Συνέδριο στην Αλεξανδρούπολη με θέμα «Η συμβολή των Αερομεταφορών στην Περιφερειακή Ανάπτυξη»

Συντάκτης Νewsroom 17 Δεκεμβρίου, 2012 18:50

Συνέδριο στην Αλεξανδρούπολη με θέμα «Η συμβολή των Αερομεταφορών στην Περιφερειακή Ανάπτυξη»

Πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 15 Δεκεμβρίου 2012 συνέδριο του αεροπορικού χώρου με θέμα «Η συμβολή των Αερομεταφορών στην Περιφερειακή Ανάπτυξη». Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Δήμο Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Ένωση (ΕΑΕ) σε συνέχεια της βράβευσης του Διεθνούς Κρατικού Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος», από το ηλεκτρονικό περιοδικό «Aviation News», ως του καλύτερου περιφερειακού αερολιμένα της Ελλάδας με κίνηση κάτω από 1.000.000 επιβάτες.

Swiss Approval

Στο συνέδριο συμμετείχαν επαγγελματίες, στελέχη, επιστήμονες και ακαδημαϊκοί από όλο το φάσμα του αεροπορικού κόσμου της χώρας, με στόχο να καταθέσουν απόψεις και εμπειρίες για την ανάπτυξη της ακριτικής περιοχής της Θράκης, μέσω της οδού των αερομεταφορών.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε, με την εισήγησή του, «Τα Σχέδια του Δήμου Αλεξανδρούπολης για την Ανάπτυξη και Αξιοποίηση του Αερολιμένα με στόχο τη στήριξη της Κοινωνικής και Οικονομικής Ανάπτυξης»,  ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης. Μεταξύ των εισηγητών του Συνεδρίου ήταν, επίσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αεροπορικής Ένωσης, κ. Τάκης Αδαμίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας,  κ. Σπύρος Ρολάκης, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΑ και μέλος του Δ.Σ. EAE, κ. Δημήτρης Δημητρίου, ο Διευθυντής της Egnatia Aviation, κ. Δημήτρης Λυμπεράκης, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Εναέριας Κυκλοφορίας του Διεθνούς Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης, κ. Στυλιανός Ζαντανίδης, η Προϊσταμένη του Τμήματος Εναέριας Κυκλοφορίας Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, κα Ουρανία Χατζηαλέκου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης, κ. Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Έβρου και Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, κ. Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, ο αναπληρωτής Αστυνομικός Διευθυντής της Α.Δ. Αλεξανδρούπολης, κ. Νικόλαος Μενεξίδης, Καθηγητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συγκοινωνιολόγοι.

Συντονιστές του Συνεδρίου ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, κ. Σταύρος Σταυράκογλου και ο εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας Egnatia Aviation, κ. Γεώργιος Ζωγραφάκης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αν. Μακεδονίας – Θράκης, κ. Γεώργιος Ούστογλου και η Περιφερειακή Σύμβουλος, κα Ζουμπουλιά Κουκουβέλα.

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους παράγοντες της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων, εκπρόσωποι της Πολεμικής Αεροπορίας και της Ελληνικής Αστυνομίας, στελέχη των αερολιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Θεσσαλονίκης, καθώς και πολίτες. που είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τους ειδικούς των αερομεταφορών να υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη μίας περιοχής με τα χαρακτηριστικά της Θράκης έχει ανάγκη τις αερομεταφορές και βιώσιμους αεροπορικούς οργανισμούς (αεροδρόμια, αεροπορικές εταιρείες κλπ) για να ενισχύσει την εξωστρέφειά της και να βγει από το τέλμα της γεωγραφικής και οικονομικής απομόνωσης.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου από όλους τους ομιλητές τονίσθηκε ότι η στήριξη  των περιφερειακών αεροδρομίων είναι στήριξη στην ανάπτυξη. Ειδικά δε για το  αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης  επισημάνθηκε ότι  μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην προσέλκυση και προσέγγιση συγκεκριμένων τουριστικών αγορών, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και εδραίωση της γενικής αεροπορίας.

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης τόνισε ότι είναι αντίθετος στην παραχώρηση των περιφερειακών αερολιμένων σε αμιγώς ιδιωτικό σχήμα γιατί αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των τελών χρήσης τους από τις αεροπορικές εταιρείες, κόστος που κατά ένα μεγάλο μέρος θα επιβαρύνει το επιβατικό κοινό και τις μεταφορές εμπορευμάτων, ενώ θα οδηγήσει και σε αύξηση των ενοικίων των εμπορικών εκμεταλλεύσεων του αερολιμένα που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας, καθώς και στον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας και της ευελιξίας εξυπηρέτησης έκτακτων αναγκών.

Παράλληλα ο κ. Λαμπάκης σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί ένα μικτό σχήμα διαχείρισης αυτών των κρίσιμων εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά υποδομών που από τη μία πλευρά θα κρατά χαμηλό το κόστος λειτουργίας και από την άλλη θα δείχνει την απαιτούμενη ευελιξία και ευαισθησία στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Ήδη έχει κατατεθεί από το Δήμο Αλεξανδρούπολης, πρόταση – εκδήλωση ενδιαφέροντος στο ΤΑΙΠΕΔ, σε άμεση συνεργασία με την αεροπορική εταιρεία Egnatia Aviation, για την παραχώρηση της διαχείρισης του αερολιμένα «Δημόκριτος».

Με την ευκαιρία του συνεδρίου, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης ανακοίνωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί η σύμβαση, με την οποία θα υπάρξει απευθείας αεροπορική σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με την Αγία Πετρούπολη, μια φορά την εβδομάδα από τις 30 Μαΐου 2012 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2013.

Τα κύρια συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι συμμετέχοντες στο συνέδριο ήταν τα παρακάτω:

  1. Τα αεροδρόμια αποτελούν βασικούς πυλώνες της ανάπτυξης μίας περιοχής και πρέπει να αναδιοργανωθούν για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους.
  2. Η αποκρατικοποιήσεις των αερολιμένων θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης και να δοθεί δυνατότητα συμμετοχής σε αυτές της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης.
  3. Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών θα πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα των δραστηριοτήτων και των δράσεων στο χώρο των αερομεταφορών.
  4. Η ανάπτυξη των αερολιμένων θα πρέπει να σχεδιαστεί μέσα από επιστημονική μελέτη και καθοδήγηση, έτσι ώστε να λάβει τα επιθυμητά χαρακτηριστικά και να έχει απτά και βιώσιμα αποτελέσματα.
  5. Οι φορείς των τοπικών κοινωνιών πρέπει να συμμετέχουν στις αποφάσεις για τις αερομεταφορές και να έχουν λόγο στα νέα σχήματα διαχείρισης των αερολιμένων.
  6. Ο τουρισμός έχει σαν βασικό πυλώνα στήριξης τα αεροδρόμια και μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη για τις προβληματικές περιοχές και για αυτό κάθε απόφαση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και αυτή τη διάσταση, όχι μόνο οικονομικά κριτήρια και προβλέψεις.
  7. Η τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τους κατάλληλους ιδιωτικούς φορείς και επιχειρήσεις μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχία της διαχείρισης των υποδομών των αερομεταφορών.
  8. Οι υπηρεσίες αεροναυτιλίας της χώρας και ιδιαίτερα ο Έλεγχος Εναέριας Κυκλοφορίας έχουν επιτύχει σημαντικά επιτεύγματα στο τομέα στήριξης του τουρισμού και έχουν λάβει για αυτό εθνική και διεθνή αναγνώριση.
  9. Οι αερολιμένες των παραμεθόριων περιοχών θα πρέπει να αποκρατικοποιηθούν λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική τους θέση  και τον ειδικό ρόλο που διαδραματίζουν για την ασφάλεια.
  10. Υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες εναλλακτικής ανάπτυξης των αερολιμένων και των αερομεταφορών μέσα από δράσεις όπως η εκπαίδευση χειριστών, η στήριξη των επιχειρήσεων ευρωπαϊκών οργανισμών, η εξυπηρέτηση της γενικής αεροπορίας και η διεύρυνση των εμπορικών δραστηριοτήτων εντός των υποδομών των αεροσταθμών.

 

 


Συντάκτης Νewsroom 17 Δεκεμβρίου, 2012 18:50

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV