Ενισχύεται η διεκδίκηση για ίδρυση Π.Ε. Βορείου Έβρου

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 22 Μαΐου, 2022 17:49

Ενισχύεται η διεκδίκηση για ίδρυση Π.Ε. Βορείου Έβρου

Σαν… έτοιμοι από καιρό”, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Ορεστιάδας υπέγραψαν το πρωί της Κυριακής (22/5) το Αίτημα της Πρωτοβουλίας Διεκδίκησης για τη δημιουργία Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου. Αυτή την αίσθηση – “σαν έτοιμοι από καιρό” – αποκόμισε η αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας που επισκέφθηκε για ενημέρωση τους Προέδρους σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αναψυκτήριο του Σπηλαίου.

Εκεί, οι Πρόεδροι από την Ελιά, το Θεραπειό, τη Μηλιά, τον Πεντάλοφο, τα Πετρωτά, την Πλάτη, το Σπήλαιο και το Φυλάκιο, εκτός από τη θεσμική υπογραφή τους, ανέλαβαν να ενημερώσουν τους κατοίκους του κάθε χωριού ξεχωριστά, προκειμένου να συλλεχθούν υπογραφές από όλους τους πολίτες του Βορείου Έβρου που συμφωνούν πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι μια – αν όχι η μοναδική – συλλογική προσπάθεια για να δοθούν κίνητρα που θα μπορέσουν να βάλουν φρένο στην απομόνωση και τη συνεχιζόμενη ερήμωση των τελευταίων χρόνων.


Όλοι, άλλωστε, συμφώνησαν πως η δραματική αποτύπωση της κατάσταση, έτσι όπως αναμένεται να προκύψει από την πρόσφατη απογραφή πληθυσμού που σε ορισμένα χωριά φτάνει σε μείωση έως και 65%, είναι αποτέλεσμα έλλειψης όλων όσων αυτονόητα θα όφειλε το κράτος να επενδύσει στην περιοχή: από εργασιακά, φορολογικά, υγειονομικά και κοινωνικά μέχρι και παιδείας, υπηρεσιακά, αλλά και πολιτιστικά και αθλητικά… Δεδομένα τα οποία μπορούν να ανατραπούν σε περίπτωση που το Κράτος αποφασίσει να αντιμετωπίσει τον Βόρειο Έβρο ως μία ξεχωριστή Περιφερειακή Ενότητα, με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον υπόλοιπο – και κυρίως – το νότιο Έβρο.

Υπενθυμίζεται πως από τους πρώτους που συστρατεύθηκαν με την Πρωτοβουλία και υπέγραψαν το Αίτημα είναι ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός (βλ. ΕΔΩ & ΕΔΩ).

Η διεκδίκηση συνεχίζεται με την Πρωτοβουλία να έχει προγραμματίσει ήδη ενημέρωση για συμμετοχή και των υπολοίπων Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Ορεστιάδας και στη συνέχεια του Δήμου Διδυμοτείχου. Το κάλεσμα, άλλωστε, είναι ανοιχτό προς κάθε φορέα ή πρόσωπο επιθυμεί να υπογράψει το Αίτημα, ώστε μέσα στους επόμενους μήνες να φτάσει ισχυρότερο από ποτέ το μήνυμα προς την Πολιτεία να στρέψει ουσιαστικά το βλέμμα της εδώ, στο βορειότερο άκρο της.

  • Προσθήκη 24.05.2022 >> Για το θέμα μίλησε στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας κ. Φιλιώ Μυλωνά:

Συγκεκριμένα, το Αίτημα έχει ως εξής:

Φωτογραφικό υλικό:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 22 Μαΐου, 2022 17:49

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV