Απάντηση της Περιφέρειας για συγκρότηση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Συντάκτης Νewsroom 11 Δεκεμβρίου, 2012 15:27

Απάντηση της Περιφέρειας για  συγκρότηση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Με αφορμή εκπομπή τοπικού τηλεοπτικού σταθμού της Αλεξανδρούπολης και δημοσιευμάτων στον τοπικό Τύπο, με θέμα τη συγκρότηση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, η Π.Α.Μ.Θ. διευκρινίζει ότι:

1.ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ


Η εν λόγω επιτροπή συγκροτήθηκε κατά απόλυτη εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας:

Άρθρο 282 του Ν.3852/2010 Αναφέρεται ρητά ότι στη θέση των καταργημένων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων υπεισέρχεται η Περιφέρεια και τα καθήκοντα του Νομάρχη ασκεί πλέον ο Περιφερειάρχης. « Για τις αρμοδιότητες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, που περιέρχονται στις περιφέρειες του παρόντος νόμου και στους δήμους, αντιστοίχως, και για τις οποίες οι διατάξεις νόμων και κανονιστικών πράξεων, που τις οριοθετούν, προβλέπουν, ως αρμόδια όργανα άσκησής τους το Νομάρχη, το Νομαρχιακό Συμβούλιο και τη Νομαρχιακή Επιτροπή, από την έναρξη άσκησης των σχετικών αρμοδιοτήτων, για μεν τις περιφέρειες νοούνται, ως αρμόδια όργανα άσκησής τους, ο περιφερειάρχης, το περιφερειακό συμβούλιο και η οικεία οικονομική επιτροπή της περιφέρειας, για δε τους δήμους ο δήμαρχος, το δημοτικό συμβούλιο και η οικεία επιτροπή» 

Άρθρο 35 του Ν. 3734/2009 Αναφέρεται ρητά ότι : «μπορεί να συνιστάται Επιτροπή αποτελούμενη από το Νομάρχη Έβρου και από εκπροσώπους της Περιφερειακής Διοίκησης των ΟΤΑ α΄ βαθμού καθώς και των επαγγελματικών και λοιπών φορέων του ίδιου Νομαρχιακού Διαμερίσματος σε σχέση με το έργο «Αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη… Για τη συγκρότηση της Επιτροπής εκδίδεται σχετική απόφαση του Νομάρχη».

Ως εκ τούτου,  σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία,  Πρόεδρος της Επιτροπής Διαβούλευσης ορίζεται ο Περιφερειάρχης, ο οποίος προχώρησε στον ορισμό αναπληρωτή του, όπως φαίνεται στην απόφαση 1662/ΦΕΚ536/26-11-2012 , θέση που δεν προβλεπόταν στην πρώτη απόφαση συγκρότησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δ16/Φ.7.3Α/12306/850. Αναπληρώνεται από την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Έβρου, κα Γ. Μαυρανεζούλη-Νικολάου.

Επίσης, μετά την εφαρμογή του Ν.3852/2010, η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ.Κ.) υποκαθίσταται από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.). Ο πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ., σύμφωνα με τις ιδρυτικές διατάξεις της Επιτροπής Διαβούλευσης, είναι ο ένας εκ των δύο αντιπροέδρων της. Ως αντιπρόεδροι ορίστηκαν οι δήμαρχοι Καβάλας κ. Κων/νος Σιμιτσής, με την ιδιότητα του προέδρου της Π.Ε.Δ. Α.Μ.Θ. και Αλεξ/πολης κ. Ευάγγελος   Λαμπάκης.

Τέλος,  σε συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία, εκπρόσωποι της Π.Ε.Δ. είναι ο Αντιδήμαρχος Αλεξ/πολης κ.  Χρήστος Γερακόπουλος και αναπληρωτής του ο Δημοτικός Σύμβουλος Ορεστιάδας κ. Λευτέρης Χαμαλίδης, ενώ το σύνολο των εκπροσώπων των υπολοίπων φορέων διαμένουν και δραστηριοποιούνται στην Π.Ε. Έβρου.

2. ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ

Η Επιτροπή από τη συγκρότησή της έως σήμερα χρηματοδοτήθηκε μία φορά με το ποσό των 300.000 € από τον προϋπολογισμό του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Έβρου και των 700.000 € από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης. Μέχρι σήμερα δαπανήθηκε μέρος της χρηματοδότησης για την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού  για τη λειτουργία της Επιτροπής του Αγωγού, καθώς και για την ενοικίαση του χώρου στέγασης της Επιτροπής, σε κτίριο στο τέρμα της οδού Καραολή & Δημητρίου. Το μίσθωμα του κτιρίου ανέρχονταν σε 2.500 € μηνιαίως, ήτοι 30.000 € ετησίως. Όσον αφορά στο ύψος του εναπομείναντος ποσού της χρηματοδότησης καθώς και για τα ακριβή ποσά των εν λόγω δαπανών, ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει αναλυτικά στοιχεία από την Αναπτυξιακή Εταιρία Έβρου, που είναι η κατά νόμο Διαχειρίστρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη απόφαση της Επιτροπής, αμέσως μετά τη συγκρότησή της, αφορά τη μεταστέγασή της, με μηδενικό κόστος στέγασης, σε κτίριο του παλαιού Νοσοκομείου Αλεξ/πολης (στην οδό Δήμητρας 19), εκεί όπου  μεταφέρθηκε και η Α.Ν.Ε.Ε Α.Ε. Επίσης αποφασίστηκε η μεταφορά του εξοπλισμού της στο κτίριο της παλιάς Νομαρχίας για  την αξιοποίησή του στο πλαίσιο της ασκούμενης πολιτικής της χρηστής διοίκησης
(π.χ. αξιοποίηση ακινήτων δημοσίου, σύμπτυξη υπηρεσιών, περιορισμός δαπανών κ.α.)

3. ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ  ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

Επειδή το έργο του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη είναι Εθνικό ζήτημα  και φυσικά Περιφερειακό και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Πολιτείας (Υπουργείο Ανάπτυξης ) αλλά και της διεθνούς εταιρείας που έχει αναλάβει την υλοποίησή του,  δεν έχει ακυρωθεί αλλά βρίσκεται «εν υπνώσει», θεωρούμε ότι η τοπική κοινωνία μέσα από τις κατακτημένες δομές της, όπως η Επιτροπή διαβούλευσης, αλλά και τις  θεσμικές της εκφράσεις (Περιφέρεια, Δήμοι, Σύλλογοι, Επιμελητήρια κ.λ.π. )  πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσει τις όποιες προκλήσεις από το έργο, όπως η προστασία του Περιβάλλοντος και η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών με οποιοδήποτε τρόπο.   

 


Συντάκτης Νewsroom 11 Δεκεμβρίου, 2012 15:27

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV