Η Ελλάδα και ο Έβρος αποχαιρετούν τον Χρόνη Αηδονίδη

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 24 Οκτωβρίου, 2023 11:10

Η Ελλάδα και ο Έβρος αποχαιρετούν τον Χρόνη Αηδονίδη

Από χθες που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του μεγάλου της θρακιωτικής παράδοσης και μουσικής Χρόνη Αηδονίδη, πολλοί καλλιτέχνες, πολιτικοί, αιρετοί από τον Έβρο αλλά και όλη την Ελλάδα εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους αποχαιρετώντας το “αηδόνι της Θράκης”

Στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ μίλησαν πρώτα με την γνωστοποίηση του θανάτου του Χρόνη Αηδονίδη ο πρόεδρος του Αρχείου Μουσικολαογραφικής Παράδοσης «Χρόνης Αηδονίδης», Απόστολος Ευφραιμίδης (δείτε ΕΔΩ) και ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός (δείτε ΕΔΩ).

Γιώργος Νταλάρας: «Αγαπημένε μου δάσκαλε, θα είσαι πάντα φωτεινό υπόδειγμα στη ζωή μου…»


«Αγαπημένε μου δάσκαλε, θα είσαι πάντα φωτεινό υπόδειγμα στη ζωή μου…», δήλωσε ο Γιώργος Νταλάρας στο Facebook για τον άνθρωπο που «ταξίδεψε» την παραδοσιακή μουσική μας στα πέρατα του κόσμου. Συγκεκριμένα, ο γνωστός μουσικός και τραγουδιστής, που είχε συνεργαστεί με τον εκλιπόντα, έγραψε τα εξής: «Ένας Αρχάγγελος στη γη! Ο Χρόνης Αηδονίδης ήταν ο μελωδός των ανείπωτων μύθων και θρύλων της ιστορικής μας παράδοσης. Ένας εξάγγελος των πανάρχαιων μουσικών μας καταβολών. Αποθησαύρισε στον μακρύ του δρόμο επί γης μουσικές, ιδιώματα, τραγούδια, πολύτιμα δώρα και κειμήλια, και τα χάρισε γενναιόδωρα στους μαθητές του και σε όλο τον κόσμο. Είχαμε μια βαθιά και μακροχρόνια σχέση και είμαι τυχερός για τις ατέλειωτες ώρες στο στούντιο στα “Αηδόνια της Ανατολής”, στις συναυλίες στην Αθήνα αλλά και στο τριεθνές στην πατρίδα του τον Έβρο. Τον Χρόνη τον αγαπούσαμε οικογενειακά. Νανούρισε με τη φωνή του παιδί κι εγγόνια. Αγαπημένε μου δάσκαλε, θα είσαι πάντα φωτεινό υπόδειγμα στη ζωή μου…».

Γλυκερία: «Τον αποχαιρετώ με απέραντο σεβασμό και συγκίνηση!»

Με δική της ανάρτηση, η Γλυκερία αποχαιρέτισε τον σπουδαίο δάσκαλο της παραδοσιακής μουσικής λέγοντας: «Ο Χρόνης Αηδονίδης ήταν για όλους εμάς τους τραγουδιστές ένας από τους πιο σημαντικούς δασκάλους της παραδοσιακής μας μουσικής! Άφησε πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά, άξια παρακαταθήκη για τη νέα γενιά! Δεν θα ξεχάσω ποτέ που ήταν πλάι μου στην πρώτη μου μεγάλη συναυλία στον Λυκαβηττό! Τον αποχαιρετώ με απέραντο σεβασμό και συγκίνηση!».

Γιάννης Ζαμπούκης: Ο Χρόνης Αηδονίδης ανέδειξε τη θρακιώτικη μουσική παράδοση διατηρώντας τη ζωντανή στις μνήμες όλων μας
 
«Η παρέα του ουρανού μεγάλωσε. Με βαθιά οδύνη αποχαιρετούμε έναν αγαπημένο δάσκαλο της μουσικής μας παράδοσης. 
Ο Χρόνης Αηδονίδης αποτελεί σπουδαίο κομμάτι στην ιστορία της Αλεξανδρούπολης μα και ολόκληρης της Θράκης. Με ανιδιοτελή αγάπη για τον τόπο μας κατάφερε και ανέδειξε τη θρακιώτικη μουσική παράδοση διατηρώντας τη ζωντανή στις μνήμες όλων μας. 
Είμαστε ευγνώμονες για όλα όσα έχει προσφέρει. Είναι δικό μας πλέον χρέος υποστηρίζοντας τις δράσεις του Αρχείου Μουσικολαογραφικής Παράδοσης ”Χρόνης Αηδονίδης” και του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης ”Χρόνης Αηδονίδης” να συνεχίσουμε το σπουδαίο έργο του».
 
Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου: Ο Χρόνης Αηδονίδης ταξίδεψε την πολιτιστική μας κληρονομιά στην υφήλιο
 
«Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον χαμό του αγαπημένου μας συμπολίτη, και ενός από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της Θρακικής Μουσικής, Χρόνη Αηδονίδη. 
Ο Χρόνης Αηδονίδης υπήρξε όχι μόνο ένας ταλαντούχος καλλιτέχνης αλλά και ένας μοναδικός άνθρωπος, που συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας, την οποία και ταξίδεψε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Υφηλίου. Οι ήχοι τής μουσικής του Χρόνη Αηδονίδη θα συνεχίσουν να μας ακολουθούν και να μας εμπνέουν για γενιές ενώ η απώλειά του αφήνει πίσω του ένα πραγματικά δυσαναπλήρωτο κενό στο Διδυμότειχο και τη Θράκη. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του αείμνηστου Χρόνη Αηδονίδη. Οι σκέψεις μας είναι μαζί σας και ευχόμαστε να βρείτε δύναμη και παρηγοριά». 
 
Βαγγέλης Δημούδης: Ο Αηδονίδης παρέμεινε εραστής της τέχνης
 
«Η σχέση μας ήταν σχέση ζωής, με κοινή καταγωγή από την Καρωτή Έβρου, συγγενική και από τις αρχές του ΄70 κυρίως σχέση μαθητή και δασκάλου» διευκρινίζει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μιλώντας για τον Χρόνη Αηδονίδη ο χοροδιδάσκαλος, οργανοπαίχτης και τραγουδιστής της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης Βαγγέλης Δημούδης. «Ο Χρόνης Αηδονίδης ήταν χαρισματικός, ήξερε βυζαντινή μουσική -ήταν παπαδοπαίδι-, είχε άριστη φωνή την οποία ήξερε και να τη χρησιμοποιεί και απέδιδε πολύ σωστά όλα τα τραγούδια» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Λόγω του ότι γνώριζε και τη βυζαντινή μουσική είχε αδυναμία στα τραγούδια της Ανατολικής Θράκης και ειδικά στα τραγούδια της τάβλας, τα αργά που έδειχναν και το ποιόν του τραγουδιστή γιατί δεν είναι σε γνωστό ρυθμό αλλά σε ελεύθερο ύφος και στα οποία έδινε μία ξεχωριστή ερμηνεία. Σ’ αυτά ήταν ασυναγώνιστος, δεν είχε ταίρι. Ήταν και τραγουδοποιός γιατί έκανε και δικά του τραγούδια. Μελοποίησε στίχους που έβρισκε από γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και κάπως τα θυμότανε σε μορφή όχι τόσο αναγνωρίσιμη. Τα μελοποίησε, τα ερμήνευσε δίνοντάς τους αξία και μεταδίδοντάς τα όχι μόνο στους Θρακιώτες αλλά και σε όλη την Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο. Διέσωσε τη μουσική παράδοση της Θράκης».
Ο Βαγγέλης Δημούδης τονίζει ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή παρέμεινε «εραστής της τέχνης» (σ.σ. εργάστηκε και συνταξιοδοτήθηκε ως λογιστής). Θυμάται τη συστολή που χαρακτήριζε κυρίως τα πρώτα του βήματα για το κατά πόσο μπορούσε να προβάλει τα τραγούδια που ο ίδιος γνώριζε και αγαπούσε, ενδοιασμός που κάμφθηκε σταδιακά και από τη δεκαετία του ΄80 αφιέρωσε τη ζωή του στην προσπάθεια προβολής και διάδοσης της παραδοσιακής μουσικής. «Σιγά σιγά είδε τη δυναμική τής θρακιώτικης μουσικής παράδοσης, ότι ο κόσμος τη θέλει. Ήταν η εποχή που δημιουργήθηκαν πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη. Τότε ήταν που μου είπε ότι πρέπει να πηγαίνουμε σε δουλειές γιατί ο κόσμος θέλει να μας ακούσει και έτσι άρχισε το ταξίδι μας…». 
Στη δύση της μακράς διαδρομής του ο Χρόνης Αηδονίδης αισθανόταν πλήρης και απόλυτα ικανοποιημένος. «Πριν από έξι χρόνια μου είπε “εγώ ό,τι ήταν να κάνω το έκανα. Είμαι πλήρης, είμαι ευχαριστημένος, ικανοποιημένος και τώρα ό,τι πει ο Θεός. Μακάρι εσύ κι άλλοι να συνεχίσετε και να το εμπλουτίσετε…”», καταλήγει ο κ. Δημούδης.

Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος: Ο Χρόνης Αηδονίδης εκτόξευσε τη θρακιώτικη ψυχή στα ύψη του ελληνικού στερεώματος
 
«Ένας άρχοντας του θρακικού πολιτισμού και της εβρίτικης ιδιοπροσωπίας, έφυγε για τα μέρη του Χριστού, τον οποίο αγαπούσε με απόλυτη εμπιστοσύνη και έψαλε με αγάπη και λατρεία. Η ευγενική του προσωπικότητα θα μας λείψει, όμως άφησε ανεξίτηλα σημεία στη ζωή μας. Κάθε συναναστροφή μαζί του απέπνεε, από πλευράς του, ευγένεια, καλοσύνη, παραχωρητικότητα στον συνομιλητή του και διάθεση αποδοχής. Αυτή ήταν η έμφυτη καλλιέργεια του χαρακτήρα του. 
Σε ό,τι αφορά στην προσφορά του, εκτόξευσε την θρακιώτικη ψυχή στα ύψη του ελληνικού στερεώματος. Αλλά το σημαντικότερο είναι το μουσικό σύνολο, με το όνομά του, που ίδρυσε και αφήνει πίσω στα έμπειρα χέρια του Απόστολου Ευφραιμίδη. Ένα σύνολο από νέα παιδιά που τα ενέπνευσε να αγαπήσουν τον ελληνικό τρόπο ζωής, έτσι όπως αυτός καταγράφεται στα δημοτικά μας τραγούδια. Μέσω αυτού, η παρουσία του θα είναι διαχρονική και πολιτιστικά αιώνια. Είμαι βέβαιος ότι η χορεία των αγγέλων τον υποδέχεται με τη μουσική της χαράς και της ομορφιάς του Αγίου Πνεύματος στον Παράδεισο».

Περιφερειακή Σύνθεση: Συλλυπητήριο μήνυμα για την εκδημία του Χρόνη Αηδονίδη

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε την εκδημία του σπουδαίου δάσκαλου της θρακιώτικης μουσικής Χρόνη Αηδονίδη. Ο Χρόνης Αηδονίδης έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών και άφησε πίσω του μία σπουδαία παρακαταθήκη.

Το πολιτιστικό του έργο είναι τεράστιο, καθώς έντυσε με τη φωνή του σπουδαία στιχουργήματα της θρακιώτικης παράδοσης και κατάφερε να τα κάνει γνωστά σε όλο τον κόσμο.

Ο Χρόνης Αηδονίδης υπήρξε ένας ακούραστος υπηρέτης του ελληνικού Πολιτισμού και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό.

Η διαδρομή του ξεκίνησε το 1928 από το χωριό Καρωτή του Δήμου Διδυμοτείχου και κατάφερε με σκληρή δουλειά και προσήλωση να βγάλει την παραδοσιακή μουσική έξω από τον Έβρο, να τη συστήσει σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.

Επί 75 ολόκληρα χρόνια εργάστηκε σκληρά, μελετώντας, τραγουδώντας και διδάσκοντας το παραδοσιακό τραγούδι και δημιούργησε έτσι μία σπουδαία πολιτιστική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές για την οποία είμαστε όλοι ευγνώμονες.

Ας είναι αναπαυμένος και το έργο του θα παραμείνει οδηγός και σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα όχι μόνο του Έβρου, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για τον θάνατο του Χρόνη Αηδονίδη

Αποχαιρετούμε με μεγάλο σεβασμό τον δάσκαλο της θρακιώτικης παράδοσης, Χρόνη Αηδονίδη ο οποίος επί 75 χρόνια διέσωσε, διέδωσε και κατέγραψε τον ανεκτίμητης αξίας μουσικό θησαυρό της Θράκης ενώ άφησε πίσω του τέσσερεις γενιές μαθητών και συνεργατών.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια και τους οικείους του.

Οφείλουμε ευγνωμοσύνη για την τεράστια προσφορά του Χρόνη Αηδονίδη» δήλωσε ο ΥΜΑΘ Στ. Κωνσταντινίδης

«Αποχαιρετούμε με θλίψη τον μεγάλο δάσκαλο της θρακιώτικης παράδοσης Χρόνη Αηδονίδη, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην προβολή, διάσωση, διάδοση και καταγραφή του μουσικού πλούτου της Θράκης» υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, με αφορμή το θάνατο του σπουδαίου Εβρίτη δασκάλου της θρακιώτικης παράδοσης σε ηλικία 95 ετών.

Ο υφυπουργός προσθέτει πως ο Χρόνης Αηδονίδης «επί 75 χρόνια διακόνησε το θρακιώτικο τραγούδι με την αριστοτεχνική φωνή του, συμβάλλοντας τα μέγιστα στο να κληροδοτηθούν μελωδίες και στίχοι από γενιά σε γενιά. Άλλωστε, όπως έχει πει και ο ίδιος: Το δημοτικό τραγούδι είναι συνυφασμένο με τη θρησκεία μας, με την ιστορία μας. Οφείλουμε ευγνωμοσύνη για την τεράστια προσφορά του».

Λ. Μενδώνη: Τα λόγια μου είναι λίγα για να περιγράψω την προσφορά του Χρόνη Αηδονίδη στον Πολιτισμό

Πληροφορούμενη τον θάνατο του Χρόνη Αηδονίδη, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μόλις πληροφορήθηκα, με οδύνη, την εκδημία του σπουδαίου Χρόνη Αηδονίδη, του ανθρώπου που επί 75 χρόνια εργάστηκε με πάθος για τη διδασκαλία, τη διάσωση, τη διάδοση και την καταγραφή της μουσικής παράδοσης της Θράκης. Μεγάλωσε με τους ήχους της βυζαντινής μουσικής και πολύ νωρίς συνέδεσε τη βυζαντινή μελωδία με την παραδοσιακή θρακιώτικη μουσική και τα τραγούδια της. Καταδύθηκε βαθιά στην άυλη κληρονομιά της ιδιαίτερης πατρίδας του, διασώζοντάς την και διαδίδοντάς την ευρύτερα, με σχετικά δρώμενα, πλούσιες ηχογραφήσεις, και συστηματικές καταγραφές. Μια κληρονομιά την οποία εμπλούτισε με δικές του συνθέσεις και τραγούδια που ο ίδιος ονόμαζε ”παραδοσιακά”, επειδή ανήκουν ”στον ελληνικό λαό”.

Τα λόγια μου είναι λίγα για να περιγράψω την προσφορά του Χρόνη στον Πολιτισμό μας του σπουδαίου αυτού και ιδιαίτερα σεμνού καλλιτέχνη, που αφιέρωσε τη ζωή του στο δημιουργικό πάθος του. Του χρωστάμε πολλά. Η συνεργασία μου με τον Χρόνη Αηδονίδη αποτελεί για μένα πολύτιμη παρακαταθήκη. Θα ήταν ευτυχία για τη χώρα οι πολλοί και άξιοι μαθητές του να μείνουν προσηλωμένοι στο παράδειγμά του και στη διάδοση του μοναδικού έργου του».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 24 Οκτωβρίου, 2023 11:10

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV