Τον Χρόνη Αηδονίδη αποχαιρετά η Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 24 Οκτωβρίου, 2023 09:58

Τον Χρόνη Αηδονίδη αποχαιρετά η Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου

Τον Χρόνη Αηδονίδη αποχαιρετά η Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου με ανακοίνωσή της με τίτλο “Ο Χρόνης Αηδονίδης στην αιωνιότητα”

Για τον Χρόνη Αηδονίδη και τους ιδιαίτερους δεσμούς που είχε με την εκκλησία αλλά και με την Μητρόπολη της γενέτειράς του μίλησε στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή “Εντός τόπου και χρόνου” ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός.

Μεταξύ άλλων ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε στο μέρος του αρχείου του Αηδονίδη που ο ίδιος είχε χαρίσει στην Μητρόπολη και εκτίθεται στον ειδικά διαμορφωμένο κεντρικό χώρο του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Καθεδρικού Ναού Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου στην “Αίθουσα Χρόνη Αηδονίδη”. Κατά την διάρκεια της τελετής των εγκαινίων το 2018 η Μητρόπολη τίμησε και βράβευσε τον Χρόνη Αηδονίδη ενώ ο ίδιος ερμήνευσε ζωντανά κάποια τραγούδια, σε μία από τις τελευταίες του ζωντανές εμφανίσεις στην γενέτειρά του.


Επιπρόσθετα ο Μητροπολίτης επιβεβαίωσε πως η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη και εκτός Έβρου, στο Μελίσσι Κορινθίας, μετά από επιθυμία της συζύγου του, ωστόσο η Μητρόπολη θα πραγματοποιήσει αργότερα μνημόσυνο και μία σεμνή εκδήλωση στην Παναγία Ελευθερώτρια.

Ο Μητροπολίτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί πως ο Χρόνης Αηδονίδης εκτός από το τεράστιο έργο που αφήνει κληρονομιά, άφησε και μαθητές, μεταξύ αυτών και τον Χρήστο Κισσούδη ο οποίος είναι πρωτοψάλτης του Ιερού Καθεδρικού Ναού Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου και χοράρχης της Χορωδίας Παραδοσιακής Μουσικής της Μητρόπολης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Μητροπόλης:

Η Ιερά Μητρόπολις Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου με βαθειά θλίψη προπέμπει στην αιωνιότητα τον μεγάλο και σπουδαίο μουσικοδιδάσκαλο της παραδοσιακής Θρακιώτικης μουσικής και άξιο τέκνο της, τον Χρόνη Αηδονίδη, που γεννήθηκε το 1928 στην Καρωτή Διδυμοτείχου, γιό του Ιερέα Χρήστου Αηδονίδη και της πρεσβυτέρας Χρυσάνθης. Ο ʺπρωτομάστοραςʺ της παραδοσιακής μας μουσικής Χρόνης Αηδονίδης για 75 ολόκληρα χρόνια προσέφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες του, προήγαγε και έκανε γνωστό στην υφήλιο τον πλούτο της παραδοσιακής μας κληρονομιάς. Μας έκανε υπερήφανους το 2004 σφραγίζοντας με την φωνή του τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Ο Χρόνης Αηδονίδης πάντοτε διατηρούσε ζωντανή και στενή τη σχέση του με τον τόπο της καταγωγής του και εμπιστεύθηκε στην Ιερά Μητρόπολη ένα πολύτιμο και σπάνιο μέρος από το Αρχείο του, το οποίο εκτίθεται στον ιδικά διαμορφωμένο κεντρικό χώρο του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Καθεδρικού Ναού Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου, που φέρει και το όνομά του.

Σεμνύνεται επίσης η τοπική Εκκλησία διότι ο Χρόνης Αηδονίδης αγάπησε τον τόπο του, προέβαλε την πλούσια πολιτιστική του παράδοση, αφήνοντας τέσσερεις γενιές μαθητών του ανά το Πανελλήνιο, μεταξύ των οποίων τον εκλεκτό μουσικοδιδάσκαλο Χρήστο Κισσούδη, στενό συνεργάτη της Ιεράς Μητροπόλεως. Στο χωριό του, την Καρωτή ανήγειρε, ιδίαις δαπάναις, στην μνήμη των γονέων του το όμορφο Παρεκκλήσιο του Προφήτη Ηλία.

Η Ιερά Μητρόπολις εκφράζει τα συλλυπητήριά της στη σύζυγο του εκλιπόντος, τους οικείους του και τους μαθητές του, οι οποίοι συνεχίζουν το έργο του και την πολύτιμη προσφορά του, και εύχεται ο Θεός να τον αναπαύει ʺἐν Χώρᾳ ζώντων καί ἐν σκηναῖς δικαίωνʺ.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 24 Οκτωβρίου, 2023 09:58
Swiss Approval

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV