Λ. Μενδώνη: “Aποκατάσταση του Τεμένους Βαγιαζήτ ως το 2025 – Προβολή χρειάζεται το Βυζαντινό Μουσείο, όχι εγκαίνια”

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 26 Ιουνίου, 2022 20:15

Λ. Μενδώνη: “Aποκατάσταση του Τεμένους Βαγιαζήτ ως το 2025 – Προβολή χρειάζεται το Βυζαντινό Μουσείο, όχι εγκαίνια”

Αυτοψία πραγματοποιήσε το απόγευμα της Κυριακής (26.06.2022) η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο κατεστραμμένο από την πυρκαγιά του 2017 Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο. Συνοδευόμενη από το Γενικό Γραμματέα του ΥΠΠΟ Γιώργο Διδασκάλου, τη συνεργάτιδά της Άννα Παναγιωταρέα, το βουλευτή Έβρου Χρήστο Δερμεντζόπουλο, το δήμαρχο Διδυμοτείχου Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου και τα στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, η κ. Μενδώνη έφτασε στο Τέμενος στις 17:00 όπως ήταν προγραμματισμένο. Παρέμεμεινε στο εσωτερικό του λίγο περισσότερο από μία ώρα, κατά την οποία της έγινε πλήρης αναφορά από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιότητων Έβρου Δόμνα Τερζοπούλου για την υφιστάμενη κατάσταση.

Στις δηλώσεις της μετά την αυτοψία, η Υπουργός Πολιτισμού υπενθύμισε πως “Πριν από 2-3 εβδομάδες το Κεντρικό Συμβούλιο γνωμοδότησε για τη Μελέτη Αποκατάστασης του Τεμένους. Αυτός είναι ένας σταθμός, αν σκεφτεί κανείς πως από το 2017 έπρεπε να περάσουν 3 χρόνια, να φτάσουμε στο 2020 για να ανατεθεί στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο από το ΥΠΠΟ ένα ερευνητικό πρόγραμμα προκειμένου να προταθούν λύσεις που θα ακολουθηθούν για την αποκατάσταση του συγκεκριμένου μνημείου. Εϊμαστε πραγματικά πάρα πολύ ικανοποιημένοι από τη συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Αυτή τη στιγμή, με το συντονισμό των υπηρεσιών από το Γενικό Γραμματέα κι εμένα, εκπονείται η μελέτη για να ετοιμαστούν τα τεύχη δημοπράτησης με απώτερο στόχο να γίνει η δημοπράτηση αρχές φθινοπώρου. Οι πόροι θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό δίνει και ένα ορατό τέλος στην αποκατάσταση του Μνημείου το 2025, όπου ολοκληρώνεται η χρηματοδοτική δυνατότητα του Ταμείου Ανάκαμψης. Το μνημείο ευτυχώς, τουλάχιστον από την τελευταία φορά που το είδα εγώ το Φεβρουάριου του 2020 δεν έχει υποστεί μεγάλα προβλήματα και αυτά τα οποία συνέβησαν, που ήταν κυρίως προβλήματα ευστάθειας του μιναρέ, έγιναν από τις υπηρεσίες του Υπουργείου. Είναι ίσως η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, που, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, υπάρχει αισιοδοξία. Είμαστε πια σε φάση να πούμε πως το μνημείο μπορεί να αποκατασταθεί σωστά”.


Σχετικά με το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου η κ. Μενδώνη δήλωσε πως “είναι θέμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων και σε ό,τι ζητάει η Εφορεία το Υπουργείο ανταποκρίνεται, ειδικά σε θέματα προσωπικού”. Για τα ενδεχόμενα εγκαίνια υποστήριξε: “Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να εγκαινιάσει κανείς ένα μουσείο το οποίο λειτουργεί. Αυτό που πρέπει να γίνει για το Μουσείο Διδυμοτείχου, γιατί χρειάζεται να έχει προβολή και όχι εγκαίνια, είναι να προγραμματίσουμε μία εκδήλωση με αφορμή διάφορες επετείους που υπάρχουν, ώστε να γίνει ένα άνοιγμα προκειμένου να τονιστεί ότι το Διδυμότειχο έχει ένα πολύ σημαντικό Μουσείο το οποίο λειτουργεί”.

Τέλος, σε ερώτηση του Ράδιο Έβρος για τον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου Μ. Δοξιπάρας – Ζώνης, η κ. Μενδώνη ανέφερε πως “όπως ξέρετε το έργο της Δοξιπάρας έχει ήδη ενταχθεί στο Περιφερειακό Πρόγραμμα του τρέχοντος ΕΣΠΑ και η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει ήδη ξεκινήσει το δικό της έργο αυτεπιστασίας. Το μουσειακό κέλυφος, το οποίο είναι και το πλέον δύσκολο και απαραίτητο, είναι στο εξής στάδιο: Η Διεύθυνση Μελετών και Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων έχει την ετοιμότητα και θα αποστείλει το φάκελο στη Διαχειριστική Αρχή 15 με 20 Ιουλίου. Από κει και πέρα, από τη στιμή που θα δοθεί επισήμως η έγκριση, θα δημοπρατηθεί το έργο. Παράλληλα, θα ξεκινήσει το έργο συντήρησης των ευρημάτων που χρήζουν περαιτέρω συντήρησης επικουρικά στην Εφορεία”.

Ακούστε τις δηλώσεις της Υπουργού και του δημάρχου Διδυμοτείχου όπως μεταδόθηκαν από το Ράδιο Έβρος:

Εν τω μεταξύ, σε συζήτηση of the record με τους συνεργάτες της, η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο Κάστρο του Καλέ, δίνονται ρητά εντολή να συντονιστούν όλοι για να σταματήσει αυτό το… “καρακατσουλιό”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Συγεκριμένα, “επιτέλους συνεννοηθείτε”, είπε απευθυνόμενη στο Γενικό Γραμματέα Γ. Διδασκάλου παρούσης της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου Δ. Τερζοπούλου, “από το 2020 που είχα έρθει ακόμα έτσι με τις σκαλωσιές είναι ο πύργος πάνω στο Κάστρο. Συνεννοηθείτε να πάψει να υπάρχει αυτό το καρακατσουλιό”.

Νωρίτερα η Υπουργός γευμάτισε με το Σεβ. Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό ενώ αμέσως μετά την αυτοψία στο Τέμενος Βαγιαζήτ ακολούθησε σύσκεψη όλων των επισκεπτών στο Δημαρχείο Διδυμοτείχου με το δήμαρχο Ρ. Χατζηγιάννογλου και στελέχη της δημοτικής αρχής.

  • Σημειώνεται πως ο κ. Χατζηγιάννογλου είναι καλεσμένος το πρωί της Δευτέρας στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο σχετικά με όσα εξελίχθηκαν και όσα αναμένονται για το πολιτιστικό μέλλον του Δήμου Διδυμοτείχου, μετά τις δηλώσεις και δεσμεύσεις της κ. Μενδώνη.


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 26 Ιουνίου, 2022 20:15

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV