Έρχεται νέα επιταγή ακρίβειας για ευάλωτους τα Χριστούγεννα – Οι ενισχύσεις μέχρι το τέλος του 2023

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 6 Νοεμβρίου, 2023 16:54
Swiss Approval

Έρχεται νέα επιταγή ακρίβειας για ευάλωτους τα Χριστούγεννα – Οι ενισχύσεις μέχρι το τέλος του 2023

Με το κύμα ανατιμήσεων κυρίως στα τρόφιμα να καλπάζει, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση στα ευάλωτα νοικοκυριά με τις οριστικές αποφάσεις για το ύψος της ενίσχυσης και τους δικαιούχους να «κλειδώνουν» τις επόμενες ημέρες οπότε θα υπάρχει ασφαλής εικόνα για το κλείσιμο του φετινού προϋπολογισμού και τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιταγή ακρίβειας θα δοθεί σε οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά, ανέργους, άτομα με αναπηρία, υπερήλικες ανασφάλιστους ενώ ερώτημα παραμένει αν στο πακέτο θα ενταχθούν και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Επισημαίνεται ότι με βάση το προγραμματισμό όσοι θα μείνουν εκτός τη αύξησης του 3,1% λόγω προσωπικής διαφοράς θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ ανάλογα με το ύψος των αποδοχών τους.

«Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού και στο μέτρο που μπορούμε θα στηρίξουμε τον κόσμο» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης (στο ΣΚΑΙ) ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης σημείωσε (στο Mega) σημείωσε πως «ανάλογα με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα φέρει ο προϋπολογισμός στους τελευταίους μήνες που απομένουν, θα αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ που υπάρχει ώστε να στηριχτεί ο κόσμος. Τι μορφή θα έχει αυτό το μέτρο, αυτά είναι θέματα που θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός».

Swiss Approval

Σημειώνεται ότι πέρυσι, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, δόθηκε επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, 174.000 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, καθώς και σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες. Επίσης 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος έλαβαν διπλή δόση και 735.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ έλαβαν αυξημένο επίδομα κατά 50%.

Ενισχύσεις μέχρι το τέλος του έτους

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να τρέξουν μια σειρά από μόνιμες και έκτακτες παροχές για τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, τους νέους, τους νέους δικαιούχους Market Pass και τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος:

  1. Market Pass 2. Οι νέοι δικαιούχοι που υπέβαλαν αίτηση έως τις 31 Οκτωβρίου 2023 θα λάβουν ίσως και σήμερα τα χρήματα της ενίσχυσης για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ενώ σε όσους υποβάλλουν αίτηση έως και τις 8 Ιανουαρίου 2024, η ενίσχυση θα δοθεί έως τις 15 Ιανουαρίου 2024. Σημειώνεται ότι οι ψηφιακές κάρτες παραμένουν ενεργοποιημένες έως την 29η Φεβρουαρίου 2024.
  2. Επίδομα θέρμανσης. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους έως τις 8 Δεκεμβρίου 2023. Έως τις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης των 100- 1.000 ευρώ. Οσοι ήταν δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-2023, λαμβάνουν ως προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης, το συνολικό ποσό επιδόματος που τους είχε καταβληθεί κατά τη περυσινή περίοδο. Όσοι έλαβαν πέρυσι διπλάσιο επίδομα θέρμανσης πέρυσι, καθώς γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο ή ήταν νέοι δικαιούχοι η προκαταβολή ορίζεται στο ήμισυ του συνολικού επιδόματος που τους είχε καταβληθεί.
  3. Εφάπαξ επίδομα σε συνταξιούχους. Σε 750.000 συνταξιούχους όλων των ταμείων με προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ θα καταβληθεί έκτακτο επίδομα από 100 έως 200 ευρώ ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών.
  4. Αγροτικό πετρέλαιο. Οι αγρότες θα εισπράξουν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το 2023.
  5. Youth Pass: Περίπου 200.000 νέοι και νέες ηλικίας 18 και 19 ετών θα λάβουν τα 150 ευρώ του Youth Pass έως τις 10 Δεκεμβρίου. Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους νέους θα ανοίξει την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου. Το Youth Pass είναι μόνιμο μέτρο και έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να την χρησιμοποιούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.
  6. Ευάλωτα νοικοκυριά. Αναπροσαρμόζεται κατά 8% το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για 225.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Έτσι όσοι λαμβάνουν σήμερα 200 ευρώ θα λάβουν 216 ευρώ, όσοι λαμβάνουν 300 ευρώ θα πάρουν 324 ευρώ και όσοι παίρνουν σήμερα 400 ευρώ το μήνα θα λάβουν 432 ευρώ.

Πηγή: newsbeast.gr


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 6 Νοεμβρίου, 2023 16:54
Swiss Approval

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV