Ξεκίνησαν τα αντιδιαβρωτικά έργα στον Άβαντα

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 19 Οκτωβρίου, 2023 09:55

Ξεκίνησαν τα αντιδιαβρωτικά έργα στον Άβαντα

Αποσκοπούν μεταξύ άλλων στη συγκράτηση του εδάφους, στη μείωση της επιφανειακής απορροής και της ταχύτητας ροής των υδάτων

Ξεκίνησαν τα αντιδιαβρωτικά έργα στον Άβαντα, σε έναν από τους οικισμούς που υπέστησαν μεγάλη καταστροφή από την πυρκαγιά του Αυγούστου. Ανάδοχος αποκατάστασης στην περιοχή, όπως και στην Παλαγία, έχει αναλάβει η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Το κόστος για τα έργα στο Άβαντα είναι 35.000 ευρώ.

Εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Δασών Έβρου η μελέτη για τα αντιδιαβρωτικά έργα στον Άβαντα, που υπέστη σοβαρές καταστροφές από την πυρκαγιά του Αυγούστου. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα, προκειμένου η περιοχή να θωρακιστεί όσο καλύτερα γίνεται ενόψει των πρώτων φθινοπωρινών βροχοπτώσεων.


Σύμφωνα με τη μελέτη που ενέκρινε η Διεύθυνση Δασών Έβρου, στην περιοχή κατασκευάζονται αντιδιαβρωτικά έργα,  με στόχο την προστασία της καμένης έκτασης από περαιτέρω υποβάθμιση και την άμβλυνση των πλημμυρικών φαινομένων από τις επικείμενες φθινοπωρινές βροχοπτώσεις.
Τα αντιδιαβρωτικά έργα αποσκοπούν στη συγκράτηση του εδάφους, στη μείωση της επιφανειακής απορροής και της ταχύτητας ροής των υδάτων προς τα κατάντη, στην αύξηση της διήθησης των υδάτων στο έδαφος, στη διατήρηση των θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος κλπ. Με την επίτευξη των παραπάνω, δίνεται η δυνατότητα στη φυσική επανίδρυση του οικοσυστήματος.
Συγκεκριμένα, στην περιοχή κατασκευάζονται κορμοδέματα, κλαδοπλέγματα και κορμοφράγματα από νεκρά πεύκα. Τα κορμοδέματα θα έχουν συνολικό μήκος 1.690 μ. και θα κατασκευαστούν σε συνολική έκταση περίπου 18,5 στρ. Τα κλαδοπλέγματα θα έχουν συνολικό μήκος 2.301 μ. και θα κατασκευαστούν σε συνολική έκταση περίπου 25 στρ. Τέλος, θα κατασκευαστούν κατά προσέγγιση 6 κορμοφράγματα μέσου ορατού εμβαδού 3,50 τ.μ.

Πηγή: gnomionline.gr


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 19 Οκτωβρίου, 2023 09:55

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV