Δ/ντής Παιδιατρικής ΠΓΝΑ: Βγήκε από τη ΜΕΘ ο 7χρονος από την Ορεστιάδα που νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 9 Φεβρουαρίου, 2024 15:28

Δ/ντής Παιδιατρικής ΠΓΝΑ: Βγήκε από τη ΜΕΘ ο 7χρονος από την Ορεστιάδα που νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο

Ο στρεπτόκοκκος, οι επιπλοκές, η διασπορά, η πρόληψη, η αντιμετώπιση, αλλά και συγκεκριμένα η κατάσταση που επικρατεί ειδικότερα στην περιοχή της Ορεστιάδας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης με το Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΑ, Καθηγητή Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ, κ. Ελπιδοφόρο Μανταδάκη, καλεσμένο στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο.

Το κλείσιμο σχολείων και η απολύμανση γίνονται για ψυχολογικούς λόγους“, απάντησε σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ορεστιάδα, τονίζοντας πως “αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το καλό πλύσιμο των χεριών και η εφαρμογή των μέτρων ατομικής υγιεινής του καθένα“. Εξήγησε ότι “απλά η περίοδος μεταξύ Δεκεμβρίου – Απριλίου είναι μια περίοδος κατά την οποία αναμενόταν η έξαρση στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων, γιατί αυτό το διάστημα υπάρχει έξαρση των ιογενών λοιμώξεων καταρχάς, γρίπης, κορονοϊού και αναπνευστικού, ιώσεις που καταβάλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών και προδιαθέτουν την εμφάνιση στραπτοκοκκικών λοιμώξεων“. ο κ. Μανταδάκης σημείωσε πως η πανδημία έπαιξε σημαντικό ρόλο, καθώς τα παιδιά για τρία χρόνια ήταν κλεισμένα στα σπίτια με προστατευτικά μέτρα (μάσκες, αντισηπτικά κλπ), “με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην έχουν εκτεθεί επαρκώς και να μην έχουν δοκιμάσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα στο στρεπτόκοκκο“.


“Καταρχάς δεν πρέπει να υπάρχει πανικός”

Ήταν κατηγορηματικός ο κ. Μανταδάκης ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζουν πολλοί την κατάσταση: “Καταρχάς δεν πρέπει να υπάρχει πανικός“, τόνισε. “Σίγουρα δεν χρειάζεται η γενικευμένη χρήση αντιβιοτικών χωρίς ένδειξη και θα πρέπει να γίνεται η διαχείριση κρούσματος στα σχολεία σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ“.

“Δεν χρειάζεται να κάνουμε τεστ αν δεν έχουμε συμπτώματα”

Όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται ο Καθηγητής εξήγησε πως “ο στρεπτόκοκκος είναι ένα κοινό μικρόβιο που υπάρχει στο λαιμό πολλών ανθρώπων. Δεν έχει νόημα να κάνουμε στρεπ-τεστ σε ανθρώπους που δεν έχουν συμπτώματα. Αν κάποιος είναι φορέας του συγκεκριμένου μικροβίου δεν χρήζει αγωγής. Μπορεί να μεταδώσει, ναι, γι’ αυτό το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να τηρεί τα γνωστά μέτρα ατομικής υγιεινής“, κυρίως δηλαδή το άτομο να παραμένει καθαρό και να πλένει αποτελεσματικά τα χέρια του.

“Είναι απαράδεκτο να μην έχουμε ΜΕΘ Παίδων στην Αλεξανδρούπολη”

Για το 9χρονο κοριτσάκι που κατέληξε, και στο ερώτημα αν θα έπρεπε να γίνει κάτι άλλο προκειμένου να αποφευχθεί το μοιραίο, ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΑ δήλωσε πως “οι συνάδελφοι στο Διδυμότειχο έκαναν ό,τι μπορούσαν, αλλά οπωσδήποτε αυτά τα περιστατικά χρειάζονται άμεση πρόσβαση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας γιατί έχουν πολύ υψηλή θνησιμότητα παγκοσμίως. Θεωρώ απαράδεκτο να μην υπάρχει ΜΕΘ στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και σε όλη την υπόλοιπη περιοχή, παρά μόνο στη Θεσσαλονίκη. Εκεί η ΜΕΘ Παίδων είναι πάντοτε γεμάτη, σπάνια μπορεί να βρει κανείς κρεβάτι και αυτό μας δημιουργεί ένα μεγάλο άγχος κάθε φορά“.

Βελτιώθηκε η υγεία του 7χρονου παιδιού από την Ορεστιάδα – Πρόκειται για το 2ο περιστατικό από το 8ο Δημοτικό Σχολείο

Απάντησε και σε όσα ανυπόστατα διακινούνται στην περιοχή για το 2ο περιστατικό παιδιού που νοσεί σοβαρά από στρεπτόκοκκο ο κ. Μανταδάκης, μεταφέροντας την ευχάριστη είδηση πως “βγήκε από τη ΜΕΘ και είναι σε κοινό θάλαμο πλέον” ο 7χρονος από την Ορεστιάδα που νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα το παιδί είχε αρχικά είχε μεταφερθεί στη Γενική Παιδιατρική Κλινική της Αλεξανδρούπολης, εκεί του παρασχέθηκαν όλες οι απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες σαν να ήταν σε ΜΕΘ, χωρίς όμως αυτό να είναι το ιδανικό, αφού οι γιατροί αναγκάζονται να καταβάλουν υπέρμετρες προσπάθειες διαρκώς για να σταθεροποιήσουν μια κατάσταση, ώστε να μπορέσει με ασφάλεια μετά το παιδί να μετακινηθεί 3,5 ώρες ως το Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης. “Ηρωική Ιατρική” χαρακτήρισε τη μέθοδο αυτή ο κ. Μανταδάκης, ο οποίος και περιέγραψε ακριβώς τους λόγους για τους οποίους δεν έχει δημιουργηθεί μέχρι τώρα Παιδιατρική ΜΕΘ: “Το κόστος“, αυτό εν ολίγοις είναι το πρόβλημα, όμως “το οικονομικό κόστος δεν συγκρίνεται, δεν ζυγίζεται με το κόστος του πόνου ενός ανθρώπου που χάνει το παιδί του“.

Καταλήγοντας, δύο συγκεκριμένες συμβουλές δίνει για το τέλος ο Καθηγητής Παιδιατρικής προς τους γονείς:

  • Να φροντίσουν τα παιδιά τους να είναι καλά εμβολιασμένα για γρίπη και ανεμοβλογιά και να μην τα στέλνουν στο σχολείο όταν έχουν συμπτώματα.
  • Όταν τα παιδιά έχουν πόνο στο λαιμό, πυρετό, ή εξανθήματα που θυμίζουν οστρακιά, να πηγαίνουν στο γιατρό τους για να ξεκινάει η αγωγή.

Ακούστε αναλυτικά:

——-


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 9 Φεβρουαρίου, 2024 15:28

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV