψης, με 9 θέματα στην ημερήσια διάταξη και με σημαντικότερο όλων τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την εξόρυξη χρυσού στη Θράκη, έτσι όπως διεκδικεί η “Μεταλλευτική Θράκης Α.Ε.” ξεκινώντας έρευνες με 16 γεωτρήσεις στην περιοχή του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών.

Με την ομόφωνη απόφασή της, μάλιστα, η ΠΕΔ-ΑΜΘ δηλώνει την άρνησή της όχι μόνο στο τελικό στάδιο της εξόρυξης, αλλά ακόμα και στην οποιαδήποτε προεργασία απαιτείται μέχρι εκεί. Συγκεκριμένα, πρώτα αναλυτικά περιέγραψε την κατάσταση ο δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος προς το Σώμα. Στάθηκε στο θεωρητικό πλαίσιο αναφέροντας τέσσερα σημεία που αιτιολογούν την άρνηση στο να προχωρήσει η “επένδυση”: “Πρώτον, το ελληνικό κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν κερδίζουν σχεδόν τίποτα. Δεύτερον, οι μέθοδοι εξόρυξης είναι επικίνδυνες (κυάνιο, λίμνες τελμάτων, παραμένοντα υλικά κλπ). Τρίτον, η καταπολέμηση της ανεργίας δεν γίνεται διότι θα απασχοληθούν 80-100 άτομα για 5-10-20 χρόνια. Τέταρτον, δεν συνάδει με το μοντέλο ανάπτυξης που ως περιοχή έχουμε προτάξει“, είπε. Μάλιστα σε δευτερολογία του ο κ. Χαριτόπουλος, συμφωνώντας με την πρόταση του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, ανέφερε πως “η λύση είναι να εξαντλήσουμε τα ένδικα μέσα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο“.


Τοποθετήθηκαν κι οι άλλοι δήμαρχοι και συμμετέχοντες στη συνεδρίαση, με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ-ΑΜΘ και δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη να σημειώνει: “Δεν αλλάζουμε απόψεις από τις προηγούμενες συνεδριάσεις της ΠΕΔ για το θέμα. Αποφασίζουμε τη διερεύνηση όλων των νομικών εργαλείων άμεσα, προκειμένου να δώσουμε στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης το νομικό οπλοστάσιο με επιχειρήματα επιστημονικά, ώστε να μπορέσει, στην απόφαση που θέλουμε να είναι πάλι απορριπτική, να έχει τα κατάλληλα επιχειρήματα. Επίσης, να διερευνήσουμε την προσφυγή μας είτε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, είτε να είμαστε stand by αν τυχόν στη νέα απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης ξαναϋπάρξει απόρριψη από το ΣτΕ, πώς θα μπορούμε να το παλέψουμε“.

Στο τέλος της συζήτησης για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Μαυρίδης κατέληξε: “Συμφωνούμε ότι λέμε ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ, χωρίς υποσημειώσεις κι αστερίσκους, σε οποιαδήποτε γενικότερη μεταλλευτική δραστηριότητα σε φάση ερευνών και γεωτρήσεων, όχι μόνο στην εξόρυξη, και να εξουσιοδοτηθεί το Προεδρείο να προβούμε σε όλες εκείνες τις νομικές ενέργειες που χρειάζονται για να καταφέρουμε η απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης να είναι όσο το δυνατόν πιο τεκμηριωμένη επιστημονικά, η προσβολή της δε να μη δικαιώνεται σε οποιοδήποτε άλλο δικαιοδοτικό όργανο“.

___________________

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Εχει ήδη κριθεί ότι οι συνέπειες για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την ανάπτυξη της περιοχής θα είναι τραγικές και διαχρονικές. Βάσει του υπομνήματος της η Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης – Εβρου, υπενθυμίζεται πως οι δυσμενείς και σε πολλές περιπτώσεις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις για την περιοχή είναι:

• Σπατάλη νερού και συσσώρευση βαρέων μετάλλων στα υδατορέματα με συνεπαγόμενη ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων (όξινη απορροή, τοξικές ενώσεις, βαρέα μέταλλα, κυάνιο).

• Σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα κυρίως λόγω των εκπομπών αιωρουμένων σωματιδίων που περιέχουν βαρέα μέταλλα και τοξικούς ρύπους (διοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, κυανιόντα κ.λπ.) που προκαλούν σοβαρές βλάβες στην υγεία των εργαζομένων και των περιοίκων.

• Ρύπανση των εδαφών που τα καθιστά ακατάλληλα για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων που προορίζονται για διατροφή με συνέπεια την απαξίωση της αγροτικής οικονομίας.

• Ρύπανση παράκτιων περιοχών με σοβαρές επιπτώσεις στην αλιεία, την αναψυχή και στον τουρισμό. Στην περίπτωση του Περάματος καταργείται η φυσική λειτουργία σημαντικού ρέματος που συγκεντρώνει τα νερά μιας μεγάλης λεκάνης απορροής (από τον λόφο του μεταλλείου μέχρι την Ακρόπολη του Περάματος) και μετατρέπει το ρέμα σε έναν απέραντο χώρο απόθεσης εκατομμυρίων κυβικών μέτρων τοξικών κυανιούχων αποβλήτων.

• Γειτνίαση με κατοικημένες περιοχές (700 μέτρα από το κέντρο των Σαπών και 300 μέτρα από το Πέραμα) με ανεξέλεγκτες και δραματικές επιπτώσεις για την υγεία των κατοίκων. Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι κάτοικοι περιοχών με ορυχεία εμφανίζουν υψηλά ποσοστά χρόνιων δηλητηριάσεων και ασθενειών, ο δε μέσος όρος ζωής τους είναι μικρότερος των υπολοίπων κατά 10-15 χρόνια.

• Μη αναστρέψιμη καταστροφή του περιβάλλοντος (αλλαγή του τοπίου, καταστροφή του Δάσους Μαύρης Πεύκης στα Πετρωτά).

• Υπονόμευση κάθε προοπτικής τουριστικής ανάπτυξης και γενικότερα απαξίωση άλλων πλεονεκτημάτων της περιοχής (αρχαιολογικοί χώροι, σπήλαια, παραδοσιακοί οικισμοί, γεωθερμικά πεδία, ανάπτυξη συμβατικής και βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, ιχθυοκαλλιέργειες, υδροβιότοποι κ.λπ.).

Η συνεδρίαση αναμεταδόθηκε “ζωντανάαπό το Ράδιο Έβρος μέσω της Δημοτικής Τηλεόρασης Ορεστιάδας. Από το 1:53:30 το θέμα: “Συζήτηση και λήψη απόφαση επί των πρόσφατων εξελίξεων στο θέμα της εξόρυξης χρυσού στην Θράκη”:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 26 Ιουνίου, 2022 15:04

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV