Γ. Μαργαριτίδης στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ: Ο αγροτικός κόσμος περνά μέρες απογοήτευσης

Συντάκτης Νewsroom 6 Νοεμβρίου, 2023 10:10

Γ. Μαργαριτίδης στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ: Ο αγροτικός κόσμος περνά μέρες απογοήτευσης

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής αλλά και για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στον κλάδο μίλησε σήμερα στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή “Πρωινή Περιπολία” ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Έβρου “Η Ενότητα” Γιάννης Μαργαριτίδης με αφορμή σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία.

Όπως εξήγησε ο κ. Μαργαριτίδης υπήρξε μία οριζόντια μείωση των ενισχύσεων περίπου στο 20% που έγινε απότομα και όχι σε βάθος τριετίας όπως είχε ειπωθεί. Ο ίδιος εξήγησε ότι έχει μείνει μόνο η βασική ενίσχυση και παράλληλα εκτοξεύθηκε το κόστος παραγωγής ανά στρέμμα. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στην κατάρρευση τιμών με χαρακτηριστικό παράδειγμα πώς το βαμβάκι έχει πέσει κάτω από τα 60 λεπτά. “Κάνουν πάρτι οι βιομηχανίες και οι αγρότες φυτοζωούν” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαργαριτίδης ενώ επιπρόσθετα μίλησε για τον κανονισμό του ΕΛΓΑ ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο είναι αναχρονιστικός και δεν καλύπτει πολλές καταστροφές που υφίστανται οι καλλιέργειες όπως σε συνθήκες καύσωνα αλλά και διάφορες ασθένειες.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών ο κ. Μαργαριτίδης είπε ότι οι αγρότες εμφανίζονται απογοητευμένοι, πολλοί δε από αυτούς, δεν ενημερώνονται για τις δράσεις των συλλόγων και απλά “συζητούν στα καφενεία” τόνισε.


Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Έβρου “Η Ενότητα”:

Σε μια καλλιεργητική χρονιά που κλείνει αρνητικά για το μεγαλύτερο μέρος του αγροτικού κόσμου, καθώς το υψηλό κόστος που επικρατεί από την προηγούμενη χρονιά και οι πολύ χαμηλές τιμές που πουλάνε οι παραγωγοί φέτος, καθιστούν πολλές καλλιέργειες μη βιώσιμες και οδηγούν πολλούς αγρότες κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Στην περιοχή μας οι τιμές των κύριων καλλιεργειών (σιτάρι, ηλίανθος και βαμβάκι) μειώθηκαν περίπου 20 %, χωρίς όμως να έχει συνοδευτεί με μείωση του κόστους παραγωγής, καθώς αγροτικά εφόδια, πετρέλαιο & ηλεκτρικό ρεύμα παρέμειναν στα ίδια πολύ υψηλά επίπεδα της περσινής χρονιάς.

Σαν να μην έφθανε αυτό, μια εβδομάδα μετά την προκαταβολή της άμεσης ενίσχυσης, το υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ δε μπορούν να απαντήσουν με σαφήνεια τι πληρώσανε και σε ποιους. Οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ τους όχι μόνο δε λύνουν το πρόβλημα αλλά δείχνουν και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι κυβερνώντες τον πρωτογενή τομέα.

Σε όλο αυτό έχουμε και τον υφυπουργό αγροτικής ανάπτυξης να δηλώνει ότι η “μείωση αυτή ήταν γνωστή στον αγροτικό κόσμο”, συνεπώς δεν έχουμε δικαίωμα να διαμαρτυρόμαστε. Μόνο που η αλήθεια είναι ότι οι αγροτικοί σύλλογοι είχαν θίξει τη μείωση των άμεσων ενισχύσεων (250 εκ / έτος)  από την αρχή της συζήτησης για τη νέα ΚΑΠ και όλοι προσπαθούσαν να μας καθησυχάσουν ότι δε θα χαθούν χρήματα. Δυστυχώς η πραγματικότητα μας δικαιώνει. Όχι μόνο έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση (που θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί σε βάθος 3ετίας) αλλά για δεύτερη χρονιά το υπουργείο δεν είναι ακόμη έτοιμο να οργανώσει και να λειτουργήσει τα οικολογικά σχήματα, που και πάλι είναι σε λάθος κατεύθυνση, καθώς με τον τρόπο που έχουν ενταχθεί στον ελληνικό φάκελο, είναι εξυπηρέτηση προς μελετητές και διάφορους “φίλους” της κυβέρνησης και όχι για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου.

Ακόμη ένα δείγμα πως η κοινή αγροτική πολιτική της ΕΕ δεν είναι για να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα αλλά συγκεκριμένα συμφέροντα, οδηγώντας πολλούς βιοπαλαιστές αγρότες εκτός επαγγέλματος και τη δημιουργία νέων τσιφλικάδων ΑΕ, καθιστώντας τους αποκλειστικούς διαχειριστές της αγροδιατροφικής αλυσίδας και της διατροφής δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες πλέον για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Ο μόνος δρόμος είναι η διεκδίκηση της επιβίωσης και της αξιοπρέπειας μας. Δε θα δεχθούμε κανείς να παίζει με το μέλλον το δικό μας και των οικογενειών μας. Οι βιοπαλαιστές γεωργοί και κτηνοτρόφοι δεν έχουν άλλη διέξοδο από τον δρόμο του αγώνα, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με τους αντιπάλους τους, που είναι οι έμποροι, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, το κράτος, οι κυβερνήσεις και η ΕΕ.

Διεκδικούμε:

  • Μείωση κόστους παραγωγής (αγροτικό πετρέλαιο, εφόδια & Ηλεκτρικό ρεύμα)
  • Ελάχιστες εγγυημένες τιμές
  • Εκσυχρονισμό του κανονισμού ΕΛΓΑ
  • Αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προς όφελος του αγρότη
  • Αναδασμούς στις περιοχές που δεν έχουν πραγματοποιηθεί.

Συντάκτης Νewsroom 6 Νοεμβρίου, 2023 10:10

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV