Παραίτηση του μέλους της Ομάδας Μελών ΣΥΡΙΖΑ Ορεστιάδας Δημήτρη Μωρίδη

Συντάκτης Νewsroom 26 Αυγούστου, 2015 17:36

Παραίτηση του μέλους της Ομάδας Μελών ΣΥΡΙΖΑ Ορεστιάδας Δημήτρη Μωρίδη

Προς την προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Ορεστιάδας

Ορεστιάδα, 26 Αυγούστου 2015


Αγαπητές συντρόφισσες κι αγαπητοί σύντροφοι,

Η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, μεταξύ αυτών κι εγώ, καθημαγμένη από τις επιπτώσεις των δυο πρώτων Μνημονίων, που οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ  μαζί με τα πρόθυμα δεκανίκια τους ΛΑΟΣ και ΔΗΜΑΡ επέβαλαν στη χώρα, συμπαρατάχθηκε στις 25 Γενάρη με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τότε υποσχόταν ότι με το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα καταργήσει τα Μνημόνια, θα αναδιαπραγματευτεί τις δανειακές συμβάσεις, θα απαιτήσει την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και θα αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση.

Προς απογοήτευσή μου ήδη από τις πρώτες μέρες της ανάληψης των κυβερνητικών καθηκόντων από τον ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να διαφαίνονται οι προθέσεις της ηγεσίας για στροφή 180 μοιρών, με την επιλογή του δεξιού μνημονιακού Προκόπη Παυλόπουλου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, μια επιλογή που άφησε άφωνους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι φαίνεται να “εκβιάστηκαν” (κάποιοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα) να ακολουθήσουν την κυβερνητική επιλογή για να μην υπάρξει από πολύ νωρίς η πρώτη ρωγμή. Ακολούθησε η προσπάθεια συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη και η ανάλωση ενός ολόκληρου εξαμήνου, όπου απεμπολήθηκαν τεχνηέντως όλες οι δυνατότητες κι εναλλακτικές επιλογές της χώρας απέναντι στους «δανειστές»- τοκογλύφους και την ΕΕ, καταλήγοντας τελικά στην τερατώδη συμφωνία της 13ης Ιούλη, συμφωνία που έφερε το 3ο πιο εφιαλτικό μνημόνιο που γνώρισε ο λαός μας. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η πλειοψηφία της ΚΟ αγνόησαν περιφρονητικά το μεγαλειώδες ΟΧΙ του λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη και σαν έτοιμοι από καιρό μαζί με το σάπιο σύστημα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ αποφάσισαν να βάλουν τον ελληνικό λαό στη λαιμητόμο για τα επόμενα 30 χρόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάχθηκε σε ένα καθαρά μνημονιακό κόμμα κι άρχισε να εξυπηρετεί ολοφάνερα τα συμφέροντα όλων αυτών που επινόησαν τα προηγούμενα μνημόνια με σκοπό τους να λεηλατούν, να ξεπουλάνε τη χώρα και να εξαθλιώνουν την πλειονότητα του ελληνικού λαού, δικαιολογώντας ή στηρίζοντας νεοφιλελεύθερες πολιτικές, πραξικοπήματα και αντισυνταγματικές ενέργειες. Χέρι – χέρι με τα συστημικά ΜΜΕ, τα οποία αγάπησαν ξαφνικά τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο στο παρελθόν “λιθοβολούσαν”! Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόλαβε (;) να νομοθετήσει για τους καναλάρχες των παράνομων δημόσιων συχνοτήτων. Ούτε βέβαια για τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες. Πρόλαβε, όμως, να νομοθετήσει τις μειώσεις στις συντάξεις, την άγρια φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και την υιοθέτηση του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας – “δώρο” στους τραπεζίτες, δημιουργώντας τεράστια ανασφάλεια στον Έλληνα πολίτη. Η κυβέρνηση Τσίπρα παρέδωσε τα κλειδιά της χώρας στους δανειστές. 14 αεροδρόμια στο γερμανικό δημόσιο σε εξευτελιστική τιμή, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τα προηγούμενα μνημόνια, που θα έσκιζε, όπως μας έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας. Η ελπίδα διαψεύδεται. Τα μνημόνια κυβερνούν ξανά την κοινωνία, ο λαός σέρνεται στην εξαθλίωση και η χώρα δένεται οριστικά χειροπόδαρα.

Η κατάσταση στο κόμμα θυμίζει το ΠΑΣΟΚ του 2010. Ουσιαστικά διαλυμένο καθώς τίποτα απολύτως δεν λειτουργεί από τον περασμένο Γενάρη.  Όλα πλέον αποφασίζονται από μια μικρή στενή κυβερνητική ομάδα που δρα υπεράνω οργάνων και συλλογικών διαδικασιών και δεν λογοδοτεί πουθενά. Όποιος διαφωνεί και εμμένει στις προγραμματικές θέσεις είναι αποστάτης ή τρελός (π.χ. η σ. Ζωή Κωνσταντοπούλου). Σε τοπικό επίπεδο οι ΝΕ και οι ΟΜ δεν συνεδρίασαν σχεδόν ποτέ και λειτουργούσαν με προσωρινές συντονιστικές επιτροπές, αποτελούμενες από μέλη τα οποία ήταν προσκολλημένα στους βουλευτές. Στην ΟΜ Ορεστιάδας δεν έγιναν ποτέ οι περιβόητες εκλογές για την Συντονιστική Επιτροπή, οι οποίες σύμφωνα με την συνεδρίαση με τον σ. Λεωνίδα Χέλη έπρεπε να είχαν γίνει τον Απρίλιο.Η ΟΜ Ορεστιάδας ουδέποτε συνεδρίασε μετά την συμφωνία της 13ης Ιουλίου, προκειμένου να εγκρίνει ή να απορρίψει την συμφωνία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε στο 3ο Μνημόνιο. Μια συμφωνία που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Καταστατικό, αλλά και τις Προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η υποστήριξη του δόγματος ΤΙΝΑ (There Is No Alternative, Δεν Υπάρχει Εναλλακτική), ο κυβερνητισμός πάσει θυσία και παντός καιρού («γιατί η κυβέρνηση είναι της Αριστεράς, κι αν είναι της Αριστεράς όλα δικαιολογούνται, ακόμα και όταν είναι ακραία νεοφιλελεύθερη»), η δημιουργία ενός μηχανισμού προσωπικών επιδιώξεων, αυτοπροβολής και μικροηγεμονισμών, το «χτύπημα» απέναντι σε όποιον έχει αντίθετη άποψη καθώς και ο αδιαφανής τρόπος στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού είναι αντιλήψεις και πρακτικές που κυριάρχησαν στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ και θυμίζουν περισσότερο ένα αστικού τύπου κόμμα παρά ένα ενδιαφέρον εγχείρημα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Προσωπικά θεωρώ ότι η συστηματική παραβίαση του Καταστατικού και των συλλογικών αποφάσεων έχουν ως στόχο την μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα στο οποίο η βάση δεν θα έχει καμία δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης, Τα Μέλη του θα είναι απλά χειροκροτητές του Προέδρου και της ομάδας γύρω από αυτόν. Σε έναν πολιτικό φορέα όπου η έννοια του μέλους έχει χάσει πλέον κάθε περιεχόμενο –και δηλώνοντας την ακαταλληλότητά μου για το ρόλο του χειροκροτητή αποφάσεων που παραβιάζουν το λόγο ύπαρξης και τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την κάθε είδους νομιμότητα –, παραιτούμαι από την ιδιότητα του μέλους, η οποία εδώ και καιρό έχει καταντήσει κενό γράμμα. Αυτή η μνημονιακή πολιτική δεν με εκφράζει και δεν μπορώ να την υπερασπιστώ!

Θα συνεχίσω στον δρόμο της Αριστεράς αγωνιζόμενος ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές, ‘Ο, τι έλεγα  από το 2012 ισχύει. Εγώ δεν άλλαξα πλευρά.

Τέλος, δηλώνω παρών στον αγώνα ενάντια στη λιτότητα και τα μνημόνια, για πραγματική Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία και Αξιοπρέπεια, για μια άλλη πολιτική κατεύθυνση της χώρας μας. Συνεχίζω τον αγώνα για την έξοδο από την κρίση μέσα από την Λαϊκή Ενότητα, την ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζοντας το ΟΧΙ του λαού μέχρι τέλους.

 

Με τιμή,
Δημήτριος Α. Μωρίδης


Συντάκτης Νewsroom 26 Αυγούστου, 2015 17:36

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV