Στην Ορεστιάδα 30 δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι της Περιφέρειας ΑΜΘ το Σαββατοκύριακο

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 24 Ιουνίου, 2022 13:47

Στην Ορεστιάδα 30 δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι της Περιφέρειας ΑΜΘ το Σαββατοκύριακο

Για πρώτη φορά συνεδριάζει στην Ορεστιάδα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αν. Μακεδονίας και Θράκης, με 9 θέματα στην ημερήσια διάταξη και με σημαντικότερο τις εξελίξεις για την εξόρυξη χρυσού στη Θράκη

Η 4η Τακτική Συνεδρίαση για το 2022 της Περιεφερειακής Ένωσης Δήμων Αν. Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕΔ-ΑΜΘ) φέρνει στην Ορεστιάδα τους 12 δημάρχους και τους 9 δημοτικούς συμβούλους που αποτελούν το Σώμα, με Πρόεδρο το δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη. Παράλληλα, έχουν προσκληθεί και όλοι οι υπόλοιποι δήμαρχοι παρότι δεν εντάσσονται στο Δ.Σ. της ΠΕΔ, καθώς πρόκειται για την πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση μετά από δύο χρόνια τηλεδιασκέψεων ή διά περιφοράς συνεδριάσεων. Είναι, άλλωστε και η πρώτη φορά που συνεδριάζει “εκτός έδρας” μετά από χρόνια (στο παρελθόν είχαν γίνει συνεδριάσεις μόνο στα δύο νησιά της Περιφέρειας, Σαμοθράκη και Θάσο), κάτι που προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός. Γι’ αυτό, άλλωστε, η Συνεδρίαση θα είναι ανοιχτή και σε όλους του δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Ορεστιάδας, περιλαμβάνει δε εννέα θέματα στην Ημερήσια Διάταξη.

Για το θέμα κλήθηκε να μιλήσει ο Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΑΜΘ Βασίλης Μαυρίδης στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο, αναφέροντας πως έχει αποφασιστεί να πραγματοποιούνται πλέον συνεδριάσεις και εκτός Κομοτηνής όπου εδρεύει η ΠΕΔ-ΑΜΘ και η αρχή γίνεται από την Ορεστιάδα. Μάλιστα, εκτός από την Τακτική Συνεδρίαση του Σαββάτου το μεσημέρι, οι δήμαρχοι θα διανυκτερεύσουν στην πόλη ώστε να γίνει άλλη μία έκτακτη σύσκεψη την Κυριακή για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμάτων. Επίσης, όπως είπε ο κ. Μαυρίδης, αναμένονται αφίξεις δημάρχων ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ θεωρείται βέβαιο πως θα παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις για τα 99 χρόνια από την ίδρυση της νεότερης πόλης της Ελλάδας, τα “Ορέστεια 2022” που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα.


Β. Μαυρίδης για εξόρυξη χρυσού: Τίθεται σοβαρό θέμα για τη Δημοκρατία μας και την αντίληψη της Αθήνας περί των τοπικών κοινωνιών

Σημαντικό θέμα της συνεδρίασης αποτελεί το ζήτημα που επαναπροέκυψε μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ να ακυρώσει προηγούμενη απόφαση της Αποκεντρωμένης σχετικά με τις 16 γεωτρήσεις για έρευνες χρυσού στην περιοχή του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τις έκτακτες συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, όπου επικαιροποιήθηκε η άρνηση των τοπικών κοινωνιών σ’ αυτό το ενδεχόμενο, στη Συνεδρίαση της ΠΕΔ-ΑΜΘ του Σαββάτου θα αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις και κινητοποιήσεις σε όλη την Περιφέρεια.

Για το θέμα ο κ. Μαυρίδης σχολίασε στηλιτεύοντας την αντιμετώπιση που δέχονται οι τοπικές κοινωνίες από το αθηνοκεντρικό κράτος, αναφέροντας μεταξύ άλλων: “Τίθεται ένα θέμα πολύ σημαντικό για τη Δημοκρατία μας και την αντίληψη που υπάρχει για τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Θα το πω, κι ας ακουστεί λίγο βαρύ, το να λένε πως δεν είναι επιχείρημα η σύσσωμη αντίδραση όλης της τοπικής κοινωνίας, δημοτικά συμβούλια, περιφερειακή ένωση δήμων, περιφερειακό συμβούλιο – και λεν ότι δεν είναι επιχείρημα αυτό – πρέπει να μας προβληματίσει όσον αφορά στο πόσο λαμβάνεται υπόψη η άποψη μιας τοπικής κοινωνίας“. Θα καθοριστεί, μάλιστα, κατά τη συνεδρίαση του Σαββάτου αν θα προσφύγουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, ενώ μέχρι το Σεπτέμβρη πρέπει οι Δήμοι να βοηθήσουν την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να ξαναδιατυπώσει με επιστημονικούς όρους την αρνητική της απόφαση, ώστε να γίνει δεκτή από το Συμβούλιο της Επικρατείας. “Να μας προβληματίσει αν τελικά η Δημοκρατία εκφράζεται μόνο από θεσμικά όργανα κεντρικής κυβέρνησης ή είναι μια Δημοκρατία που βασίζεται στη συνένωση των απόψεων τοπικών κοινωνιών. Προβληματίζομαι πάρα πάρα πολύ πλέον γι’ αυτό“, τόνισε ο κ. Μαυρίδης.

Ακούστε αναλυτικά:

___________________________

Ακολουθεί η Πρόσκληση με όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η 4η /2022

Καλούνται τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΔ ΑΜ-Θ σε Τακτική Συνεδρίαση στις 25 Ιουνίου 2022 ημέρα Σάββατο και ώρα 12.30΄ η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχιακό Κατάστημα Δήμου Ορεστιάδας και συγκεκριμένα στην αίθουσα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου αυτού ( Βασιλέως Κωνσταντίνου 9-11, Ορεστιάδα, Τ.Κ 68200 2ος όροφος ) σύμφωνα και με τις διατάξεις του άρθρου 16, παρ. 1 και 3 του Π.Δ. 75/2011(ΦΕΚ 182/22-8-2011 τ. Α΄), με τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

-Ενημέρωση Προέδρου για τρέχοντα θέματα της Τ. Α .

1. Ενίσχυση κοινωνικών δράσεων για την υποστήριξη κάθε παιδιού και της οικογένειάς του στην ΑΜΘ.
Εισηγητής: Πρόεδρος Π.Ε.Δ ΑΜ-Θ κ. Β. Μαυρίδης-Δήμαρχος Ορεστιάδας.

2. Υλοποίηση δράσεων – ευαισθητοποίησης για τα αδέσποτα ζώα
Εισηγητής: Πρόεδρος Π.Ε.Δ ΑΜ-Θ κ. Β. Μαυρίδης-Δήμαρχος Ορεστιάδας.

3. Υλοποίηση δράσεων Π.Ε.Δ ΑΜ-Θ σε δομές προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.
Εισηγητής: Πρόεδρος Π.Ε.Δ ΑΜ-Θ κ. Β. Μαυρίδης-Δήμαρχος Ορεστιάδας.

4. Υλοποίηση δράσεων της ΠΕΔ ΑΜΘ στον τομέα του Αθλητισμού.
Εισηγητής: Πρόεδρος Π.Ε.Δ ΑΜ-Θ κ. Β. Μαυρίδης-Δήμαρχος Ορεστιάδας.

5. Συνδιοργάνωση εκδηλώσεων Π.Ε.Δ ΑΜ-Θ και Δήμου Αβδήρων στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΑ 2022». (Σχετ. το Α.Π 5788/16-5-2022 αίτημα Δ. Αβδήρων).
Εισηγητής: Πρόεδρος Π.Ε.Δ ΑΜ-Θ κ. Β. Μαυρίδης-Δήμαρχος Ορεστιάδας.

6. Συζήτηση και λήψη απόφαση επί των πρόσφατων εξελίξεων στο θέμα της εξόρυξης χρυσού στην Θράκη.(Σχετ. 815/3-2-2022, 3835/10-6-2022 & 4008/17-6-2022 έγγραφα Δημάρχου Μαρωνείας-Σαπών κ. Ντ. Χαριτόπυλου).
Εισηγητής: Πρόεδρος Π.Ε.Δ ΑΜ-Θ κ. Β. Μαυρίδης-Δήμαρχος Ορεστιάδας.

7. Πρόταση κ. Δ. Γοδόση για εκδήλωση στις 27 Αυγούστου 2022, ημέρα μνήμης της πυρπόλησης της Σμύρνης .
Εισηγητής: Πρόεδρος Π.Ε.Δ ΑΜ-Θ κ. Β. Μαυρίδης-Δήμαρχος Ορεστιάδας.

8. Έκφραση γνώμης Δ.Σ ΠΕΔ ΑΜ-Θ για τα θερινά δρομολόγια της 2022 Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ν Ξάνθης. (Σχετ. το Α.Π 10740/21-6-2022 έγγραφο ΠΕ Ξάνθης /Τμημ Αδειών Κυκλοφορίας.
Εισηγητής: Πρόεδρος Π.Ε.Δ ΑΜ-Θ κ. Β. Μαυρίδης-Δήμαρχος Ορεστιάδας.

9. Αίτημα Ραδιοερασιτεχνών Καβάλας για φιλοξενία εγκατάστασης αναμεταδοτών VHF και UHF συμπεριλαμβανομένων και των κεραιών τους στο Container και στον πυλώνα ιδιοκτησίας Π.Ε.Δ ΑΜ-Θ που βρίσκονται στην περιοχή του υψώματος Σταυρού στην Καβάλα .
Εισηγητής: Δ.Συμεωνίδης, υπάλληλος Π.Ε.Δ ΑΜ-Θ.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Π.Ε.Δ ΑΜ-Θ


ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ 


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 24 Ιουνίου, 2022 13:47

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV