Μητσοτάκης – Σολτς: Στο προσκήνιο ο φράχτης στον Έβρο

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 15 Νοεμβρίου, 2023 10:55

Μητσοτάκης – Σολτς: Στο προσκήνιο ο φράχτης στον Έβρο

Το μεταναστευτικό, η Τουρκία, ενεργειακά θέματα και φυσικά οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή κυριάρχησαν στη συζήτηση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ολαφ Σολτς στο Βερολίνο, με την οικονομία μάλιστα να μην έχει τη μερίδα του λέοντος, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, προς επίρρωσιν της τελείως διαφορετικής φάσης που βρίσκεται πλέον η Ελλάδα σε σχέση με την περασμένη δεκαετία.

«Εθνική πρόοδος» είναι, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η επενδυτική βαθμίδα, ενώ σχολίασε πως η Ελλάδα έχει την πρώτη θέση στην ταχύτερη μείωση του χρέους παγκοσμίως και «από μαύρο πρόβατο στα χρόνια της κρίσης, είναι πλέον παράδειγμα».

Σε αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών έγινε σε τελείως διαφορετική βάση από ό,τι στο παρελθόν, αφήνοντας πίσω «μια περίοδο έντασης και καχυποψίας». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον πληθωρισμό και κατ’ επέκταση στην ακρίβεια, σημειώνοντας πως θεωρεί πως «τα χειρότερα τα έχουμε δει». Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε πως «η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ θετική πορεία ως προς την οικονομία της» και «διαπιστώσαμε ότι και οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν εμπιστοσύνη στην αντιμετώπιση του προβλήματος».

Swiss Approval

Με δεδομένο ότι σε δύο 24ωρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται στο Βερολίνο, ενώ στις 7 Δεκεμβρίου θα έρθει στην Αθήνα, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στον Τούρκο ηγέτη. «Το γεγονός ότι διαφωνούμε με τον Ερντογάν για τη Χαμάς δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον υποδεχθούμε για να κάνουμε ένα βήμα προόδου στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, που έχει δώσει μέχρι στιγμής κάποια καλά αποτελέσματα με βάση το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, και αυτό θα προσπαθήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε στην επίσκεψη Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου», είπε ο πρωθυπουργός, με τον καγκελάριο να συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό «τρομοκρατική οργάνωση» που απέδωσε ο κ. Μητσοτάκης στη Χαμάς. Ο κ. Σολτς πρόσθεσε πως «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα –και την υποχρέωση– να υπερασπιστεί τον εαυτό του, στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς δικαίου» και τάχθηκε υπέρ των «ανθρωπιστικών παύσεων» των εχθροπραξιών.

Πέραν του μεταναστευτικού, στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Σολτς στο Βερολίνο συζητήθηκαν η ενέργεια, η Τουρκία και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Οσον αφορά το μείζον θέμα του μεταναστευτικού, ο κ. Σολτς ζήτησε ταχεία ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ασύλου και έκανε λόγο για την ανάγκη διμερών και ευρωπαϊκών λύσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δευτερογενής μετανάστευση προς τη Γερμανία, ενώ συζητήθηκαν αμοιβαία επωφελείς λύσεις και για τις δύο χώρες. Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως χρειάζονται επιπλέον πόροι για τη διαχείρισή του, επαναφέροντας το θέμα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τον φράχτη στον Εβρο. «Η Αθήνα επιμένει ότι απαιτούνται πρόσθετοι πόροι για το μεταναστευτικό. Είναι πολύ πιθανό κράτη πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, να αντιμετωπίσουν νέες πιέσεις στα σύνορά τους με τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή», είπε, καταλήγοντας πως «η Γερμανία αναγνωρίζει την προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα».

Ο Γερμανός καγκελάριος αναφερόμενος στην Ουκρανία επισήμανε ότι συμφώνησαν με τον κ. Μητσοτάκη για τη συνέχιση της στήριξης της άμυνας της χώρας, ενώ έγιναν αναφορές και στη διεύρυνση της Ε.Ε., με τον κ. Σολτς να τονίζει πως είναι υπέρ, «υπό την προϋπόθεση βέβαια οι ενδιαφερόμενες χώρες να ολοκληρώνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Τελευταίο, αλλά όχι ήσσονος σημασίας, θέμα συζήτησης ήταν η ενεργειακή συνεργασία, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως κόμβος μεταφοράς πράσινης ενέργειας προς τη νότια Γερμανία, καθώς και ως ενεργειακή γέφυρα της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου με την Ευρώπη.

Πηγή: kathimerini.gr


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 15 Νοεμβρίου, 2023 10:55

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV