Συμπεράσματα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο

Συντάκτης Νewsroom 15 Απριλίου, 2011 11:01

Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο στις 14 Απριλίου, την χώρα εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Γιάννης Κουτσούκος.


Κύρια θέματα της συνεδρίασης ήταν η πολιτική ποιότητας των τοπικών γεωργικών προϊόντων και ο ρόλος της καινοτομίας για την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών ενώ υπό τα διάφορα συζητήθηκαν οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τις χώρες ΜΕRCOSUR.

Κατά την παρέμβαση του ο Έλληνας Υφυπουργός τόνισε ότι η δυνατότητα διάθεσης της γεωργικής παραγωγής στις τοπικές αγορές και ένα σύστημα απευθείας πωλήσεων στο αγρόκτημα ή στη γύρω περιοχή με την επισήμανση «προϊόν του αγροκτήματός μου», αποτελεί μια ευκαιρία για την προσέγγιση γεωργών και καταναλωτών, για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας και την ενίσχυση του ιδιαίτερου χαρακτήρα των τοπικών προϊόντων. Υποστήριξε ιδιαίτερα ότι ένα ευέλικτο και απλό σύστημα άμεσων πωλήσεων θα μπορεί να αξιοποιηθεί από κάθε μικρό παραγωγό και σε συνδυασμό με την θέσπιση του όρου «προϊόν ορεινής γεωργίας» ως μια προαιρετική ένδειξη ποιότητας, θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της υπαίθρου και στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας αναδεικνύοντας την ιδιαιτερότητα των προϊόντων. Επιπλέον, ζήτησε να παρέχεται η ίδια δυνατότητα επισήμανσης και για τα «νησιωτικά προϊόντα».

Σχετικά με την καινοτομία στη γεωργία, ο κ. Κουτσούκος υποστήριξε ότι για τη διάδοση των καινοτόμων ιδεών μπορούμε να επενδύσουμε στην ενημέρωση και επιμόρφωση των κατοίκων της υπαίθρου και να ενισχύσουμε την εφαρμογή των ερευνητικών αποτελεσμάτων από τους γεωργούς. Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού «Δικτύου Αγροτικής Καινοτομίας», μέσω του οποίου θα δίνεται η δυνατότητα ενημέρωσης και συνεργασίας φορέων που ενδιαφέρονται να εφαρμόσουν πρωτοπόρες ιδέες και λύσεις, είναι ανάμεσα στις προτάσεις που πρέπει να εξετάσουμε. Η Κ.Α.Π με συνεκτικές πολιτικές και με συνέργιες με τις υπόλοιπες πολιτικές της Ε.Ε μπορεί να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση.

Σε ότι αφορά στις διαπραγματεύσεις με τις χώρες ΜERCOSUR ο Έλληνας Υφυπουργός τόνισε ότι δεν θα πρέπει η γεωργία, για μια ακόμη φορά, να θυσιαστεί προς όφελος άλλων τομέων. Οι κάθε είδους δεσμεύσεις για την απελευθέρωση του γεωργικού εμπορίου, θα πρέπει να γίνονται μετά από λεπτομερή αξιολόγηση των επιπτώσεων, συνεκτιμώντας τις εξελίξεις στον Π.Ο.Ε, έτσι ώστε να αποφευχθούν διπλές παραχωρήσεις. Επεσήμανε επίσης ότι οι χώρες MERCOSUR πρέπει να άρουν τους δασμούς και άλλα εμπόδια που κάνουν απαγορευτικές τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων, όπως τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα και ο καπνός.

Αναφερόμενος τέλος στην αστάθεια των τιμών και τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ορισμένοι τομείς τόνισε ότι πρέπει να αναζητήσουμε συνολικότερες λύσεις αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το ελαιόλαδο.

 


Συντάκτης Νewsroom 15 Απριλίου, 2011 11:01

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV