Οι πυρόπληκτοι ελαιοπαραγωγοί ζητούν μέτρα στήριξης – Πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στην Αλεξανδρούπολη
Μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι πυρόπληκτοι ελαιοπαραγωγοί περιοχών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, απαιτώντας μέτρα στήριξης, καθώς 5,5 μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο.
Οι ελαιοπαραγωγοί της Μάκρης, των Δικέλλων, της Μεσημβρίας και της Πλάκας, το πρωί της Τετάρτης (07.02.2024), προχώρησαν σε μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας, καθώς όπως λένε η Πολιτεία τους έχει ξεχάσει.
Οι ελαιοπαραγωγοί, με σημείο εκκίνησης την Μάκρη, κατευθύνθηκαν προς το κέντρο της Αλεξανδρούπολης με πρώτη στάση το Δημαρχείο, ενώ στη συνέχεια κατέληξαν στην Αντιπεριφέρεια Έβρου, όπου επέδωσαν το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους.
Με τους αντιδημάρχους Πρωτογενούς Τομέα Δημήτρη Κολγιώνη, Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννη Ναϊτίδη, Λαϊκών Αγορών Γιάννη Μπατμανίδη, Πρασίνου Σάββα Σεφερειάδη, τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Χρήστο Γκουγκουλάκης και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης Μαρίνο Βολτέζο συναντήθηκε νωρίτερα χθες το πρωί η Συντονιστική Επιτροπή των πυρόπληκτων ελαιοπαραγωγών αμέσως μετά τη μηχανοκίνητη πορεία που πραγματοποίησαν στην Αλεξανδρούπολη.
Παρέδωσαν ψήφισμα με 12 σημεία ζητώντας να ικανοποιηθούν τα αιτηπματά τους μεταξύ αυτών να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
“Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης από την πρώτη στιγμή με δικούς του ανταποκριτές του ΕΛΓΑ κατέγραψε επακριβώς τις ζημιές, τις οποίες έχουν υποστεί στους ελαιώνες τους αποστέλλοντας τις δηλώσεις στα αρμόδια τμήματα για τις αποζημιώσεις τους.
Πάραυτα, 5 μήνες μετά την πυρκαγιά, δεν έχει εκδοθεί η αντίστοιχη ΚΥΑ με αποτέλεσμα να μην έχουν λάβει ούτε τις προκαταβολές για τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.
Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης στηρίζει τα αιτήματα των πυρόπληκτων ελαιοπαραγωγών ζητώντας να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες αφενός για την άμεση αποζημίωσή τους για τις καταστροφές που έχουν υποστεί και αφετέρου για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανασύσταση των ελαιώνων“, σημειώνει η σχετική ανακοίνωση του Δήμου
Οι ελαιοπαραγωγοί διεκδικούν μεταξύ άλλων, να δοθεί άμεση προκαταβολή των 50 ευρώ για κάθε καμένο ελαιόδεντρο και ο έλεγχος εξόφλησης να γίνει μέχρι τέλος Μαΐου 2024 από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ και το ποσό να είναι περισσότερα των 100 ευρώ.
Ακολουθεί αναλυτικά το ψήφισμα:
- Να δοθεί άμεση προκαταβολή των 50 ευρώ για κάθε καμένο ελαιόδεντρο και ο έλεγχος εξόφλησης να γίνει μέχρι τέλος Μαϊου 2024 από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ και το ποσό να είναι περισσότερα των 100 ευρώ.
- Να δοθεί άμεσα το ποσό (όπως έχει εκτιμήσει ο ΕΛΓΑ) λόγω ακαρπίας παγετού 2021 και να δοθεί αποζημίωση για κάθε παγωμένο δέντρο στη μεγάλη παγωνιά του 2021.
- Καταβολή για τέσσερα συνεχόμενα έτη σε κάθε καμένο ελαιόδεντρο (από τον Ιανουάριο του 2025) με το ποσό των 30 ευρώ λόγω απώλειας εισοδήματος.
- Να πληρωθεί από την κρατική αρωγή (όπως οι κτηνοτρόφοι και η Θεσσαλία) για τα γεωργικά μηχανήματα, αποθήκες, γεωτρήσεις, λάστιχα, κλπ, στο 100% άμεσα και όχι τμηματικά, και να δοθεί επιπλέον ποσό για τις χωματουργικές εργασίες που χρειάζεται η αποκατάσταση του χώρου και η αποκατάσταση του υπόγειου δικτύου.
- Να δοθούν ενισχύσεις στις επιχειρήσεις του ελαιοκομικού κλάδου, όπως ελαιοτριβεία, συσκευαστήρια και μικρές αγροτικές επιχειρήσεις.
- Να επανέλθει το πραγματικό αγροτικό ρεύμα σε 0,07-0,08 σε όλες τις κιλοβατώρες και όχι το σημερινό κλιμακωτό καθεστώς και φθάνει τιμή κιλοβατώρας 0,47 λεπτά.
- Καταβολή αφορολόγητου πετρελαίου κίνησης στην αντλία (όπως στους αλιείς) και όχι επιστροφή φόρου πετρελαίου.
- Προστασία και βελτίωση της παραγωγής του αρχέτυπου ελαιώνα της Μάκρης με παρεμβάσεις μικρής κλίμακας, όπως λάστιχα, INVERTER κρουνοί για τη μεταφορά νερού από τις υπάρχουσες γεωτρήσεις του ΤΟΕΒ Μάκρης.
- Οι καμένες εκτάσεις με πουρνάρια που είναι όμορες ή ανάμεσα σε ελαιοκτήματα, να δοθούν στους παραγωγούς για να αποφευχθεί άλλη νέα καταστροφή.
- Οι νέες φυτεύσεις ελαιόδεντρων που θα γίνουν, να γίνουν μόνο με την ντόπια ποικιλία Μάκρης και να βρεθούν από την πολιτεία πιστοποιημένα φυτώρια της πικοιλίας Μάκρης, ώστε να διατηρηθεί το ΠΟΠ Μάκρης.
- Μεγαλύτερη μοριοδότηση στους νέους αγρότες, παραγωγούς των πυρόπληκτων περιοχών για συμμετοχή τους σε προγράμματα βελτίωσης, συμμετοχή σε λαΪκές αγορές, κλπ.
- Τέλος, να έλθουν κλιμάκια ειδικών επιστημόνων, γεωπόνων, κλπ, για να δοθούν οι κατάλληλες συμβουλές για να ξεπερασθεί πιο γρήγορα το μεγάλο μας πρόβλημα και να καταστήσουμε τις ελιές μας και πάλι παραγωγικές.