Επιστολή Χ. Τοψίδη στον Πρωθυπουργό για την αποκατάσταση των εργαζομένων της Συνεταιριστικής Τράπεζας

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 7 Φεβρουαρίου, 2023 11:41

Επιστολή Χ. Τοψίδη στον Πρωθυπουργό για την αποκατάσταση των εργαζομένων της Συνεταιριστικής Τράπεζας

Επιστολή απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου προς τον πρωθυπουργό, με θέμα την στήριξη των εργαζομένων της Olympus Bank, μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της.

Στην επιστολή γίνεται λόγος για την εξέλιξη της ανάκλησης άδειας λειτουργίας της «Συνεταιριστικής Τράπεζας Όλυμπος Συν. Π.Ε.» με διακριτικό τίτλο «Olympus Bank», (πρώην Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου) η οποία κοινοποιήθηκε αιφνιδιαστικά από τα ΜΜΕ το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου.

Όπως τονίζεται, η διακοπή λειτουργίας της Τράπεζας, καίτοι νόμιμη, δημιουργεί αναταραχή στην προσωπική, οικονομική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή των 40 εργαζομένων στα υποκαταστήματα και στην διοίκηση της Τράπεζας: “Ήδη, σήμερα, η τράπεζα έχει διακόψει τη λειτουργία της στα δυο καταστήματα που διαθέτει στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, με αποτέλεσμα και την διακοπή των εργασιακών σχέσεων των 40 εργαζομένων της” αναφέρεται.
Τέλος ζητείται από τον Πρωθυπουργό να υπάρξει μέριμνα για την επαγγελματική αποκατάσταση των εργαζομένων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Όλυμπος Συν. Π.Ε. και απαιτούμενες ενέργειες για να μεταφερθεί και ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων, για την διασφάλιση του εργασιακού τους μέλλοντος, επειδή, “ειδικά για τον Έβρο, κάθε θέση εργασίας είναι εξαιρετικά σημαντική για περισσότερους από έναν λόγους“.


Η επιστολή κατατέθηκε και ως Κοινοβουλευτική Αναφορά χθες Δευτέρα από τον Βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιο Δημοσχάκη, διαβιβάζοντας την μέσω του Προεδρείου της Βουλής προς το Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αναλυτικά η επιστολή:     

ΠΡΟΣ
κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Πρωθυπουργό
Κοινοποίηση:
1)κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Υπουργό Οικονομικών
2)κ. Γιάννη Στουρνάρα
Διοικητή Τράπεζας της Ελλάδας
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Η Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου (νυν ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΛΥΜΠΟΣ Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης) ιδρύθηκε το έτος 1996 με πρωτοβουλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Νικολάου Δαστερίδη και με μαζικές εγγραφές από όλο το Νομό Έβρου.
Την 4/2/2023, όλως αιφνιδίως, ενημερωθήκαμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι «Η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΛΥΜΠΟΣ Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης» δεν διαθέτει τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια που απαιτούνται κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 575/2013, ούτε κατόρθωσε να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια μετά και την άπρακτη παρέλευση και της προθεσμίας που της είχε δοθεί για το σκοπό αυτό. Κατόπιν αυτού, η άδεια της «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΛΥΜΠΟΣ Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης» ανακλήθηκε κατά τη διαδικασία που προβλέπεται στον Κανονισμό (ΕΕ) 1024/2013 δυνάμει της Απόφασης 456/1/04/02/2023 της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος (ΦΕΚ Β/528/04/02/2023 ».
Κατόπιν αυτών, ήδη, σήμερα, η τράπεζα έχει διακόψει τη λειτουργία της στα δυο καταστήματα που διαθέτει στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, με αποτέλεσμα και την διακοπή των εργασιακών σχέσεων των 40 εργαζομένων της.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι η διακοπή λειτουργίας της «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΛΥΜΠΟΣ Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης» υπαγορεύεται από την ισχύουσα νομοθεσία και τυγχάνει απολύτως νόμιμη. Ωστόσο, η απόφαση αυτή έχει δημιουργήσει αναταραχή στην προσωπική, οικονομική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή 40 εργαζομένων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η υπηρεσιακή τους αρτιότητα και αφοσίωση.
Θεωρούμε, αδήριτη ανάγκη, όπως μεριμνήσετε για την επαγγελματική αποκατάσταση του μικρού αριθμού των εργαζομένων της ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΟΛΥΜΠΟΣ Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης. Δεδομένου ότι οι χιλιάδες καταθέσεις της εν λόγω τράπεζας μεταβιβάστηκαν στο πιστωτικό ίδρυμα «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ παρακαλούμε, όπως άμεσα, προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες για να μεταφερθεί και ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων, προκειμένου για την διασφάλιση του εργασιακού τους μέλλοντος.
Επειδή, ειδικά για τον Έβρο, κάθε θέση εργασίας είναι εξαιρετικά σημαντική για περισσότερους από έναν λόγους.
Επειδή, η Κυβέρνησή σας στηρίζει τον Έβρο παντί τρόπο, θεωρούμε δεδομένο ότι με προσωπική σας παρέμβαση θα υπάρξει άμεση μέριμνα για τους 40 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.
Με εκτίμηση,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΒΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΨΙΔΗΣ

“Να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας για το προσωπικό της Olympus Bank (πρώην Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου)” ζητά και η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έβρου με ανακοίνωσή της:

Η αιφνιδιαστική απόφαση ανάκλησης της άδειας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου (νυν Συνεταιριστική Τράπεζα Όλυμπος Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης) στις 4 Φεβρουαρίου, άνοιξε την πόρτα της ανεργίας στους εργαζόμενους και στις εργαζόμενες των καταστημάτων της Τράπεζας σε Έβρο (Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα) και Δράμα .

Το κλείσιμο της τράπεζας προέκυψε από το γεγονός ότι δεν διαθέτει τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια, ούτε και κατάφερε να αντλήσει τα απαιτούμενα, μετά και την παρέλευση της προθεσμίας που είχε στη διάθεσή της, προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία της. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ειδικού Εκκαθαριστή της συνεταιριστικής Τράπεζας «ΟΛΥΜΠΟΣ ΣΥΝ. Π.Ε.», η «Όλυμπος Bank», τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση, ενώ η Εθνική Τράπεζα ανακηρύχθηκε ανάδοχος για το σύνολο των καταθέσεων της Olympus Bank.

Και ενώ έχουν διασφαλιστεί τα κεφάλαια της τράπεζας Όλυμπος, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για τους 43 εργαζόμενους (25 εργαζόμενοι στον Έβρο και 18 στη Δράμα) της Συνεταιριστικής Τράπεζας, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία, σε συνθήκες μάλιστα ακραίας ακρίβειας σε τρόφιμα, ρεύμα και καύσιμα που επικρατούν εξαιτίας της ανάλγητης πολιτικής της κυβέρνησης.

Για τον Έβρο και τη Δράμα η διασφάλιση κάθε θέσης εργασίας είναι σημαντική καθώς η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης βρίσκεται μεταξύ των Περιφερειών της χώρας που καταγράφουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, ενώ «φιγουράρει» στις πρώτες θέσεις στην ανεργία των νέων στην Ευρώπη. Οι πολίτες της Αν. Μακεδονίας και Θράκης είναι ποσοστιαία οι περισσότεροι στην Ελλάδα που ζουν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις εγκληματικές πολιτικές που ακολουθεί αντί να διασφαλίζει την ανάπτυξη και διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την ενίσχυση των περιφερειών της χώρας που είναι αντιμέτωπες με τη φτωχοποίηση, το μόνο που κάνει είναι να αυξάνει την ανασφάλεια και την ανεργία, να αφήνει ανεξέλεγκτη την εργασιακή ζούγκλα και την εργοδοτική ασυδοσία και να καταστέλλει κάθε συνδικαλιστή ελευθερία εν μέσω ανεξέλεγκτης ακρίβειας, ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού που ανατροφοδοτούνται από τις κυβερνητικές πολιτικές!

Εάν θέλει ο κ. Μητσοτάκης που κατεβαίνει ως υποψήφιος Βουλευτής στο Νομό Έβρου στις επερχόμενες εκλογές να υποστηρίξει την υποψηφιότητά  του, να μην ξεχάσει να επικαλείται τους απολυμένους της τράπεζας Όλυμπος συν τις πρόσφατες απολύσεις 139 εργαζομένων από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, εκ των οποίων προκύπτει άμεσα πόσο ασυνεπής είναι σε σχέση με τις βαρύγδουπες εξαγγελίες για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης και τη μείωση της ανεργίας στην περιοχή που έκανε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του.

Επειδή όμως το ψέμα έχει ημερομηνία λήξης την απάντηση θα τη λάβει οριστικά και αμετάκλητα στις επικείμενες εκλογές.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους της Τράπεζας Όλυμπος. 

Καμία θέση εργασίας δεν πρέπει να χαθεί!

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΕΒΡΟΥ


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 7 Φεβρουαρίου, 2023 11:41

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV