Βουλή: Ομιλία Κ. Μητσοτάκη στην συζήτηση του νομοσχεδίου για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 7 Φεβρουαρίου, 2023 10:51

Βουλή: Ομιλία Κ. Μητσοτάκη στην συζήτηση του νομοσχεδίου για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μιλήσει στις 12:00 στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις», όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να μιλήσει για τη ρύθμιση με την οποία χορηγείται επίδομα ύψους 105 έως 500 ευρώ στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετούν στα πλοία του Στόλου, καθώς και για το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο σχεδιάζεται να ισχύσει από το 2024.

Ιδιαίτερη αναμένεται να κάνει και στην τροπολογία, με την οποία επιχειρείται να μπει «μπλόκο» στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να καλέσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αφήσουν κατά μέρος τις διαφορές και τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και να στηρίξουν τη ρύθμιση.


Το νομοσχέδιο

Το βράδυ της Πέμπτης 2 Φεβρουαρίου εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με τις αλλαγές που έγιναν δεκτές από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, κατά την επεξεργασία του και θα ενσωματωθούν κατά την ψήφισή του.

Το νομοσχέδιο εισήχθη στην ολομέλεια την Δευτέρα, καθώς η προγραμματισμένη για την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου συζήτησή του αναβλήθηκε λόγω της κηδείας του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση της μέριμνας υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, η επίλυση ζητημάτων που έχουν ανακύψει κατά την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας λόγω ερμηνευτικών δυσχερειών και παρωχημένων ρυθμίσεων, ο εξορθολογισμός στρατολογικών διατάξεων και η αναβάθμιση του θεσμού της Εθνοφυλακής προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερος και να συμβάλλει στην αμυντική θωράκιση της χώρας.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η σύσταση Ειδικών Λογαριασμών Πρόνοιας στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού (Μ.Τ.Σ.) και στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας (Μ.Τ.Α.) με την ονομασία Ειδικός Λογαριασμός Πρόνοιας Στρατού Ξηράς (Ε.Λ.Π.Σ.Ξ.) και Ειδικός Λογαριασμός Πρόνοιας Πολεμικής Αεροπορίας (Ε.Λ.Π.Π.Α.), αντίστοιχα.

Πηγές: makthess.gr, iefimerida.gr


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 7 Φεβρουαρίου, 2023 10:51

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV