Υπέρ της χορήγησης αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή οι υγειονομικοί του Έβρου

Συντάκτης Νewsroom 3 Σεπτεμβρίου, 2020 09:26

Υπέρ της χορήγησης αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή οι υγειονομικοί του Έβρου

Την απόφαση για χορήγηση αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή χαιρετίζουν οι υγειονομικοί του Έβρου, μέσω κοινής ανακοίνωσης των ιατρικού, οδοντιατρικού και φαρμακευτικού συλλόγων Έβρου:

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι, κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ένα από τα σημαντικότερα υγειονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη ανθεκτικών σε αυτά μικροβίων, που ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους σε όλο τον κόσμο.

Ειδικά η χώρα μας, είναι δυστυχώς από τις πρωταθλήτριες στη χρήση αντιβιοτικών.


Σε αυτά τα πλαίσια, όλοι οι υγειονομικοί του Έβρου χαιρετίζουμε την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης (ΠΝΠ) για τη χορήγηση, από 1 Σεπτεμβρίου 2020,  όλων των αντιβιοτικών αποκλειστικά με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή. Εξαιρέσεις θα επιτρέπονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις  αδυναμίας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, και πάλι, όμως, θα απαιτείται χειρόγραφη συνταγή ιατρού με τα πλήρη στοιχεία του ασθενούς και την πλήρη αιτιολογία της ανάγκης συνταγογράφησης του αντιβιοτικού.

Η χορήγηση αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή, ήταν ένα πάγιο αίτημα και αποτελεί κατάκτηση των επιστημόνων υγείας της χώρας μας, η δε παράβαση του νόμου επισύρει αυστηρές ποινές.

Η εγκατεστημένη κακή νοοτροπία χρόνων, σίγουρα δεν είναι εύκολο να αλλάξει σε μια μέρα, αλλά  οι υγειονομικοί, συμπαραταγμένοι, είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε στην κατεύθυνση του περιορισμού της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών. Καλούμε όλους τους πολίτες να βοηθήσουν κι αυτοί από την πλευρά τους, συμμορφούμενοι με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού τους.


Συντάκτης Νewsroom 3 Σεπτεμβρίου, 2020 09:26

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV