Παρεκτροπές στο Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας – Αποχώρησε η δημοτική αρχή και ο Πρόεδρος – Έμεινε η αντιπολίτευση μόνη της να συζητά για τις ανεμογεννήτριες

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 8 Νοεμβρίου, 2022 23:53

Παρεκτροπές στο Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας – Αποχώρησε η δημοτική αρχή και ο Πρόεδρος – Έμεινε η αντιπολίτευση μόνη της να συζητά για τις ανεμογεννήτριες

Πρωτοφανείς οι εξελίξεις απόψε κατά την Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας. Για μία ακόμη φορά το θέμα των Αιολικών Πάρκων με τις ανεμογεννήτριες, ξεσήκωσε θύελλες, φέρνοντας στο σημείο να αποχωρήσει σύσσωμη η δημοτική αρχή, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστου Ορμανλίδη.

“Μέρος του θεάτρου του παραλόγου δεν θα γίνουμε” ανέφερε ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, υποστηρίζοντας πως για επικοινωνιακούς μόνο λόγους η αντιπολίτευση επαναφέρει το θέμα των Αιολικών Πάρκων. Υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης τέθηκε εκ νέου του θέμα, ζητώντας “Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 116/2022 απόφασης του Δ.Σ. με θέμα: «Γνωμοδότηση για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «Τέσσερις ΑΣΠΗΕ συνολικής ισχύος 302,4 MW με τα συνοδά έργα τους και διασυνδετική γραμμή μεταφοράς 150kV σε νέο ΚΥΤ». Εισηγήτρια του θέματος ανέλαβε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μαρία Γκουγκουσκίδου, ωστόσο πριν ακόμα ξεκινήσει η συζήτηση επί του θέματος ξεκίνησαν οι αντιπαραθέσεις και οι εντάσεις.


Εν τέλει, με την αποχώρηση της δημοτικής αρχής, απέμειναν μόνοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης να συζητούν το θέμα, η κ. Γκουγκουσκίδου προχώρησε στην εισήγησή της με την οποία συμφώνησαν όλοι οι επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων. Συμφώνησαν, επίσης, πως “παραπλανήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 2 Αυγούστου” με τον ισχυρισμό της δημοτικής αρχής ότι το θέμα αφορούσε μια τυπική διαδικασία περί έγκρισης της Περιβαλλοντικής Μελέτης, και έτσι αιτιολόγησαν την επαναφορά του θέματος. Αντίθετη στάση κράτησε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Διαμαντής Παπαδόπουλος που έκανε τη δική του ανάλυση επί του θέματος και αναφέρθηκε ειδικότερα στα ανταποδοτικά οφέλη που θα μπορούσε να διεκδικήσει ο Δήμος Ορεστιάδας. Διαφώνησε και ως προς την “παραπλάνηση” την οποία υποστήριζαν οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι, θυμίζοντάς τους πως τους είχε στείλει επιστολή πριν τη συνεδρίαση και τους ενημέρωνε αναλυτικά. Είπε μάλιστα πως συμφωνεί με το δήμαρχο, “όντως δεν έχει νόημα να ξαναφέρουμε το θέμα εδώ“, επίσης “δεν συμφωνώ μαζί σας ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες θα κάνουν ζημιά. Είναι τελείως ακίνδυνες“, υποστήριξε και καταψήφισε το θέμα. Επανερχόμενοι σ΄αυτό, τόσο η κ. Γκουγκουσκίδου όσο και οι κύριοι Παπανδρέου, Σιανκούρης και Ζαλουφλής εξήγησαν πως δεν “δαιμονοποιούν” τις ανεμογεννήτριες, είναι υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά πρέπει να εγκατασταθούν “με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον“, και όλα να γίνουν κάτω από αυστηρό έλεγχο.

Βαρείς και οι χαρακτηρισμοί κατά του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, τόσο πριν όσο και μετά την αποχώρησή του. “Έχετε κάνει κουρελόχαρτο τον κανονισμό του δημοτικού συμβουλίου. Δεν είστε άξιος γι’ αυτό το ρόλο”, είπε πρωτύτερα η κ. Γκουγκουσκίδου, για “ορισμό της πολιτικής αλητείας” έκανε λόγο ο Σάκης Παπανδρέου, αναφερόμενος κατόπιν στην αποχώρηση του κ. Ορμανλίδη. “Δεν αξίζει να είναι Πρόεδρος όλων, απέδειξε πως είναι Πρόεδρος μόνο της δημοτικής αρχής, δεν σέβεται και παραβιάζει τον κανονισμό υπέρ της δημοτικής αρχής“, είπε οργισμένος ο κ. Κυργιάννης και χειροκροτήθηκε από τους εναπομείναντες στην αίθουσα συμβούλους. Τη συνεδρίαση συντόνισε, τελικά, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, προερχόμενος από την παράταξη της κ. Γκουγκουσκίδου, Γιώργος Καλφόπουλος.

Κατά την ψηφοφορία, εν κατακλείδι, υπέρ της Τροποποίησης και κατά της Περιβαλλοντικής Μελέτης ψήφισαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, υπέρ και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κ. Ασμανίδης. Καταψήφισε μόνο ο κ. Παπαδόπουλος “γιατί δεν υπάρχει περιθώριο αλλαγής της αρχικής απόφασης περί της Περιβαλλοντικής Μελέτης”, όπως υποστήριξε.

Δείτε τη συνεδρίαση: https://www.facebook.com/radioevros/videos/462401249113766/


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 8 Νοεμβρίου, 2022 23:53
Swiss Approval

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV