Μ. Γκουγκουσκίδου: Eίμαι ταγμένη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Δεν θα είμαι υποψήφια βουλευτής

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 11 Νοεμβρίου, 2022 14:02

Μ. Γκουγκουσκίδου: Eίμαι ταγμένη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Δεν θα είμαι υποψήφια βουλευτής

Ζωντανά στο studio του Ράδιο Έβρος, καλεσμένη στο Εβροσκόπιο, βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής (11/11) η επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Ορεστιάδας Μαρία Γκουγκουσκίδου (παράταξη: “Δήμος Ορεστιάδας | Τόπος Να Ζω”). Αφορμή της συζήτησης οι εντάσεις και τα επεισόδια στις δύο διαδοχικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για τον Προϋπολογισμό και για τα Αιολικά Πάρκα. Κατατέθηκαν όμως για πρώτη φορά δημόσια οι σκέψεις και οι αποφάσεις της για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές.

Παραπλανητικός ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκαν το θέμα ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου“, ξεκίνησε την κριτική της η κ. Γκουγκουσκίδου στη δημοτική αρχή, σχετικά με την Περιβαλλοντική Μελέτη που ήρθε προς γνωμοδότηση στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 2 Αυγούστου. Υποστήριξε πως αυτή “είναι η τακτική την οποία χρησιμοποιούν διαρκώς, και με το θέμα στο ΚΥΤ Φυλακίου και με το Πανεπιστήμιο και με το Δημογραφικό, λένε ότι θα φέρουν σε άλλη φάση το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και δεν το φέρνουν ποτέ“. Εξήγησε τη θέση της σε αυτό, υποστηρίζοντας πως “δεν υπάρχει άλλο στάδιο για συζήτηση στο θέμα, πέρα από τη Μελέτη των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων“. “Δεν είμαστε υπηρεσία ή επιστημονικό συμβούλιο για να αποφασίσει. Μιλάμε πολιτικά“, κατέληξε. Σχετικά με την καταψήφιση τώρα της Μελέτης, μετά την πρόσφατη τροποποίηση που ενέκρινε η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου την Τρίτη, ανέφερε πως “Το αρμόδιο Υπουργείο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της γνωμοδοτικές αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Γι’ αυτό έχει προκληθεί αντίδραση πανελλαδικά από δημοτικά συμβούλια, από δημάρχους, από φορείς, από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Το Υπουργείο έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την κατάσταση, δεν λαμβάνει υπόψη τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, υπερισχύουν τα συμφέροντα των εταιριών και όχι των τοπικών κοινωνιών“.


Ο δήμαρχος εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εταιριών

Το ίδιο, άλλωστε, καταγγέλλει και για το δήμαρχο Ορεστιάδας, “θεωρώ ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εταιριών που θέλουν να εγκατασταθούν στην περιοχή μας“, είπε. “Βλέπω ότι η δημοτική αρχή εξυπηρετεί τέτοια συμφέροντα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν αντιδρά, δεν αντιπαρατίθεται στα συμφέροντα. Όπως το θέμα με τον ηλεκτροφωτισμό των κοινόχρηστων χώρων, που προσπάθησε να μας πείσει να δώσουμε σε μια εταιρία το έργο αντί 6.000.000 ευρώ και να δεσμεύσουμε για 10 χρόνια τα ανταποδοτικά του δήμου Ορεστιάδας. Ευτυχώς υπήρχε η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης και αποτρέψαμε μια τόσο μεγάλη οικονομική ζημιά που θα είχε υποστεί ο δήμος, και από κει και πέρα δεν μπόρεσε να το επαναφέρει“.

Εκνευριστική και εξευτελιστική η συμπεριφορά του Μαυρίδη

Η δημοτική ομάδα υπακούει πάντα στην άποψη και στις εντολές του δημάρχου. Δεν έχουμε ακούσει άποψη στο δημοτικό συμβούλιο από κάποιον αντιδήμαρχο ή δημοτικό σύμβουλο. Ακόμα και σε θέματα που εισηγητές είναι αντιδήμαρχοι, σε ερωτήσεις που θέτουν οι δημοτικοί σύμβουλοι απαντάει απευθείας ο δήμαρχος“, ανέφερε σχετικά με τη στάση που κρατούν οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι της δημοτικής αρχής. Σχετικά δε και με τις “εκρήξεις” των δημοτικών συμβούλων της δικής της παράταξης, η κ. Γκουγκουσκίδου υποστήριξε πως “δεν είμαι άνθρωπος που θα επιβάλω τη συμπεριφορά στο συμβούλιο. Ο καθένας έχει την προσωπικότητά του, την πορεία του, τις γνώσεις του, τον χαρακτήρα του“. Δικαιολόγησε όμως τις εκρήξεις των δημοτικών συμβούλων της δικής της παράταξης, καθώς “η συμπεριφορά του δημάρχου κυρίως και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου είναι απαξιωτική προς τους δημοτικούς συμβούλους και τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, πολλές φορές εξυβριστική, πολλές φορές εξευτελιστική“. Κατήγγειλε μάλιστα και διακρίσεις από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χ. Ορμανλίδη, ως προς τη διαχείριση του χρόνου, σε σχέση με τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης στην οποία ανήκει. “Έχουμε δει τον κ. Τσελεμπή να μιλάει για 10 λεπτά, αντί για 2“, έφερε ως παράδειγμα.

Κανείς δημοτικός σύμβουλος δεν έρχεται στη συνεδρίαση για να δημιουργήσει πρόβλημα“, απάντησε σε όσα ισχυρίστηκε χθες στο Εβροσκόπιο ο κ. Ορμανλίδης. Αντίθετα, υποστήριξε πως “ο δήμαρχος μιλάει συνεχώς στο δημοτικό συμβούλιο, είναι πάρα πολύ κουραστικός, επαναλαμβάνεται και δημιουργεί έναν εκνευρισμό στους δημοτικούς συμβούλους. Ο τρόπος που μιλάει απέναντι στους δημοτικούς συμβούλους είναι δασκαλίστικος, είναι αυταρχικός, είναι πατερναλιστικός, το ύφος του, ο τρόπος του, συνεχώς μας κάνει το δάσκαλο, στο πώς να μιλήσουμε, στο πώς πρέπει να τα πούμε. Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αντιλαμβάνονται το ίδιο και το λένε συνεχώς“, ανέφερε με έμφαση.

Κανένα έργο στα εννιά χρόνια θητείας τους – Πήγαμε βήματα πίσω

Στη συνέχεια, το έργο της δημοτικής αρχής στα εννιά χρόνια θητείας της επέκρινε η κ. Γκουγκουσκίδου, υποστηρίζοντας πως “πήγαμε πίσω στους τομείς της οικονομίας, της αγοράς στην πόλη, της αισθητικής, έχουμε μια πόλη άσχημη, οι δρόμοι εξαθλιωμένοι, τα πεζοδρόμια, η νησίδα στη Βασ. Κωνσταντίνου είναι με ένα σάπιο τσιμέντο, το πράσινο δεν φροντίζεται, είναι μια πόλη σκοτεινή χωρίς σωστό φωτισμό, οι είσοδοι και έξοδοι της πόλης είναι σε άθλια κατάσταση όλα τα χρόνια, η εικόνα της πόλης δεν βελτιώθηκε καθόλου.

Ο δήμαρχος είναι κομματικός παράγοντας – Ό,τι θέλει να περάσει η κυβέρνηση το κάνει σε συνεννόηση μαζί του

Για το θέμα της επέκτασης των δομών στο Φυλάκιο, “ο δήμαρχος δεν ήθελε να δυσαρεστήσει την κυβέρνηση“, είπε, “είναι παραπλανητικό πως ο δήμαρχος έχει δυσαρεστήσει την κυβέρνηση, πως οι υπουργοί δεν έρχονται στην περιοχή εξ αιτίας του“, είπε, προχωρώντας στη σοβαρή καταγγελία πως “ο δήμαρχος επικοινωνεί με την κυβέρνηση και συνεννοούνται για το πώς θα διαχειριστούν την κατάσταση”. Σημείωσε εξηγώντας αυτή τη διαπίστωσή της, πως “ο δήμαρχος είναι κομματικός, συμμετέχει σε όλα τα όργανα του κόμματος, στα συνέδρια, είναι κομματικός παράγοντας και δεν τον ενδιαφέρει να ανατρέψει αποφάσεις. Ό,τι θέλει να περάσει η κυβέρνηση στο Δήμο Ορεστιάδας το περνάει με τη βοήθεια του δημάρχου. Έχει βρει τον τρόπο, που χρησιμοποιεί τώρα και με τις ανεμογεννήτριες, και το καταφέρνει“.

Είμαι υπηρέτης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Είναι νωρίς ακόμα, όταν πάρουμε τις αποφάσεις μας ως παράταξη θα το ανακοινώσουμε“, απάντησε ερωτηθείσα αν θα είναι εκ νέου υποψήφια δήμαρχος και για τα επόμενα πολιτικά της βήματα. Ξεκαθάρισε πάντως πως “δεν έχω βλέψεις για την κεντρική πολιτική σκηνή”, υποστηρίζοντας σθεναρά την Τοπική Αυτοδιοίκηση: “Υπηρετώ την τοπική αυτοδιοίκηση, υπηρετώ τους δημότες. Είμαι άνθρωπος αυτοδιοικητικός. Πιστεύω πάρα πολύ στην τοπική αυτοδιοίκηση, αυτή είναι που μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών και τη ζωή τους”.

Δεν θα ασχοληθώ με την κεντρική πολιτική σκηνή“, επανέλαβε διαλύοντας τις φήμες που την εμφανίζουν ως υποψήφια βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δεν απέρριψε το ενδεχόμενο για τον β΄ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς στο παρελθόν διετέλεσε και περιφερειακή σύμβουλος.

Ακούστε (και δείτε) αναλυτικά:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 11 Νοεμβρίου, 2022 14:02

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV