Στο Βόρειο Έβρο μπορούμε να κάνουμε το άχυρο και την κοπριά χρυσάφι – Ο Β. Τσολακίδης εξηγεί τον τρόπο

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 2 Φεβρουαρίου, 2023 21:35

Στο Βόρειο Έβρο μπορούμε να κάνουμε το άχυρο και την κοπριά χρυσάφι – Ο Β. Τσολακίδης εξηγεί τον τρόπο

Όλος ο Βόρειος Έβρος, Διδυμότειχο και Ορεστιάδα, είναι από τις πλέον παραγωγικές περιοχές της χώρας σε βιομάζα. Μάλιστα η Ορεστιάδα, μαζί με το Κιλελέρ, έχουν τη μέγιστη παραγωγή σε αχυροβιομάζα που μπορεί να μετατραπεί σε βιοαέριο. Μπορεί να κάνει κανείς το απόβλητο – που επιβαρύνει τη φύση, που είναι μόλυνση της φύσης – να το κάνει χρυσάφι, να το κάνει ενέργεια“.

Ο Βασίλης Τσολακίδης, βιοαρχιτέκτων, πρώην Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), βρέθηκε σήμερα καλεσμένος στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο, σε μία πολύ χρήσιμη συζήτηση για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας, το κόστος της ενέργειας, το δημογραφικό και όλα όσα ταλαιπωρούν τους Εβρίτες – και ειδικότερα του Βορειοεβρίτες – στην καθημερινότητά τους. Κάποια φωτεινά παραδείγματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας έρχονται ήδη να προσφέρουν αισιόδοξες προοπτικές στην τοπική οικονομία, όπως οι μικρές μονάδες βιομάζας που παράγουν βιοαέριο. Όπως άλλωστε και το δικό του “πάρκο μπαταριών” στο Νεοχώρι (βλ. σχετικά >ΕΔΩ), για το οποίο έχει ήδη εκδοθεί η άδεια όμως αναμένεται η κυβερνητική απόφαση για να δρομολογήσει τις απαραίτητες εξελίξεις.


Ελπιδοφόρες οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες και επενδύσεις, αλλά “κυρίως με δημόσιο κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα“, επισήμανε ο κ. Τσολακίδης και υποστήριξε πως “πρέπει να επιβληθεί αυτός ο σχεδιασμός“. Εξήγησε πως πρέπει Δήμοι, Περιφέρεια, Πανεπιστήμιο να κάνουν έναν κεντρικό σχεδιασμό ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος και να αναληφθούν πρωτοβουλίες.

Από τη μονάδα βιομάζας στο Ασημένιο μπορεί να παραχθεί ηλεκτρικό ρεύμα για μια κωμόπολη 2000 ατόμων και θέρμανση 500 νοικοκυριών

Σχετικά με την πρώτη μονάδα επεξεργασίας βιομάζας που ξεκίνησε στο Ασημένιο Διδυμοτείχου, ο κ. Τσολακίδης ανέφερε: “Ολοκληρώθηκε μία αντίστοιχη ελπιδοφόρα επένδυση στην περιοχή του Βορείου Έβρου από την οικογένεια Ζησάκη. Ένα σοβαρό έργο παραγωγής βιοαερίου από αγροτικά κτηνοτροφικά απόβλητα, ένα έργο σύγχρονο, ένα έργο του μέλλοντος για την περιοχή, το οποίο μπορεί να γίνει ζωντανό παράδειγμα και να επαναληφθεί δεκάδες φορές σε όλο το Βόρειο Έβρο. Έτσι θα προσφέρει ανάπτυξη και εισόδημα στην περιοχή, και μπορεί να γίνει ανάχωμα στην περαιτέρω δημογραφική αφαίμαξη. Αυτή η μικρή σχετικά μονάδα μπορεί να παράγει τόση ενέργεια που θα επαρκούσε για το ηλεκτρικό ρεύμα μιας κωμόπολης 2000 ατόμων και για τη θέρμανση 500 νοικοκυριών. Φαντάζεστε τι ενέργεια παράγεται από τη μικρή αυτή μονάδα. Και θα συνεισφέρει περίπου 1,8 εκ. ευρώ πρόσθετο εισόδημα στην περιοχή”.

Υπάρχει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν κι άλλες τέτοιες επενδύσεις, υποστήριξε ο κ. Τσολακίδης, καθώς “η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή έχει δεκάδες χιλιάδες τόνους απόβλητα και αγροτικές υπολειμματικές βιομάζες. Φανταστείτε ακόμα και το άχυρο που παράγεται κατά τη διαδικασία του αλωνίσματος των σιτηρών, είναι η καλύτερη πηγή βιοαερίου“.

Να αυξήσουμε το εισόδημα της περιοχής για να αντιμετωπίσουμε τη δημογραφική αιμορραγία

“Μιλάμε όλοι για το δημογραφικό πρόβλημα χωρίς να εντοπίζουμε ότι προέρχεται κυρίως από τη μεγάλη απόκλιση του εισοδήματος της περιοχής σε σύγκριση με μεγάλες πόλεις”, τόνισε ο κ. Τσολακίδης, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία: “Το μέσο εισόδημα του Νομού Έβρου είναι περίπου 11.000 ευρώ, ενώ της Αττικής 33.000. Πολύ χειρότερα είναι στο Βόρειο Έβρο. Η περιοχή του Δήμου Ορεστιάδας έχει μόλις 6.000 ευρώ εισόδημα. Πώς θα μπορέσει να αντέξει η οικονομία εάν αυτό το εισόδημα δεν αυξηθεί. Όταν οι πολίτες έχουν χαμηλό εισόδημα, και οι επιχειρήσεις έχουν χαμηλό εισόδημα, δεν αντέχουν και κλείνουν και οι νέοι φεύγουν προς περιοχές με μεγαλύτερο εισόδημα”. Σημείωσε δε πως “το εισόδημα μόνο της Αλεξανδρούπολης κοντεύει αυτό της Αττικής“, και συμπερασματικά αυτό είναι που παρασέρνει τα στοιχεία και δίνει ολόκληρο το νομό στο σύνολό του να φαίνεται σαν “πλούσιος” σε εισοδήματα (βλ. σχετικά >ΕΔΩ). Ενώ το οικονομικό χάσμα τελικά στις δύο γεωγραφικές περιοχές του νομού, είναι τεράστιο.

Κάνοντας και μια σύντομη αναδρομή στην Ιστορία, ο κ. Τσολακίδης υπενθύμισε πως “ο Βόρειος Έβρος, παραδοσιακά εδώ και χιλιάδες χρόνια, ήταν η περιοχή που παρήγαγε γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα και ανήκε στις πλέον ανεπτυγμένες περιοχές της Θράκης, της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η Αδριανούπολη ήταν μια πολύ αναπτυγμένη πόλη βασισμένη σε όλη αυτή την περιοχή που παρήγαγε πλούτο αγροκτηνοτροφικό“. Εξήγησε όμως πως αυτός “ήταν ένας πλούτος κυκλικός: Δεν παρήγαγε μόνο καλλιέργεια. Αξιοποιούσαν αυτά τα προϊόντα με μεγάλη προστιθέμενη αξία από την πρώτη ύλη“.

Ο Δήμος Ορεστιάδας έχει χρηματοδοτήσει μελέτη αξιοποίησης της αγροτικής βιομάζας αλλά δεν έχει προχωρήσει ο σχεδιασμός

Και γεννάται το ερώτημα, αν εκτός από την ιδιωτική πρωτοβουλία μπορούν και οι Δήμοι να επενδύσουν στη βιομάζα, δημιουργώντας μονάδες παραγωγής ενέργειας. Η απάντηση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: “Ο Δήμος Κιλελέρ ήδη προχωράει μαζί με συνεταιρισμούς στην κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας. Ως σύμβολο, ως βοήθεια, για να καταλάβουν κι οι αγρότες να δημιουργήσουν συνεταιρισμούς και να κατασκευάσουν τέτοιες μονάδες. Βεβαίως μπορούν και οι δήμοι Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου, μαζί με τους συνεταιρισμούς, να προχωρήσουν σε τέτοιες πρωτοβουλίες. Από όσο θυμάμαι, όταν ήμουν πρόεδρος του ΚΑΠΕ, ο Δήμος Ορεστιάδας προχώρησε σε μια τέτοια μελέτη αξιοποίησης της αγροτικής βιομάζας την οποία χρηματοδότησε ο ίδιος και την έχει προφανώς στα χέρια του. Τώρα, πού βρίσκεται ο σχεδιασμός μιας τέτοιας μονάδας δεν το γνωρίζω”.

Ακούστε αναλυτικά:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 2 Φεβρουαρίου, 2023 21:35

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV