Να σταλεί “μήνυμα καθολικής αντίστασης” μέσα από τη Γενική Απεργία ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Η συμπλήρωση ενός χρόνου από την ένταξη της χώρας μας στο Μηχανισμό Στήριξης και την εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου Μνημονίου με τις αλλεπάλληλες επικαιροποιήσεις του, βρίσκει το σύνολο του κόσμου της μισθωτής εργασίας, των συνταξιούχων, των νέων και της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, σε μια οδυνηρή και βίαιη φτωχοποίηση, χωρίς τέλος.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να μετατρέψουν Την Γενική Απεργία στις 11 Μάη σε μια διαφορετική απεργία. Πρέπει και μπορούμε να στείλουμε το μήνυμα της καθολικής κοινωνικής αντίστασης απέναντι στον πόλεμο που έχουν κηρύξει η κυβέρνηση, η Τρόικα και οι δυνάμεις του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, τους ανέργους.
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 11 ΜΑΗ.
1 χρόνος μνημόνιο-100 χρόνια πίσω σε δικαιώματα και κατακτήσεις.
Να στείλουμε μήνυμα καθολικής αντίστασης.
Η 11η Μάη πρέπει να είναι μια μεγάλη απεργία – απάντηση στη νέα πρωτοφανή επίθεση που έχουν εξαπολύσει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η Τρόικα, μέσω του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, και του «Συμφώνου για το Ευρώ», που «θεσμοθετεί» τη διαρκή λιτότητα και καταδικάζει ολόκληρη τα λαϊκά στρώματα στη φτώχεια.
Η κυβέρνηση και η Τρόικα με εργαλείο το Μνημόνιο, το Σύμφωνο του ευρώ και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής τσακίζουν ότι κτίσαμε με αγώνες και θυσίες τις τελευταίες δεκαετίες και καταστρέφουν και τα τελευταία ψήγματα των κοινωνικών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Τσακίζουν μισθούς, συντάξεις, εργασιακές σχέσεις. Τσακίζουν την υγεία, την παιδεία και την Κοινωνική Πρόνοια.
Με τη μαζική συμμετοχή μας στην πανεργατική απεργία στις 11 Μάη, που πρέπει να συνοδευτεί με συγκεκριμένο σχέδιο κλιμάκωσής της, πρέπει να δείξουμε στην Τρόικα, την κυβέρνηση, το κεφάλαιο και τους πρόθυμους πολιτικούς συμμάχους τους, ότι δεν θα τους επιτρέψουμε να μας γυρίσουν πίσω σε εργασιακό καθεστώς δουλείας και ανασφάλειας. Πρέπει να τους απαντήσουμε με την πιο πλατιά εργατική ενότητα.
Να αμφισβητήσουμε το δημόσιο χρέος ως χρέος του ελληνικού λαού, να διεκδικήσουμε τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του, την εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών, την αναπτυξιακή παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας, τη διέξοδο από την κρίση και τη σοσιαλιστική προοπτική.
Μπορούμε να ξεπεράσουμε την συμβιβαστική στάση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) με την οργάνωση και κινητοποίηση της εργατικής βάσης και την συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα και αλληλεγγύης σε κάθε χώρο εργασίας, κατοικίας και σπουδών.
Η κυβέρνηση δεν έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να σύρει τους εργαζόμενους σε διαρκή λιτότητα και να εκποιήσει το δημόσιο πλούτο
Η πανεργατική απεργία στις 11 Μάη πρέπει να είναι οι αγωνιστική αφετηρία του εργατικού κινήματος για την ανατροπή της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου και των αντικοινωνικών πολιτικών της. Για τη συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας με πυρήνα την Αριστερά, η οποία θα βγάλει την χώρα μας από το μνημόνιο και θα προωθήσει μια πολιτική που θα καλύπτει τις ανάγκες του λαού και όχι των πιστωτών και του κεφαλαίου.
Οι εργαζόμενοι δεν χρωστούν τίποτε σ’ αυτούς που λήστεψαν και λεηλάτησαν τη χώρα μας.
Να διαγραφεί ένα μεγάλο μέρος το χρέους.
Να φορολογηθούν οι πλούσιοι και οι μεγάλες επιχειρήσεις
Μειώστε τώρα τους εξοπλισμούς
Εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών
Απαγόρευση των απολύσεων- Μαζικές προσλήψεις σε υγεία, παιδεία, σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες Καμιά περικοπή σε μισθούς και συντάξεις
Όχι ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΒΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΩΡΑ 10.30 πμ
ΣΥΡΙΖΑ ΕΒΡΟΥ
Ακολουθούν δηλώσεις και επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
- Διώτη: «ΥΠΑΑΤ, ΕΒΖ και ΑΤΕ υπαίτιοι για το μαρασμό της τευτλοκαλλιέργειας»
«Προφανώς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζει σε …άλλη χώρα, όταν υποστηρίζει ότι κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, μαζί με τη διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για τη στήριξη της τευτλοπαραγωγής, αφού το μόνο που έχει επιτύχει μέχρι σήμερα είναι ο περιορισμός της φετινής σποράς σε 60.000 στρέμματα – αφού οι τευτλοπαραγωγοί, παρά τα πενιχρά κίνητρα, δεν έδειξαν να πείθονται ότι υπάρχει μέλλον για την ΕΒΖ – και είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος λουκέτα στα ζαχαρουργεία σε Σέρρες και Ορεστιάδα».
Αυτό σχολίασε η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, με αφορμή την απάντηση του υφυπ. ΑΑΤ Γ. Κουτσούκου, σε ερώτηση που είχαν καταθέσει με τη βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, σχετικά με την τευτλοκαλλιέργεια και την ΕΒΖ.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το ΥΠΑΑΤ έχει αναλάβει τις εξής πρωτοβουλίες έως σήμερα: «1. Αποφάσισε την ένταξη σε «Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης» της καλλιέργειας ζαχαρότευτλων, μέσω του «Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013» και, συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Άξονα 5. Ήδη δημοσιεύτηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση διεξαγωγής εμπειρογνωμοσύνης (κανονιστική απαίτηση), για να προσδιορισθεί η απώλεια εισοδήματος που προκύπτει από την εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης στην καλλιέργεια ζαχαρότευτλων. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εμπειρογνωμοσύνης, θα προωθηθεί η σχετική τροποποίηση του ΠΑΑ 2007-2013, έτσι ώστε οι τευτλοπαραγωγοί να ενταχθούν στην ολοκληρωμένη διαχείριση την καλλιεργητική περίοδο του 2012. […] 3. Παρέχει προς την ΕΒΖ, αλλά και τους τευτλοκαλλιεργητές, τεχνική στήριξη σε πρωτοβουλίες και ενέργειες που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα τους. 4. Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης για την νέα ΚΑΠ, έχει εντάξει στη διαπραγματευτική του στρατηγική τη διεύρυνση της στήριξης και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας του τομέα. Η ΕΒΖ, με απόφαση του Δ.Σ., αποφάσισε την ίδια τιμολογιακή πολιτική με αυτήν του 2010. Τονίζεται ότι η ΕΒΖ επιδιώκει τη διατήρηση της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, με στόχο την παραγωγή της εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης και για το λόγο αυτό προχώρησε σε μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση του κόστους παραγωγής των τευτλοπαραγωγών».
Μεταξύ άλλων, η βουλευτής επεσήμανε: «Οι τευτλοπαραγωγοί, όπως είχαμε αναφέρει και στην ερώτησή μας, έχουν καταθέσει συγκεκριμένο πλέγμα προτάσεων, που όμως δεν έχει ληφθεί υπόψη από τους αρμοδίους. Οπότε, ο μόνος υπεύθυνος για τη μη επίτευξη του στόχου της εθνικής ποσόστωσης είναι το ΥΠΑΑΤ και η ΕΒΖ, αλλά και η Αγροτική Τράπεζα, που πλέον απεμπλέκεται από τις εταιρίες μη χρηματοπιστωτικού τομέα. Το ενδεχόμενο κλείσιμο των εργοστασίων σε Σέρρες και Ορεστιάδα, θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα στην οικονομία ολόκληρης της Κεντρικής κι Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Το ΥΠΑΑΤ θα είναι υπόλογο στους εργαζομένους και τους παραγωγούς αυτών των περιοχών εάν πραγματωθεί αυτό το ενδεχόμενο».
- ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό: Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Λουκέτα ετοιμάζει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης για Σέρρες και Ορεστιάδα
Η διοίκηση της κρατικής ΕΒΖ ετοιμάζεται να βάλει άμεσα λουκέτο στα δύο εργοστάσιά της στη Βόρειο Ελλάδα, οδηγώντας στην ανεργία 164 εργαζόμενους. Μετά από μια σειρά λανθασμένων κυβερνητικών επιλογών, τα εργοστάσια σε Σέρρες και Ορεστιάδα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς επαρκή πρώτη ύλη για τη λειτουργία τους. Οι αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα δεν πείστηκαν να σπείρουν τεύτλα θεωρώντας ανεπαρκή τα προβλεπόμενα οικονομικά κίνητρα μετά και το απογοητευτικό 2010 που θεωρήθηκε και η χειρότερα χρονιά της δεκαετίας.
Συγκεκριμένα, με τεύτλα σπάρθηκε φέτος μόλις το 1/3 των στρεμμάτων από το στόχο που είχε τεθεί, με απόδοση μόλις το 1/5 της εθνικής ποσόστωσης. Επομένως, η υπολειπόμενη ποσότητα θα παραχθεί εκτός Ελλάδας σε Γαλλία και Γερμανία για λογαριασμό της ΕΒΖ.
Έτσι, η περιορισμένη σπορά τεύτλων θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση της λειτουργίας των ζαχαρουργείων Σερρών και Ορεστιάδας και μετατρέπει την ΕΒΖ από καθετοποιημένη αγροτική βιομηχανία σε εμπορικό τμήμα εισαγωγής
Επίσης, σε καλλιεργητές και τοπικούς φορείς προκαλεί επιπλέον ανησυχία η προσπάθεια της ΑΤΕ να πουλήσει το ποσοστό της που ανέρχεται στο 82%, ενώ όρισε μάλιστα σύμβολο την Eurobank προκειμένου να αποτιμήσει την αξία της εταιρείας.
Κατόπιν των παραπάνω,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Με ποια άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες θα προλάβει το κλείσιμο των εργοστασίων, πώς θα διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι και με ποια κίνητρα θα συνεχίσουν οι παραγωγοί την καλλιέργεια στα επιθυμητά επίπεδα;
Η ερωτώσα βουλευτής
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου