Ε. Ασπιώτης: “Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τον αγώνα μαζί με τους 139 εργαζομένους του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης”

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 2 Φεβρουαρίου, 2023 21:07

Ε. Ασπιώτης: “Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τον αγώνα μαζί με τους 139 εργαζομένους του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης”

139 εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης σε καθαρισμό, σίτιση, ιματισμό και φύλαξη θα πάψουν σύντομα να εργάζονται, καθώς ιδιώτης θα αναλάβει πλέον αυτές τις υπηρεσίες.

Για το θέμα μίλησε στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή “Εντός τόπου και χρόνου” ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου N. Έβρου Ευστάθιος Ασπιώτης.

Μιλώντας στο Ράδιο Έβρος, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου N. Έβρου έκανε μία αναδρομή χρονικά στο πως προέκυψε το ζήτημα. Όπως εξήγησε οι εργαζόμενοι καθαριότητας, σίτισης, ιματισμού και φύλαξης του νοσοκομείου έχουν προσληφθεί με τη ΣΟΧ 2018. Αρχικά το 2020 προέκυψε το θέμα του να σταματήσουν να εργάζονται εξαιτίας του γεγονότος ότι θα αναλάμβανε ιδιώτης εργολάβος στο νοσοκομείοτότε δώσαμε ένα πραγματικά σκληρό αγώνα” εξήγησε ο κ. Ασπιώτης και έτσι οι εργαζόμενοι παρέμειναν μέχρι σήμερα στις θέσεις τους μετά από περίπου τρεισήμισι χρόνια. “Τώρα είμαστε πάλι στο σημείο μηδέν” ανέφερε καθώς όλο αυτό το διάστημα προχωρούσε κανονικά η διαδικασία της προκήρυξης του διαγωνισμού για να μπει ιδιώτης ωστόσο λόγω της πανδημίας καθυστέρησαν οι διαδικασίες, όμως πλέον υπάρχει ήδη ανάδοχος που θα αναλάβει την καθαριότητα στο νοσοκομείο και, όπως ανέφερε και ο Διοικητής του ΠΓΝΑ στη συνάντηση που πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή 27 Ιανουαρίου με εκπροσώπους του Εργατοϋπαλληλικού, θα ξεκινήσει πολύ σύντομα μέχρι το Μάρτιο ή τον Απρίλιο ο εργολάβος και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι θα σταματήσουν να εργάζονται.


Το ζήτημα αφορά και άλλα νοσοκομεία πανελλαδικά, όπως το νοσοκομείο της Κομοτηνής, καθώς έγινε γνωστό ότι και εκεί 20 εργαζόμενοι θα βρεθούν χωρίς εργασία για τον ίδιο λόγο.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Έβρου στήριξε και το 2020 με διάφορες δράσεις, κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις τον αγώνα αυτών των εργαζομένων, όπως κατά την επίσκεψη του Υφυπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη, όπου τελικά είχε δοθεί παράταση και ακολούθησαν κι άλλες παρατάσεις έτσι ώστε να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν στο νοσοκομείο έως και σήμερα.

Όπως εξήγησε ο κ. Ασπιώτης, οι εργαζόμενοι αισθάνονται προδομένοι και αδικημένοι γιατί εργάστηκαν πολύ δύσκολα στα χρόνια της πανδημίας και τώρα νιώθουν ότι θα έπρεπε το λιγότερο να παραμείνουν στην εργασία τουςαν μη τι άλλο εμείς θεωρούμε ότι θα έπρεπε να γίνουν και μόνιμη κιόλας, δηλαδή το αξίζουν πραγματικά, γιατί έδωσαν την ψυχή τους, αγωνίστηκαν σε αυτά τα χρόνια της πανδημίας και αξίζουν πραγματικά να παραμείνουν στην εργασία τους“.

Εν συνεχεία ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού εξήγησε και τους κινδύνους που ενέχει η ανάληψη τέτοιων πόστων από ιδιώτη καθώς ανέφερε πως πολλές φορές ο ιδιώτης ανάδοχος τέτοιων έργων κάποιες φορές βάζει μικρό εργολαβικό κόστος για να αναλάβει την δουλειά, και αυτό πολλές φορές “δείχνει” πως δεν θα καταβάλει όσα πρέπει στους εργαζομένους ή θα καταπατά άλλα δικαιώματά τους (άδειες, ρεπό, ωράριο κλπ). Επιπρόσθετα και το Εργατοϋπαλληλικό και οι μηχανισμοί σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορούν να διαπιστώσουν εύκολα αν γίνονται τέτοιου είδους παραβάσεις, μόνο σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος μιλήσει, κάτι που κρίνεται δυσκολότατο. Ο κ. Ασπιώτης ακόμη εξήγησε πως η απόφαση που πάρθηκε από το Νοσοκομείο το 2020 για να μπει εργολάβος είναι βάσει μιας οικονομοτεχνικής μελέτης που “έδειχνε” να συμφέρει περισσότερο οικονομικά ο ιδιώτης, ωστόσο εώς σήμερα έχουν αλλάξει πολλά οικονομικά δεδομένα με δύο βασικότερα: μισθολογικό κόστος λόγω αυξήσεων βασικού μισθού και κόστη υλικών λόγω ακρίβειας. Αυτό αλλάζει άρδην τα δεδομένα και, όπως ανέλυσε ο κ. Ασπιώτης αυτό τελικά μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση του νοσοκομείου και φυσικά του Δημοσίου λόγω της ανάληψης από ιδιώτη.

Τέλος ο κ. Ασπιώτης ανέφερε πως το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Έβρου θα συνεχίσει να στηρίζει αυτούς τους εργαζόμενους στον αγώνα τους μέχρι τέλους και το πρώτο πράγμα στο οποίο θα προχωρήσουν (κάτι που είχε γίνει και το 2021) είναι η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων για να “παγώσει” νομικά την διαδικασία.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 2 Φεβρουαρίου, 2023 21:07

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV