Ελευθέρια 2024 -Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Συντάκτης Νewsroom 2 Μαΐου, 2024 07:00
Swiss Approval

Ελευθέρια 2024 -Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Με πληθώρα πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων ο Δήμος Αλεξανδρούπολης εορτάζει τα Ελευθέρια, τιμώντας της 104η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης και της ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 11 Μαΐου και ολοκληρώνονται στις 31 του ίδιου μήνα και το πρόγραμμα είναι το εξής:

Swiss Approval

Σάββατο, 11 Μαΐου 2024:

– Η χορωδία του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης διοργανώνει το 5ο Χορωδιακό Πανελλήνιο Φεστιβάλ.

Συμμετέχουν οι:

 • Τετράφωνη χορωδία Δημοτικού ωδείου Ορεστιάδας “Εν Ορεστιάδι”
 • Σύλλογος Φίλων Χορωδιακής Μουσικής Κομοτηνής “Ο ΕΥΜΟΛΠΟΣ”
 • Μικτή χορωδία Κοζάνης “ΕΛΙΜΕΙΑ”
 • Χορωδία “ΑΜΥΝΤΑΣ” Αμυνταίου
 • Πολυφωνική χορωδία Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης
 • Πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης, ώρα 19.30

– Παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία του χωριού Αρίστεινου με χορευτικές ομάδες της περιοχής από τον Πολιτιστικό & Επιμορφωτικό Σύλλογο Άνθειας – Αρίστεινου “Σπάρτακος”

Πλατεία Αρίστεινου, ώρα 20.30

– Γιορτή Γυναικείου ποδοσφαίρου με μουσική και κλόουν για να διασκεδάσουν τα παιδιά, από το αθλητικό σωματείο Αναγέννηση Αλεξανδρούπολης

Πάρκο Ακαδημίας, ώρα 8.00 π.μ. – 15.00

Κυριακή 12 Μαΐου 2024:

– “Πινέλα, Στίχοι, Εικόνες και Νότες για την Αλεξανδρούπολη του Χθες”

Μία εκδήλωση γιορτή όλων των τεχνών: ποίηση, μουσική , φωτογραφία και ζωγραφική εμπνευσμένη από το φωτογραφικό λεύκωμα του Μίμη Δούκα “Η Στέγη της Μνήμης”. Εκθέτουν οι ζωγράφοι Θεόδωρος Αγγλιάς και Φωτεινή Καραγιάννη. Απαγγέλουν οι ποιητές Αναστασία Κυριακίδου, Παναγιώτης Ζαϊκίδης, Άννα Τσιούλπα και Λίνα Γκασβίκη. Την εκδήλωση μελωδικά υποστηρίζει το Ωδείο Φαέθων με την Μαρία Βενετία Αποστολοπούλου στο πιάνο και τον Απόστολο Κουγιουμτζή στο σαξόφωνο. Παρουσιάζει ο Χρήστος Δούκας.

Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, ώρα 20.00

Τρίτη, 14 Μαΐου 2024:

– Μεγαλειώδης μαθητική και στρατιωτική παρέλαση

Παραλιακή οδός Βασιλέως Αλεξάνδρου, ώρα 12.30

– Αναγόρευση του Μακαριωτάτου Αρχιεπίσκοπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου σε επίτιμο Δημότη της Αλεξανδρούπολης από τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Ζαμπούκη

Αποθήκη Νο2 – Λιμάνι Αλεξανδρούπολης, ώρα 19.45

– Αναπαράσταση της έλευσης από θαλάσσης της Εικόνας της Παναγίας Τριφώτισσας, από την Αίνο στην Αλεξανδρούπολη.

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης, ώρα 20.30

– Συναυλία με τους Αδερφούς Τσαχουρίδη

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης, ώρα 21.00

Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024:

– Πολυθεματικό  Δρώμενο με τίτλο ‘Αλεξανδρούπολη: Ταξίδι μνήμης στα μονοπάτια του χρόνου”

Μουσικό Δρώμενο με θεατροποιημένες αφηγήσεις για την ανάδειξη των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων των κοινοτήτων από τις οποίες προέρχονται οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης. Η χορωδία του Καλλιτεχνικού Ομίλου Αλεξανδρούπολης θα ερμηνεύσει τα αστικά τραγούδια της εποχής.

Αποθήκη Νο 2- στο Λιμάνι Αλεξανδρούπολης, ώρα έναρξης 20.00

– Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής “Νήσος Κίρκης” του ποιητή-δημιουργού Πασχάλη Κατσίκα, με καταγωγή από την Κίρκη του Έβρου.

Δημοτική βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης, ώρα 18.30.

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024:

-“Χρωματίζοντας τα πάρκα” -μέρος Α΄

Οι μαθητές και οι καθηγήτριες του τμήματος Εικαστικών του Δήμου Αλεξανδρούπολης δημιουργούν ένα υπαίθριο εργαστήρι στο Πάρκο Ποιμενίδη και προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε μια δράση έχοντας ως στόχο να δώσει “χρώμα στο τσιμέντο” με όμορφες δημιουργίες.

Πάρκο επί της οδού Ποιμενίδη, ώρα έναρξης 17.30

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024:

– «2ο Πανέβριο Φεστιβάλ Τοπικής Ιστορίας και Παραδοσιακής Μουσικής» από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης- Χρόνης Αηδονίδης και το Αρχείο Μουσικολαογραφικής παράδοσης «Χρόνης Αηδονίδης». Ένα ταξίδι στην τοπική ιστορία και την παραδοσιακή μουσική.

Πάρκο Αλτιναλμάζη, ώρα 18.00.

– Μουσική εκδήλωση-αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι με αφορμή τα τριάντα χρόνια από το θάνατό του, από τη σχολική χορωδία του 9oυ Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης με τη συνοδεία μουσικών οργάνων του Ωδείου Φαέθωνα.

Πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης, ώρα 20.00

Σάββατο 18 Μαΐου 2024:

– Ημερίδα με θέμα «Ο καρκίνος ως οικογενειακό τραύμα» συνδιοργανώνει το Διεθνές Κοινωνικό- Παιδαγωγικό Forum Αλεξανδρούπολης INTERNATIONAL FORUM FAROS/IFF με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία Παράρτημα Αλεξανδρούπολης,

Δημοτική βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης, ώρες 10.00 έως 16.00

– Ομαδικό παιχνίδι «Το κυνήγι της χαμένης ιστορίας».

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, σε συνεργασία με τους Προσκόπους της πόλης μας θα διοργανωθεί το παιχνίδι «το κυνήγι της χαμένης ιστορίας», μέσα στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης, με αντικείμενο ιστορικά κτήρια και τοπόσημα της πόλης μας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη γένεση και την ανάπτυξή της.

Πάρκο Ελευθερίας, ώρα 17,00

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους ποντιακούς – πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

– Παρουσίαση Μονόπρακτων “Το Δάκρυ της Μνήμης” από τον ηθοποιό Βαμβακίδη Τάκη και τον λυράρη Πιπερίδη Δημήτριο.

Πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης, ώρα 19.30 -20.30

– Λαμπαδηφορία, ώρα 20.45

Μετά το πέρας της εκδήλωσης στο Πνευματικό κέντρο θα πραγματοποιηθεί λαμπαδηφορία με τη συμμετοχή όλων των παρευρισκόμενων μέχρι το μνημείο των Αγωνιστών του Πόντου.

Κυριακή 19 Μαΐου 2024:

– 25ος Ποδηλατικός Γύρος Τραϊανούπολης από τον Πολιτιστικό & Επιμορφωτικό Σύλλογο Άνθειας – Αρίστεινου “Σπάρτακος”.

Ελάτε να γνωρίσετε τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας, σε μια διαδρομή συνολικά 25 χλμ. Μπορούν να συμμετέχουν γυναίκες, άντρες και παιδιά κάθε ηλικίας. Η εκκίνηση δίνεται πάντοτε από το Πνευματικό κέντρο της Άνθειας και στη συνέχεια μέσω Αετοχωρίου, Δωρικού, Νίψας, Πευκών και του Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου καταλήγει στο πνευματικό κέντρο.

Ελάτε για μια βόλτα στη φύση.

Πνευματικό κέντρο της Άνθειας, ώρα εκκίνησης 10:30

– «Μοτοπορεία 100 μιλίων»

Οι Μοτοσυκλετιστές κατά της Παιδικής Κακοποίηση B.A.C.A. (Παράρτημα Αλεξανδρούπολης), ως ένδειξη συμπαράστασης των κακοποιημένων παιδιών πραγματοποιούν μοτοπορεία 100 μιλίων κάθε χρόνο, την ίδια ημέρα σε όλο τον κόσμο.

Η μοτοπορεία θα ξεκινήσει από τον πεζόδρομο της Ακαδημίας και θα τελειώσει στο ίδιο σημείο. 10.00π.μ – 17.00

– “Τα Ελευθέρια της Αλεξανδρούπολης: Μια Τεχνολογική, Ταξιδευτή Αναδρομή”

Η δράση αυτή περιλαμβάνει Robots των παιδιών που θα παρουσιάζουν την ιστορία της απελευθέρωσης της Αλεξανδρούπολης. Εικονικό – Ψηφιακό μουσείο σε υπολογιστή που θα εξιστορούνται τα γεγονότα. Διαδραστικό σχεδιασμό με χρήση της τεχνολογίας VR (Virtual Reality) για την ιστορία της απελευθέρωσης της Αλεξανδρούπολης. Οι καλύτερες δημιουργίες να βραβευτούν. Επίσης, θα υπάρχουν σκηνές μάχης με LEGO φιγούρες και οχήματα που αντιπροσωπεύουν τους Βούλγαρους και τους απελευθερωτές της Αλεξανδρούπολης! Τέλος θα υπάρχει 3D σχεδιασμός ιστορικών μνημείων της πόλης και άλλων αξιοθέατων για την ανάδειξη της Αλεξανδρούπολης από την Ρομποτεχνολογία Εν Δράσει.

Φάρος Αλεξανδρούπολης, ώρα 18.30-22.00.

Δευτέρα 20 Μαΐου 2024:

– «Ο Καραγκιόζης απελευθερωτής» & «Ο Καραγκιόζης κι ο Μινώταυρος» από το Μικρό Διάκοσμο και το Θρακικό Θέατρο Σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη, με ζωντανή μουσική.

Καλλιτέχνες: τρίχορδο –τραγούδι-μουσική: Γιάννης Βουλτσίδης, Σκηνικά-φιγούρες ,σαντούρι: Γεωργία Γιαννοπούλου.

Πάρκο του Αγίου Βασιλείου, ώρα 20.00.

Δευτέρα 20 έως Παρασκευή 24 Μαΐου 2024:

– Έκθεση φωτογραφίας και λαϊκής τέχνης «Φωτογραφίζοντας τους αρχαιολογικούς χώρους του νομού Έβρου με τα μάτια των παιδιών του Ειδικού Σχολείου» από τα σχολεία ΕΕΕΕΚ & ΕΝΕΕΓΥΛ Αλεξανδρούπολης.

Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, ώρα λειτουργίας 9.00 έως 13.00.

Τρίτη 21 Μαΐου 2024:

“Χρωματίζοντας τα πάρκα” -μέρος Β’

Οι μαθητές και οι καθηγήτριες του τμήματος Εικαστικών του Δήμου Αλεξ/πόλης δημιουργούν ένα υπαίθριο εργαστήρι στο Πάρκο Ποιμενίδη και προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε μια δράση έχοντας ως στόχο να δώσει “χρώμα στο τσιμέντο” με όμορφες δημιουργίες.

Πάρκο επί της οδού Ποιμενίδη, ώρα έναρξης 17.30

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024:

– Ενημερωτική Ημερίδα από τον Ιατρικό Σύλλογο Έβρου με θέμα “Πρόληψη και Υγεία”. Αφορά την πρόληψη της οστεοπόρωσης και του σακχαρώδους διαβήτη, των ιατρικών ελέγχων στα παιδιά αθλητικών σωματείων και την ενδοοικογενεική βία.

Αποθήκη Νο 2- Λιμάνι Αλεξανδρούπολης, ώρα 19.00 .

– «Ο Καραγκιόζης απελευθερωτής» & «Ο Καραγκιόζης κι ο Μινώταυρος» από το Μικρό Διάκοσμο και το Θρακικό Θέατρο Σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη, με ζωντανή μουσική.

Καλλιτέχνες: τρίχορδο –τραγούδι-μουσική: Γιάννης Βουλτσίδης, Σκηνικά-φιγούρες, σαντούρι: Γεωργία Γιαννοπούλου

Πάρκο Ανατολικής Θράκης, ώρα 20.00

Πέμπτη 23 – 25 Μαΐου 2024:

– Συνέδριο με θέμα “Προσφύγων γεύσεις: Γαστρονομικές διαδρομές στην Αλεξανδρούπολη μετά τη συνθήκη της Λωζάνης” συνδιοργανώνουν η Ένωση Θρακών, το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ.

Αποθήκη Νο 2- Λιμάνι Αλεξανδρούπολης, ώρα έναρξης 18.00

Παρασκευή 24 Μαΐου 2024:

– “Αφιέρωμα στο Γιάννη Μαρκόπουλο”

Καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του Γιάννη Μαρκόπουλου, το Δημοτικό Ωδείο Αλεξανδρούπολης και το 5ο Γυμνάσιο “Ελένη Φιλιππίδη” παρουσιάζουν ένα μουσικό αφιέρωμα με γνωστά έργα του μεγάλου Έλληνα συνθέτη. Επί σκηνής η τριανταμελής Ορχήστρα του Δ.Ω.Α με φωνητικό σύνολο, και η χορωδία του 5ου Γυμνασίου “Ελένη Φιλιππίδη” .

Πάρκο Αλτιναλμάζη, ώρα έναρξης 20.30

– «Ο Καραγκιόζης απελευθερωτής» & «Ο Καραγκιόζης κι ο Μινώταυρος» από το Μικρό Διάκοσμο και το Θρακικό Θέατρο Σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη, με ζωντανή μουσική.

Καλλιτέχνες: τρίχορδο –τραγούδι-μουσική: Γιάννης Βουλτσίδης, Σκηνικά-φιγούρες, σαντούρι: Γεωργία Γιαννοπούλου

Πάρκο επί της οδού Ποιμενίδη, ώρα 20.00.

Σάββατο 25 Μαΐου 2024:

– «Γαλλική γιορτή των σχολείων – La fête française des écoles»

Γαλλόφωνοι μαθητές του Νομού Έβρου τραγουδούν, απαγγέλουν και παίζουν! Πρόκειται για μια πολιτιστική εκδήλωση που διοργανώνεται για πέμπτη χρονιά από τον Σύλλογο Ελληνογαλλικής Φιλίας “Το Σπίτι της Αντουανέττας”.

Πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης, ώρα 19.00

Σάββατο 25 Μαΐου – 1 Ιουνίου 2024:

– Έκθεση ζωγραφικής από το τμήμα ζωγραφικής Πολιτιστικού & Επιμορφωτικού Συλλόγου Άνθειας – Αρίστεινου “Σπάρτακος”.

Νομαρχείο, ώρα 19.00 έως 22.00

– Ομιλία – Παρουσίαση θέματος: “Μουσικοί και Μυοσκελετικά προβλήματα”.

Το Δημοτικό Ωδείο Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με το Περιφερειακό τμήμα Θράκης του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών συνδιοργανώνει ομιλία με θέμα “Μουσικοί και Μυοσκελετικά προβλήματα”. Θα αναλυθούν ζητήματα σωματικής καταπόνησης των μουσικών καθώς και η πρόληψη των συμπτωμάτων της.

Ομιλήτρια: Λαρυγγάκη Ειρήνη PT, Καθηγήτρια Πιάνου

Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημοτικού Ωδείου. Ώρα έναρξης 11.30π.μ.

– Σάββατο 25 Μαΐου έως 22 Ιουνίου 2024.

– Έκθεση με τίτλο «Via Egnatia: Ταξιδιωτικές μαρτυρίες από το Στρυμόνα στον Έβρο»

Στην Έκθεση αποτυπώνονται οι μαρτυρίες ταξιδιωτών και περιηγητών για την Εγνατία οδό και για τις περιοχές που επισκέφθηκαν διατρέχοντάς την, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο πέρασμα των αιώνων από την αρχαιότητα ως τις αρχές του 20ου αιώνα.

Ιστορικό μουσείο Αλεξανδρούπολης, εγκαίνια 19.30, ώρες λειτουργίας Τρίτη – Σάββατο 10.30-14.30

Κυριακή 26 Μαΐου 2024:

– Ομιλία ιστορικού περιεχομένου με οπτικοακουστικό υλικό από τον κ. Ορδουμποζάνη Θεόδωρο με θέμα την ιστορία της πόλης και του προσκοπισμού.

Παραλιακή, στον χώρο ανάπλασης έμπροσθεν του Νεώσοικου (κτήριο Ναυτοπροσκόπων), ώρα 20.00

– Περπατάμε Μαζί – Περίπατος σε διαδρομές από τον Πολιτιστικό & Επιμορφωτικό Σύλλογο Άνθειας – Αρίστεινου “Σπάρτακος”

Η Διαδρομή του περιπάτου είναι για κάθε ηλικία, σε περιοχές της Τραϊανούπολης και με αποστάσεις που δεν ξεπερνούν τα 6-7 χιλιόμετρα, με βαθμό δυσκολίας το ένα. Ο περίπατος θα ξεκινήσει από το Πνευματικό Κέντρο Σπάρτακος στην Άνθεια. Ας έχετε μαζί σας νερό, γυαλιά, καπέλο και να είστε ελαφρά ντυμένοι.

Άνθεια, ώρα 10.30

Δευτέρα 27 Μαΐου 2024:

– “Συναυλία Καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Αλεξανδρούπολης”.

Το Δ.Ω.Α. πάντα παρόν στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, παρουσιάζει μία συναυλία από τους Καθηγητές των Οργάνων με έργα κλασικής και σύγχρονης μουσικής. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν και σπουδαστές προχωρημένων τάξεων των Σχολών του Ωδείου.

Πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης, ώρα έναρξης 20.30

Τρίτη 28 – 30 Μαΐου 2024:

– Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα “Το αρχαιολογικό έργο στους ελληνικούς οικισμούς του Εύξεινου Πόντου και τα περίχωρα τους κατά την τελευταία δεκαετία” από το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών (ΓΦΠΠΧ) του ΔΠΘ σε συνεργασία με το Μουσείο του Λούβρου

Ξενοδοχείο Ramada, πλήρες πρόγραμμα συνεδρίου https://bs2024.bscc.duth.gr/

Τετάρτη 29 Μαΐου 2024:

– «Γαστρονομική και Τουριστική Ανάπτυξη»

Ημερίδα με διαλέξεις για την σημασία της γαστρονομίας στην τουριστική ανάπτυξη και την γαστρονομική παράδοση της περιοχής καθώς και παρασκευές με τοπικά προϊόντα από τα τμήματα Μαγειρικής Τέχνης και Αρτοποιίας- Ζαχαροπλαστικής των ΕΠΑΣ ΔΥΠΑ.

Αποθήκη Νο 2- Λιμάνι Αλεξανδρούπολης, ώρα 18.00

Τετάρτη 29 Μαΐου – 29 Ιουνίου 2024:

– Έκθεση ζωγραφικής με τίτλο “Γη, Ουρανός, Θάλασσα”.

Από την εικαστικό Αθανασία Πεφτουλίδου.

Art Gallery, Σκρα 2-4, ώρα 20.30

Πέμπτη 30 – 31 Μαΐου 2024:

– Θεατρική παράσταση για παιδιά “Το κορίτσι που επιμένει” του Τηλέμαχου Τσαρδάκα.

Πρόκειται για ένα θεατρικό κείμενο εμπνευσμένο από τον μύθο του Ορφέα. Από τη θεατρική ομάδα “Κιβωτός ονείρου” τoυ Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, ώρα 20.00

Πέμπτη 30 & Παρασκευή 31 Μαΐου 2024:

– 1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ελευθερίων με τη συμμετοχή των χορωδιακών συλλόγων του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Την Πέμπτη 30 Μαΐου συμμετέχουν οι χορωδίες:

 • Σύλλογος Ιστορικής Μνήμης και Μουσικής Παράδοσης «Φωνές της Θράκης»
 • Χορωδία «Τροβαδούροι Εθνικού Αλεξανδρούπολης
 • Χορωδιακός Όμιλος «Ευτέρπη»
 • Χορωδία «Ορφέας»

Πάρκο Αλτιναλμάζη, ώρα 20.30

Την Παρασκευή 31 Μαΐου συμμετέχουν οι χορωδίες:

 • Χορωδία του Συλλόγου Πολύτεκνων Έβρου «Χριστός Σωτήρ»
 • Χορωδία της Αρμένικης Κοινότητας Αλεξανδρούπολης “Μegheti”
 • Πολυφωνική Χορωδία του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης
 • Υψηλάντειος Παραδοσιακή Χορωδία Αγίου Νικολάου Φερών
 • Καλλιτεχνικός Όμιλος Αλεξανδρούπολης

Πάρκο Αλτιναλμάζη, ώρα 20.30


Συντάκτης Νewsroom 2 Μαΐου, 2024 07:00

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV