Έβρος: Απαγόρευση διέλευσης σε δασικές περιοχές αύριο λόγω κινδύνου πυρκαγιάς – Συστάσεις από την ΔΑΟΚ

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 28 Αυγούστου, 2023 15:18

Έβρος: Απαγόρευση διέλευσης σε δασικές περιοχές αύριο λόγω κινδύνου πυρκαγιάς – Συστάσεις από την ΔΑΟΚ

Για την Τρίτη 29-08-2023 ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, κατηγορίας κινδύνου 3 για τις περιοχές των Δασαρχείων Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, και Διδυμοτείχου.

Για το λόγο αυτό τίθεται σε ισχύ η υπ αριθ.182840/1639/14-6-2023  απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημητρίου Πέτροβιτς, σύμφωνα με την οποία  απαγορεύεται η διέλευση, η παραμονή και η κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων, από τις 8:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ της Τρίτης 29-8-2023, στις παρακάτω δασικές περιοχές ανά Δασαρχείο:

Α) ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ


  1. Αναδασώσεις Κίρκης – Συκορράχης,
  1.  Χώρος αναψυχής Συκορράχης,
  2. Αναδασώσεις Μεσημβρίας
  3. Αναδασώσεις Κομάρου – Ατάρνης
  4. Δάσος & Χώρος αναψυχής Ιάνας
  5.  Περιαστικό δάσος Παλαγίας (Βόρεια,  Νότια & Γήπεδο Παλαγίας)
  6. Αναδασώσεις έναντι Κ.Α.Α.Υ. Μάκρης
  7. Άλσος γαλλικού σταθμού Ο.Σ.Ε.
  8. Δασική περιοχή Αετοχωρίου-Πεύκων-Λουτρού

Γ) ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΣΟΥΦΛΙΟΥ

1. Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου – περιοχή Α, με εξαίρεση την καμένη έκταση από την πυρκαγιά της 21ης Ιουλίου 2022

Δ) ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

          1. Αναδασώσεις – Χώρος αναψυχής Τσίγγλας

Από την απαγόρευση εξαιρούνται  οι περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 130 του ν. 4926/2022 (πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές του άρθρου 129, καθώς και πρόσωπα που μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου).

 Σύμφωνα με τον νόμο για κάθε παράβαση της απαγόρευσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ. Οι αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση εφαρμογής της απόφασης απαγόρευσης κυκλοφορίας και τη βεβαίωση του διοικητικού προστίμου, ορίζονται τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της

Δασικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αστυνομίας.                                                                           

Δείτε την  Απόφαση:

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A1%CE%9F8%CE%A37%CE%9B%CE%92-76%CE%A8?inline=true

Αναγγελία επικινδυνότητας πυρκαγιάς για τις περιοχές Δασαρχείων Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου και Διδυμοτείχου από την ΔΑΟΚ Έβρου:

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την Τρίτη 28 Αυγούστου 2023  και τις επόμενες ημέρες, προβλέπεται :

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορίας 3 για τις περιοχές Δασαρχείων Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου και Διδυμοτείχου.

            Η ∆ιεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (∆.Α.Ο.Κ.) της Περιφερειακής Ενότητας  Έβρου, λόγω του υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (δείκτης επικινδυνότητας 3  υψηλός) για τη ζώνη ευθύνης των Δήμων Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, και Διδυμοτείχου, ενημερώνει τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους και οποιανδήποτε άλλο που ασχολείται με αγροτικές εργασίες  ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου) και ειδικά την 28η Αυγούστου 2023 και τις επόμενες ημέρες, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν όλα τα προληπτικά μέτρα κατά την εκτέλεση των γεωργικών και άλλων εργασιών στην ύπαιθρο, που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως είναι η χρήση εργαλείων που δημιουργούν σπινθήρες, μελισσοκομικές εργασίες κλπ.

Συστήνεται επομένως σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι υψηλός, να µην γίνονται υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη στην αγροτική τους απασχόληση .

Σε περίπτωση που πέσει στην αντίληψή μας κίνδυνος πυρκαγιάς ή πυρκαγιά σε εξέλιξη, οφείλουμε όλοι μας να ενημερώσουμε άμεσα τους αρμόδιους φορείς Πυροσβεστική 199, Αστυνομία 100, Γεν. Γραμ. Πολιτικής Προστασίας 112,  Πολιτική Προστασία ΠΕ Έβρου 2551350580-581.

Μια απλή παρατήρηση, ένα απλό τηλέφωνο, ένα και μόνο λεπτό από το χρόνο μας μπορεί να σώσει  το δάσος, τη μοναδικού κάλλους χλωρίδα και πανίδα της περιοχής μας τις περιουσίες και το κυριότερο  ανθρώπινες ζωές.

Είναι ευθύνη του καθένα μας. Είναι ευθύνη όλων μας.

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να τα λαμβάνετε κάθε φορά που ο δείκτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς  είναι της τάξης 3 ή 4ή 5.

Το δείκτη αυτόν μπορείτε να τον γνωρίζεται καθημερινά στο ιστόποτο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας .

https://www.civilprotection.gr/el  στον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 28 Αυγούστου, 2023 15:18

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV