Στο 2ο Agro Quality Festival- ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ θα συμμετέχει η Περιφέρεια

Συντάκτης Νewsroom 15 Απριλίου, 2011 11:37

Συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης 14 Απριλίου 2011, στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στην Κομοτηνή η Επιτροπή Πρωτογενούς Τομέα της ΠΑΜ-Θ, υπό τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Ούστογλου. Αρχικά, η επιτροπή συγκροτήθηκε σε σώμα,  έγινε ομόφωνα η  εκλογή του αντιπροέδρου Κωνσταντίνου Καραβά και στη συνέχεια αποφασίστηκε ομόφωνα η συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση «2ο Agro Quality Festival- ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 13 έως τις 15 Μαΐου.


Στόχος της συμμετοχής της Περιφέρειας είναι η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ παραγωγών και εμπόρων και βέβαια η μακροπρόθεσμη προβολή των τοπικών προϊόντων. Συμφωνήθηκε να γίνει η επιλογή των σημαντικότερων εκθέσεων με θέμα τη γεωργία και τα τρόφιμα προκειμένου να συμμετάσχει η Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Το τελευταίο θέμα της συνεδρίασης αφορούσε στη συνδρομή της Επιτροπής Πρωτογενούς Τομέα της ΠΑΜ-Θ στην Επιτροπή Επιλογής Τοπικών Προϊόντων. Συμμετείχαν ως εκρόσωπος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βασίλης Κόλλιας, ο πρόεδρος του ΟΓΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κώστας Μπούντας, οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων και οι Περιφερειακές Διευθύνσεις ΑΜ-Θ, τα Επιμελητήρια και οι Αγροτικές Ενώσεις.

Ανάμεσα στα θέματα που προσέγγισαν ήταν οι τρόποι ενίσχυσης της εξωστρέφειας των αγροτικών προϊόντων της περιοχής, στους οποίους εντάσσεται και το «Καλάθι των Προϊόντων». Επ’ αυτού ο κ. Ούστογλου, εξήγησε ότι θεώρησαν σημαντικό η πρώτη συνεδρίαση να περιλαμβάνει και τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για το Καλάθι των Προϊόντων της Περιφέρειάς μας και δήλωσε ότι έχει γίνει καλή προετοιμασία για το Καλάθι των Προϊόντων. «Πιστεύω ότι έχουμε σχεδιάσει το καλύτερο αναφορικά με τα άτομα που στελεχώνουν την Ομάδα, ώστε να έχουμε τις αποφάσεις εκείνες που θα αναδείξουν τα προϊόντα που πρέπει να επιλέξουμε για το  καλάθι, τόσο για να προσδώσουν προστιθέμενη αξία, όσο και για να βοηθήσουν οικονομικά την περιοχή μας».

Εξήγησε ότι έχουν συγκροτηθεί δύο ομάδες. «Η πρώτη έχει ως αντικείμενο την επιλογή των προϊόντων. Έχουμε θέσει τα κριτήρια όπως αυτά έχουν τεθεί και από το αρμόδιο υπουργείο και τα παρουσίασε ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Κομοτηνή. Η δεύτερη θα στελεχώνεται από άτομα της ομάδας εργασίας και από την ομάδα επιλογής των προϊόντων».

Τα τελικά προϊόντα που θα συμπεριληφθούν στο Καλάθι των Προϊόντων θα επιλεγούν έπειτα από εισήγηση της Επιτροπής στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Βασικό  κριτήριο είναι οι τρεις κατηγορίες των προϊόντων του καλαθιού να έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα, τοπικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά καθώς και επισιτιστικά.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι θα συμβάλλουν από την πλευρά τους ως Επιτροπή στο να δημιουργηθεί πανελλαδικά μια διατροφική κουλτούρα που θα δίνει έμφαση στα ποιοτικά προϊοντα. Ως θετικό παράδειγμα προς αυτήν την κατεύθυνση αναφέρθηκε το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Ροδόπης.

 

Από το Γραφείο Τύπου

της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

 


Συντάκτης Νewsroom 15 Απριλίου, 2011 11:37

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV