Ερώτηση Δερμεντζόπουλου για την επιδότηση του κόστους εργασίας στην παραμεθόριο
Ερώτηση προς
- Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου Γεώργιο.
- Την Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη.
- Τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
με θέμα την «Επιδότηση του κόστους εργασίας των Βιομηχανικών και Βιοτεχνικών Επιχειρήσεων των Παραμεθορίων Περιοχών» κατέθεσε ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος. Συγκεκριμένα ο βουλευτής στην ερώτησή του επισημαίνει:
“Με υπόμνημα των Συνδέσμων Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών των τριών Νομών της Θράκης, που έχει αποσταλεί στα αρμόδια Υπουργεία την 12η Απριλίου 2011, τονίζεται για άλλη μια φορά το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Βιομηχανία και Βιοτεχνία της περιοχής μας, καθώς και το σύνολο του Επιχειρηματικού κλάδου της Θράκης, σχετικά με την συνεχιζόμενη υπερβολική καθυστέρηση της καταβολής, στις μεταποιητικές επιχειρήσεις – δικαιούχους της επιδότησης κατά 12% του κόστους εργασίας τους.
Το μέτρο που θεσπίστηκε με τον Νόμο 1767/88 (ΦΕΚ Α63 Άρθρο 21) και όπως τροποποιήθηκε με τον 1836/89 (Άρθρο 32), αποτελεί το ΜΟΝΑΔΙΚΟ λειτουργικό κίνητρο για την ενίσχυση της παραγωγικής επιχειρηματικής παρουσίας στην περιοχή μας και αντιστάθμισμα στα πλήθος αντικίνητρα του επιχειρείν στην Θράκη.
Επισημαίνεται πως η Περιφέρεια Ανατ. Μακ. & Θράκης εξακολουθεί (με βάση το ΑΕΠ της), να παραμένει δυστυχώς στην τελευταία θέση μεταξύ των Ελληνικών, ο δε Μεταποιητικός Παραγωγικός της Ιστός βαίνει επικίνδυνα μειούμενος.
Ακόμη, το ποσοστό ανεργίας στην Περιφέρεια ΑΜΘ, είναι στην κορυφή του πίνακα, με συνεχώς αυξανόμενη τάση.
Ως εκ τούτου Θεσπισμένα από την Πολιτεία Μέτρα, που συμβάλουν στην βιωσιμότητα των παραγωγικών επιχειρήσεων της περιοχής είναι άκρως απαραίτητο να εφαρμόζονται. Ιδιαίτερα δε όταν άλλα κίνητρα που εφαρμόζονται στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας, είναι άμεσα αποδοτέα δημιουργώντας έτσι περαιτέρω συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού!
Υπάρχουν υπόλοιπα που καθυστερούν να καταβληθούν στους δικαιούχους από το 2ο εξάμηνο του 2008 (!!!).
Παλαιότερα η αποπληρωμή αυτών των ποσών γινόταν το Αμέσως επόμενο τρίμηνο, απ’ αυτό που δαπάνησαν οι Μεταποιητικές επιχειρήσεις για την κάλυψη της εργατικής δαπάνης της παραγωγής τους.
Στην δεδομένη συγκυρία, η ένταξη αυτής της ενίσχυσης έγκαιρα στην ρευστότητα των επιχειρήσεων, αποτελεί αυτή τη στιγμή ίσως για πολλές απ’ αυτές, προϋπόθεση επιβίωσης των.
Αν όντως συνειδητά εννοούμε την βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας και της περιοχής αυτής μέσα από την ενίσχυση της παραγωγικής της βάσης, τότε στην περίπτωση αυτή ελέγχεται η συνέπεια της πολιτικής βούλησης και της εφαρμοζόμενης πολιτικής.
Είναι πολύ νωπές οι Δημόσιες δεσμεύσεις, οι σχετικές με το θέμα και ενώπιον του Πρωθυπουργού, κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του στην περιοχή μας.
Ενόψει όλων των ανωτέρω
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
Πότε θα προβούν στην αποπληρωμή των οφειλομένων από την Πολιτεία προς τις Δικαιούχες παραγωγικές επιχειρήσεις της Θράκης;”