Δώρα Σκαρτσή: Η ολιγωρία οδήγησε στην καταστροφή της Δαδιάς – Ποτέ δεν απαγορεύτηκε από Οικολογικές Οργανώσεις η δασική διαχείριση

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 28 Αυγούστου, 2023 14:20

Δώρα Σκαρτσή: Η ολιγωρία οδήγησε στην καταστροφή της Δαδιάς – Ποτέ δεν απαγορεύτηκε από Οικολογικές Οργανώσεις η δασική διαχείριση

Τριανταένα χρόνια κλείνω φέτος εδώ στη Δαδιά, και δεν έχει αλλάξει ποτέ η νοοτροπία για να προστατευθεί σοβαρά ο τόπος“, υποστηρίζει η δασολόγος, επικεφαλής της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης Δώρα Σκαρτσή. Καλεσμένη στην εκπομπή Εβροσκόπιο, στο Ράδιο Έβρος, σε μια συνέντευξη – κατάθεση ψυχής, η κ. Σκαρτσή αποκάλυψε πολύ σημαντικές λεπτομέρειες για τον τρόπο που αντιμετωπίζει όλα αυτά τα χρόνια η Πολιτεία το Δάσος της Δαδιάς και μεταξύ άλλων, απορρίπτοντας τη μετάθεση ευθυνών από την Πολιτεία προς τις Οικολογικές Οργανώσεις, δηλώνει κατηγορηματικά: “Από το 1980 που η περιοχή κηρύχθηκε προστατευόμενη, ποτέ δεν απαγορεύτηκε η δασική διαχείριση του Δάσους της Δαδιάς. Η ολιγωρία στη Ζώνη Α΄, να μην υλοποηθεί δασική διαχείριση, είναι το μεγάλο λάθος που οδήγησε στη σημερινή καταστροφή“.

Μόνιμη κάτοικος Δαδιάς, βαθιά γνώστρια του Δάσους σπιθαμή προς σπιθαμή, και υπό την ιδιότητα μέχρι πρότινος της υπευθύνου Γραφείου Θράκης της WWF Hellas, ερευνήτρια πεδίου του προγράμματος Δαδιάς, η Δώρα Σκαρτσή δεν διστάζει να εκφράσει ανοιχτά τη γνώμη της, που προέρχεται ασφαλώς από επιστημονική γνώση αλλά και πολυετή εμπειρία. Ακούστε:


Η Θεοδώρα Σκαρτσή γεννήθηκε στη Ζάκυνθο. Έχει σπουδάσει δασολόγος στη Θεσσαλονίκη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης). Τα έτη 1990-1992, έχει εθελοντικά υποστηρίξει τον Σύλλογο Εθελοντικής Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης του δάσους Σέιχ-Σου της Θεσσαλονίκης σε δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και πυροφύλαξης. Το 1993 μετακινήθηκε στη Δαδιά όπου εντάχθηκε στο πρόγραμμα πεδίου του WWF Ελλάς ως ερευνήτρια πεδίου και αργότερα ως τοπική υπεύθυνη του προγράμματος έως το 2022. Με την μακρόχρονη εμπειρία σε θέματα προστασίας, διαχείρισης, παρακολούθησης, οικοτουρισμού και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στοχεύει να στηρίξει τη συνέχεια της παρουσίας μιας περιβαλλοντικής οργάνωσης που θα συνεισφέρει στα κρίσιμα περιβαλλοντικά θέματα της περιοχής της Θράκης. Είναι κάτοικος Δαδιάς-Σουφλίου.


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 28 Αυγούστου, 2023 14:20

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV