Στην Αλεξανδρούπολη δεσπόζει το πρώτο πιστό αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 15 Μαρτίου, 2019 12:38

Στην Αλεξανδρούπολη δεσπόζει το πρώτο πιστό αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης

Ένα πιστό αντίγραφο του επιβλητικού μαρμάρινου αγάλματος, της Νίκης της Σαμοθράκης, που από το 1884 διαχέει το φως του ελληνικού πολιτισμού ανά την υφήλιο ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα του Μουσείου του Λούβρου, δεσπόζει από χθες στην παραλιακή λεωφόρο της Αλεξανδρούπολης, ενδιάμεσο σταθμό, λίγους μήνες πριν ταξιδέψει στη «γενέτειρά» της, τη Σαμοθράκη.

Οι προσπάθειες για την επιστροφή του αγάλματος στη χώρα μας είναι πολύχρονες, παρότι δεν έχουν αποδώσει έως τώρα. Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξηγεί το πώς φτάσαμε στο σήμερα και στην κατασκευή αυτού του πιστού αντιγράφου: «Η ιδέα να ζητήσουμε από το Μουσείο του Λούβρου, την τρισδιάστατη (3D) ψηφιοποίηση αρχείου, βάση του οποίου φιλοτεχνήθηκε το εν λόγω ακριβές αντίγραφο, γεννήθηκε το 2012, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, με τον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη, όντες περιφερειακοί σύμβουλοι, στη Σαμοθράκη.

Επισκεπτόμενοι το μουσείο του νησιού, ο ίδιος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το αντίγραφο που υπήρχε μέσα στο χώρο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσώπευε και δεν αναδείκνυε την αίγλη αυτού του αγάλματος, του πρωτότυπου».


«Το αίτημα προς το Λούβρο για την απόκτηση δύο πιστών αντιγράφων, πιστοποιημένων, εστάλη λίγο μετά την εκλογή του Γιώργου Παυλίδη στη θέση του περιφερειάρχη ΑΜΘ και έγινε αποδεκτό, με συγκεκριμένους όρους από το Μουσείο», προσθέτει ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου.

Για την δημιουργία του αγάλματος εργάστηκαν δύο γλύπτες, που σμίλευσαν τις λεπτομέρειες και έκαναν το τελικό φινίρισμα του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης. Είχε προηγηθεί το σκάλισμα του μαρμάρου από το ρομπότ που έδωσε τις πραγματικές διαστάσεις του πρωτοτύπου, που εστάλη σε ψηφιακή αποτύπωση 3D, από το Μουσείο του Λούβρου, μετά από αίτημα του αείμνηστου περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη. Το άγαλμα είναι ευγενική χορηγία στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, του ευπατρίδη επιχειρηματία Ηλία Κυριακίδη, από τη Δράμα. Για την δημιουργία του αγάλματος απαιτήθηκαν συνολικά 6 μήνες. Είναι ακριβές αντίγραφο, έχει ύψος 3, 38 μ. (μαζί με τη βάση), βάρος 5,5 τόνους και φιλοτεχνήθηκε από μάρμαρο Θάσου.

Το αντίγραφο τοποθετήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στο Νομαρχείο και πλέον είναι προσβάσιμο στο κοινό. Το επόμενο διάστημα και με την ολοκλήρωση της βάσης από την αρχαιολογική υπηρεσία, το άγαλμα θα μεταφερθεί στην Παλαιάπολη Σαμοθράκης, που είναι και ο τελικός του προορισμός.

Δείτε το βίντεο με την δημιουργία του αγάλματος το οποίο δημοσίευσε στα κοινωνικά δίκτυα ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 15 Μαρτίου, 2019 12:38

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV