Αυτό το Σαββατοκύριακο:Βόλτα στο Δάσος της Δαδιάς

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 11 Μαρτίου, 2017 09:09

Αυτό το Σαββατοκύριακο:Βόλτα στο Δάσος της Δαδιάς

Το radioevros.gr σας προτείνει έναν προορισμό για αυτό το Σαββατοκύριακο με σκοπό να δείτε και να γνωρίσετε τα πιο ωραία, αξιόλογα, γνωστά αλλά και άγνωστα μέρη του νομού Έβρου! Ακόμη σας κρατάει ενημερωμένους για εκδηλώσεις και δράσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο:

Το Δάσος της Δαδιάς


Ένα μοναδικό στολίδι της φύσης για τον Νομό Έβρου αποτελεί το Δάσος της Δαδιάς. Γνωστό όχι μόνο στους κατοίκους του νομού αλλά και σε όλη την Ελλάδα καθώς καθώς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιοτόπους της Ευρώπης. Ένα τοπίο μοναδικό, αποτελεί πηγή ζωής για τα μοναδικά φυτά, τα σπάνια πουλιά και ζώα αλλά και για τους κατοίκους της περιοχής και χαρίζει εικόνες και εμπειρίες μοναδικές στους επισκέπτες τους.12573714_787215924738906_359680696508740519_n

Τι είναι το Πάρκο της Δαδιάς;
To Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εδώ συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.
Το πλούσιο μωσαϊκό τοπίων που διαμορφώνεται από δάση πεύκης και δρυός, τα οποία διακόπτονται από ξέφωτα, βοσκοτόπια και καλλιεργούμενες εκτάσεις, αποτελεί τον ιδανικό βιότοπο για τη διαβίωση των αρπακτικών πουλιών: Στην περιοχή φιλοξενούνται τα 36 από τα 38 είδη αρπακτικών πουλιών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων πολλά σπάνια είδη, όπως ο βασιλαετός (Aquila heliaca) και ο κραυγαετός (Aquila pomarina). Είναι από τις μοναδικές περιοχές της Ευρώπης στην οποία συμβιώνουν τόσα διαφορετικά είδη αρπακτικών πουλιών και η μοναδική όπου ταυτόχρονα απαντώνται τα τρία από τα τέσσερα διαφορετικά είδη γυπών (Μαυρόγυπας, Όρνιο, Ασπροπάρης) της Ευρώπης ενώ φιλοξενεί τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.
Στην περιοχή έχουν καταγραφεί συνολικά 360-400 είδη φυτών, από τα οποία 25 είδη είναι ορχιδέες, 104 είδη πεταλούδων, 12-13 είδη αμφιβίων, 29 είδη ερπετών και 60-65 είδη θηλαστικών, εκ των οποίων 24 είναι νυχτερίδες. Επιπλέον, τα ιδιαίτερης αισθητικής τοπία με βραχώδεις σχηματισμούς, ρυάκια και ποτάμια, τα ενδημικά φυτά και τα σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος της περιοχής είναι υψηλής οικολογικής αξίας.
Η περιοχή του Δάσους Δαδιάς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μεσογειακού οικοσυστήματος το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσα από αιώνες ήπιας συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης.
dadia-1b (1)
Τι μπορείτε να κάνετε στο Δάσος της Δαδιάς;
Αρχικά μπορείτε να επισκεφθείτε το Κέντρο Ενημέρωσης Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου που βρίσκεται στη Δαδιά, 800 περίπου μέτρα από την πλατεία του χωριού. Αποτελεί την έδρα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου.
Λειτουργεί σε καθημερινή βάση (συμπεριλαμβανομένων Σαββατοκύριακων και αργιών), από τις 8:00 μέχρι τις 16:00 και μπορεί κανείς να απευθύνεται σ’ αυτό για θέματα ενημέρωσης σε σχέση με το Εθνικό πάρκο, οργάνωσης και προγραμματισμού εκπαιδευτικών επισκέψεων και ξεναγήσεων στο Δάσος, αλλά και για να προμηθευτεί έντυπο υλικό για την περιοχή ή να συλλέξει στοιχεία στη βιβλιοθήκη που λειτουργεί. Ακόμη, εντός του Κέντρου υπάρχει εκθεσιακός χώρος με φωτογραφικό και ενημερωτικό υλικό για την προστατευόμενη περιοχή του Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, αίθουσα προβολών όπου προβάλλεται ενημερωτικό ντοκιμαντέρ, ενώ λειτουργεί και πωλητήριο.Στο Κέντρο Ενημέρωσης θα σας δοθεί η ευκαιρία να μάθετε περισσότερα πράγματα για το υπέροχο οικοσύστημα του Δάσους Δαδιάς, να ενημερωθείτε για τα σπάνια αρπακτικά πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή και να πάρετε πληροφορίες για το Εθνικό Πάρκο, αλλά και για άλλα ενδιαφέροντα μέρη σε όλο το Νομό Έβρου. Η πληροφόρηση στο Κέντρο Ενημέρωσης γίνεται δωρεάν ενώ υπάρχει και ξενάγηση στο Παρατηρητήριο αρπακτικών πουλιών με λεωφορείο (mini bus) με μικρό κόστος.
Αν πάλι σας ενδιαφέρει η πεζοπορία μπορείτε να διανύσετε το πάρκο μέσω των 4 καθορισμένων μονοπατιών ή, για πιο… ξεκούραστη βόλτα, μπορείτε να ακολουθήσετε τις σχετικές οδικές διαδρομές του πάρκου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου: http://dadia-np.gr/
Αυτό το Σαββατοκύριακο επισκεφθείτε το Δάσος της Δαδιάς!

Τι άλλο συμβαίνει στον Έβρο αυτό το Σαββατοκύριακο;

Σάββατο 11 Μαρτίου

Κυριακή 12 Μαρτίου

Για εκδηλώσεις, δράσεις αλλά και για  ό,τι συμβαίνει στον Έβρο όλες τις μέρες τις εβδομάδας δείτε την Ατζέντα του radioevros.gr!

 

 


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 11 Μαρτίου, 2017 09:09

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV