Χρ. Ορμανλίδης: Οργάνωσαν μια φιέστα και κληθήκαμε να νομιμοποιήσουμε μια παρωδία, για μια απόφαση που έχει λήξει εδώ και μήνες

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 10 Νοεμβρίου, 2022 13:44

Χρ. Ορμανλίδης: Οργάνωσαν μια φιέστα και κληθήκαμε να νομιμοποιήσουμε μια παρωδία, για μια απόφαση που έχει λήξει εδώ και μήνες

Ζωντανά από το studio του Ράδιο Έβρος, καλεσμένος στο Εβροσκόπιο, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας Χρήστος Ορμανλίδης έδωσε σήμερα τις δικές του απαντήσεις σχετικά με την απόφασή του να αποχωρήσει ο ίδιος, ακολουθώντας το δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης, από την επεισοδιακή συνεδρίαση της Τρίτης 8/11 (βλ. σχετικά: https://www.radioevros.gr/protofaneis-katastaseis-sto-dimotiko-symboulio-orestiadas/).

Κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι νομίζουν ότι μπορούν να κοροϊδεύουν τον κόσμο. Αυτό δεν μπορούμε να το ανεχτούμε σε καμία περίπτωση“, ανέφερε ο κ. Ορμανλίδης, υποστηρίζοντας πως “προσέρχονται στις συνεδριάσεις με τη διάθεση να προκαλέσουν προβλήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο“. Ο Πρόεδρος του ΔΣ δήλωσε πως “κάναμε πάρα πολλή υπομονή τόσα χρόνια και αυτό εκλήφθηκε ως αδυναμία και ενίσχυσε τη συμπεριφορά τους“.


Σχετικά με τη δική του αποχώρηση από τη συνεδρίαση και τους βαρείς χαρακτηρισμούς στο πρόσωπό του από την αντιπολίτευση περί “θεσμικού ατοπήματος“, “πολιτικής αλητείας” κλπ, ο κ. Ορμανλίδης απάντησε πως “δεν τηρήθηκε η τάξη και η ευπρέπεια διότι υπάρχουνε εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν επιστρατευθεί για να δημιουργούν προβλήματα με ύβρεις και απειλές, με συνεχείς διακοπές, χωρίς να δείχνουν ίχνος σεβασμού στη λειτουργία. Θα ήταν πολύ απλό να κάνω αποβολές, αλλά αυτό είναι λυπηρό. Δεν είναι στο σκεπτικό το δικό μου να λειτουργούμε έτσι. Βλέπω ότι αυτά γίνονται με σχέδιο, να μην υπάρχει ομαλή διεξαγωγή, να μην ακούγεται η γνώμη του δημάρχου, να μην ακούγεται η γνώμη η δικιά μου“.

Για την ουσία του επίμαχου θέματος που δημιούργησε την ένταση, ο κ. Ορμανλίδης επανέλαβε πως “ερχόμαστε να επαναφέρουμε ένα θέμα για το οποίο έχει τελειώσει η διαδικασία των γνωμοδοτήσεων, έχει πάει στο αρμόδιο υπουργείο, και πάει στο θέμα των αδειών. Και θα δούμε ποιοι θα πάρουν άδεια ή όχι. Αυτό όμως είναι ένα θέμα στο οποίο δεν θα μπω, γιατί δεν έχει αξία αυτή τη στιγμή, γιατί θα χρειαστεί πάρα πολύς χρόνος γι’ αυτές τις αδειοδοτήσεις. Μιλάμε για ένα θέμα που για εμάς δεν υπάρχει καν. Και ο δήμαρχος ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα τώρα και να συζητηθεί το θέμα όταν θα υπάρξει εξέλιξη από το Υπουργείο“. Σχετικά με τα ανταποδοτικά οφέλη προς το Δήμο Ορεστιάδας, υποστήριξε πως αυτή είναι μια άλλη συζήτηση που θα πρέπει να έρθει ξανά σε συνεδρίαση. “Οργάνωσαν μια φιέστα και κληθήκαμε εμείς να νομιμοποιήσουμε μια παρωδία συζήτησης για μια απόφαση που έχει λήξει εδώ και μήνες“, ισχυρίστηκε, διότι “είναι ένα θέμα, για το οποίο θεωρούν ότι έχουν κάποια πολιτικά οφέλη, και μ’ αυτή τη λογική το έφεραν στο δημοτικό συμβούλιο“, τόνισε.

Επί προσωπικού, ο κ. Ορμανλίδης υποστήριξε την απόφασή του να αποχωρήσει ως εξής: “Είμαι Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, βεβαίως και ανήκω σε μία παράταξη και θεώρησα ότι πραγματικά συμμετέχω σε μία παρωδία. Αλλά το σκεπτικό που με οδήγησε στην αποχώρησή μου, ήταν και η προηγούμενη οχλαγωγία που επικρατούσε, οι ύβρεις και οι απειλές που εκτοξεύτηκαν στο πρόσωπό μου και σε άλλους δημοτικούς συμβούλους, οι συνεχείς διακοπές, όλα αυτά οδηγούσαν σε ενα κλίμα πολύ κακό, πολύ άσχημο. Εμείς δεν είμαστε εκεί για να προάγουμε τέτοιο κλίμα”. Ερωτηθείς σχετικά, πως “είστε εκεί για να δείχνετε ψυχραιμία και να αντιμετωπίζετε και τα πιο δύσκολα. Μπορεί να φάνηκε ολιγοψυχία να παρατάτε τη θέση σας και να φεύγετε, εκτός από θεσμικό ατόπημα, όπως λένε”, απάντησε: “Η συνείδησή μου είναι καθαρή“. Άλλωστε, σημείωσε πως ο κανονισμός προβλέπει τα πάντα, η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και κανονικά συνεχίστηκε η συνεδρίαση με τον αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να λειτουργεί απρόσκοπτα.

Επίσης, σχετικά με το σημείο που προκάλεσε τις ενστάσεις και τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, ο κ. Ορμανλίδης παραδέχτηκε πως βάσει Κανονισμού δεν έπρεπε να θέσει προς ψηφοφορία το αίτημα του δημάρχου περί απόσυρσης του θέματος, εφόσον εισηγήτρια ήταν η κ. Γκουγκουσκίδου, γι’ αυτό “το ανέφερα αλλά δεν το έκανα, γιατί δεν προβλέπεται“, είπε.

Επί της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί στο εξής με την τροποποίηση της αρχικής απόφασης, αφού πλέον στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ελήφθη νέα απόφαση κατά της Περιβαλλοντικής Μελέτης, ο κ. Ορμανλίδης είπε πως “θα ακολουθήσει τη νόμιμη οδό, όπως κάνουμε με όλες τις αποφάσεις και θα αποφασίσουν οι αρμόδιες επιτροπές“. Επανέλαβε όμως, πως “το θέμα δεν ήταν οι περιβαλλοντικοί όροι, ήθελαν να κάνουν ένα σόου“, σχετικά με την επαναφορά του θέματος από την αντιπολίτευση.

Τέλος, ανάλογα με τις εξελίξεις που υπάρχουν, έχει δεσμευθεί ο δήμαρχος πως θα επαναφέρει το θέμα με τα αιολικά πάρκα και τις ανεμογεννήτριες, “για να πάρουμε απόφαση όταν πρέπει, στο σωστό χρόνο“, για τα ανταποδοτικά οφέλη αλλά και όλα τα υπόλοιπα σχετικά με το ζήτημα.

Ακούστε (και δείτε) αναλυτικά:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 10 Νοεμβρίου, 2022 13:44

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV