Υπάλληλοι ΠΑΜΘ: Τίποτα δεν έχει γίνει διαχρονικά για τη διεκδίκηση προσλήψεων

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 23 Φεβρουαρίου, 2023 13:00

Υπάλληλοι ΠΑΜΘ: Τίποτα δεν έχει γίνει διαχρονικά για τη διεκδίκηση προσλήψεων

Ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) της Περιφέρειας που υπερψηφίστηκε πρόσφατα βρίσκει αντίθετους τους υπαλλήλους της ΠΑΜΘ. Οι Σύλλογοί τους στις Περιφερειακές Ενότητες αντιδρούν, υποστηρίζοντας ότι “τίποτα δεν έχει γίνει διαχρονικά για τη διεκδίκηση προσλήψεων“, ενώ η υποστελέχωση αυξάνεται χρόνο με το χρόνο με τα κενά στις υπηρεσίες να ανέρχονται στο 40% περίπου των οργανικών θέσεων.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου Δημήτρης Παγωνίδης περιέγραψε σήμερα στο Ράδιο Έβρος, καλεσμένος στο Εβροσκόπιο, την κατάσταση. Εξήγησε τους λόγους των αντιδράσεών τους, ανέπτυξε τα προβλήματα που προκαλεί η υποστελέχωση στην εξυπηρέτηση των πολιτών και η απόφαση να ανατίθενται εργασίες σε υπαλλήλους από τον έναν νομό στον άλλον, εστίασε δε και ειδικότερα στο Βόρειο Έβρο όπου λείπουν τμήματα ή υπηρεσίες που θα έπρεπε να καλύπτουν τις ανάγκες κυρίως του αγροτικού κόσμου. “Υποβαθμίζονται κάποιες υπηρεσίες, κάτι που δείχνει τις προθέσεις τις περιφερειακής αρχής για τις προτεραιότητές της. Δίνει, για παράδειγμα προτεραιότητα στον Τουρισμό, δημιουργεί γραφεία σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ενώ αντίθετα υποβαθμίζονται Τμήματα Κτηνιατρικής“.


Δεν κληθήκαμε να συμμετέχουμε στη διαδικασία“, υποστήριξε ο κ. Παγωνίδης, ενώ οι ίδιοι οι υπάλληλοι γνωρίζουν καλύτερα τις καθημερινές ανάγκες των υπηρεσιών. “Οι υπηρεσίες π.χ. της Ορεστιάδας δεν έχουν αυτοκίνητα ή μέσα μετακίνησης για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους, να βγουν έξω, να κάνουν ελέγχους. Αυτά δεν υπάρχουν. Όταν στην Ορεστιάδα έχουμε έναν μόνο μηχανικό, τι να προλάβει ο άνθρωπος, είναι εκτεθιμένος απέναντι σε καταγγελίες, σε εισαγγελείς…”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

“Η Περιφέρεια σαν θεσμός είναι αυτοδιοικούμενος και δεν απαιτείται η έγκριση από οποιοδήποτε υπουργείο για να ορίσει η ίδια τις δομές που θεωρεί απαραίτητες για τη λειτουργία της. Γι’ αυτό άλλωστε και «δέχτηκε» τη μείωση των οργανικών μονάδων, την ίδια ώρα που σε άλλες περιφέρειες (Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου κλπ) με τις τροποποιήσεις των Ο.Ε.Υ δημιουργήθηκαν επιπλέον οργανικές μονάδες“, καταγγέλλουν οι υπάλληλοι διά των σωματείων τους.

Ακούστε αναλυτικά >> ΕΔΩ

___________________

Η ανακοίνωση των υπαλλήλων της ΠΑΜΘ:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ Π.Α.Μ.
Θ

Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα ημερήσιας διάταξης, την 2η Τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ) της Περιφέρειας, ο οποίος και υπερψηφίστηκε με ψήφους 20 υπέρ , 15 κατά και δύο παρών.

Οι σύλλογοι υπαλλήλων της ΠΑΜΘ – παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις από τη διοίκηση – συμμετείχαμε μόνο σε κάποια αρχική φάση της διαδικασίας διαβούλευσης και καταθέσαμε έγγραφες και προφορικές προτάσεις με σκοπό να είναι όσο το δυνατόν ο Ο.Ε.Υ πιο κοντά στις θέσεις μας, οι οποίες συνίστανται από τις παρακάτω αρχές:

α) οι υπηρεσίες της περιφέρειας να βρίσκονται όσο το δυνατό πιο κοντά στο χώρο που ζουν και δραστηριοποιούνται οι πολίτες της ΠΑΜΘ,

β) να στελεχώνονται με επαρκή και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και

γ) να διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα για να παρέχουν ποσοτικές και κυρίως ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες

Με τον Ο.Ε.Υ. η διοίκηση στην ουσία επιχείρησε μια αναδιάταξη των υφιστάμενων οργανικών μονάδων, καθορίζοντας νέες προτεραιότητες, παρότι η Περιφέρεια σαν θεσμός είναι αυτοδιοικούμενος και δεν απαιτείται η έγκριση από οποιοδήποτε υπουργείο για να ορίσει η ίδια τις δομές που θεωρεί απαραίτητες για τη λειτουργία της. Γι’ αυτό άλλωστε και «δέχτηκε» τη μείωση των οργανικών μονάδων , την ίδια ώρα που σε άλλες περιφέρειες (Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου κλπ) με τις τροποποιήσεις των Ο.Ε.Υ δημιουργήθηκαν επιπλέον οργανικές μονάδες.

Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο ότι η υποστελέχωση αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, με αποτέλεσμα τα κενά στις υπηρεσίες ανέρχονται στο 40% περίπου των οργανικών θέσεων. Παρόλα αυτά διαπιστώνουμε ότι τίποτα δεν έχει γίνει διαχρονικά για τη διεκδίκηση προσλήψεων. Αντίθετα, προσπαθώντας να παρακάμψει η διοίκηση τη σχετική Νομοθεσία, θεωρούμε ότι μόνο τυχαία δεν είναι η πρόβλεψη στον Ο.Ε.Υ ότι «ο Περιφερειάρχης δύναται, μετά από αιτιολογημένη εισήγηση Γενικού Διευθυντή, να αναθέτει έργο σε οποιαδήποτε οργανική μονάδα ή μέλος του προσωπικού» . Αφού δηλαδή δεν μπορούν να αναθέτουν «παράλληλα καθήκοντα», να μετακινούν υπαλλήλους από Π.Ε σε Π.Ε , θα μπορούν να αναθέτουν έργο σε υπηρεσίες και υπαλλήλους. Αντί π.χ να διεκδικούν την άμεση πρόσληψη κοινωνικών λειτουργών θα τους αναθέτουν, με Απόφαση Περιφερειάρχη ελέγχους και υποθέσεις αναδοχής σε άλλες Π.Ε ή επειδή υπάρχει τραγική έλλειψη υπαλλήλων σε υπηρεσίες κάποιων Π.Ε (π.χ στις εκδόσεις αδειών οδήγησης) θα τις αναθέτουν σε υπαλλήλους άλλων Π.Ε, λες κι εκεί περισσεύον. Τι κι αν ο Ο.Ε.Υ ρητά προβλέπειότι κάθε υπηρεσία ασκεί τις αρμοδιότητές της εντός της χωρικής της αρμοδιότητας.

Διαπιστώσαμε δυστυχώς ότι, στο τελικό κείμενο, πολύ λίγες προτάσεις μας έγιναν δεκτές και κρίνοντάς τον συνολικά εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας και το όραμα των υπαλλήλων.

20/02/2023
Οι Πρόεδροι των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων Υπαλλήλων των Π.Ε. της Π.Α.Μ.Θ.
Δράμας: Αναστασία Καμπάνταη
Έβρου: Δημήτρης Παγωνίδης
Καβάλας: Φιλιππία Κοχλιαρίδου
Κ.Υ. & Ροδόπης: Απόστολος Τομζάς


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 23 Φεβρουαρίου, 2023 13:00

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV