“Όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών”, η φωνή της τοπικής κοινωνίας από τα Πετρωτά

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 23 Απριλίου, 2024 10:52

“Όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών”, η φωνή της τοπικής κοινωνίας από τα Πετρωτά

Δυνατό “Όχι” στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε ένα από τους ελάχιστους απείραχτους και πολυτιμότατους δασικούς πνεύμονες του Έβρου, το μοναδικό στην περιοχή του Δήμου Ορεστιάδας, φώναξε η τοπική κοινωνία την Κυριακή 21 Απριλίου σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Πετρωτά.

Το ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ βρέθηκε στα Πετρωτά και κάλυψε την διαμαρτυρία που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Δρομέων Ορεστιάδας, ο Περιπατητικός & Φυσιολατρικός Όμιλος Πενταλόφου «Ο ΔΡΥΜΟΣ» και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πετρωτών «ΤΟ ΩΜΕΓΑ».

Αποτέλεσμα της συγκέντρωσης ήταν να υπογραφεί από τους τρεις συλλόγους ψήφισμα με τις απόψεις και τα αιτήματά τους, έγγραφο το οποίο προσυπέγραψαν και οι παρευρισκόμενοι. Το ψήφισμα θα επιδοθεί στον Υπουργό του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στους βουλευτές Έβρου και σε άλλους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες της περιοχής, αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Δρομέων Ορεστιάδας.


Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Πετρωτά του Δήμου Ορεστιάδας. Την πρωτοβουλία αυτή έλαβαν ο Σύλλογος Δρομέων Ορεστιάδας, ο Περιπατητικός & Φυσιολατρικός Όμιλος Πενταλόφου «Ο ΔΡΥΜΟΣ» και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πετρωτών «ΤΟ ΩΜΕΓΑ». 

Στόχος της συγκέντρωσης ήταν η εκδήλωση της διαφωνίας για την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου με τίτλο «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 45 MW στη θέση ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΡΑ στα Πετρωτά Δήμου Ορεστιάδας» που έλαβε το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Αποτέλεσμα της συγκέντρωσης ήταν να υπογραφεί από τους τρεις συλλόγους ψήφισμα (το οποίο μπορείτε να διαβάσετε υπό μορφή φωτογραφίας παρακάτω) με τις απόψεις και τα αιτήματά τους, έγγραφο το οποίο προσυπέγραψαν και οι παρευρισκόμενοι. Το ψήφισμα θα επιδοθεί στον Υπουργό του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στους βουλευτές Έβρου και σε άλλους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες της περιοχής.

Ακολούθησε συμβολική πεζοπορία έως τον ανεμόμυλο.

Πολλοί ήταν αυτοί που ενίσχυσαν με την παρουσία τους και με τις υπογραφές τους τον στόχο της διαμαρτυρίας και άλλοι πολλοί που έλαμψαν δια της απουσίας τους. Εξάλλου τόσο η παρουσία όσο και η απουσία (… ή αλλιώς τόσο η πράξη όσο και η απραξία) αποτελούν πολιτικές πράξεις και κρίνονται αναλόγως.

Ευχαριστούμε θερμά το Ράδιο Έβρος που ήταν και το μοναδικό μέσο ενημέρωσης που κάλυψε την συγκέντρωση. Επίσης ευχαριστούμε τον κ. Λευτέρη Καψάλη (δασολόγο της Εταιρίας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης) και τον κ. Βασίλη Παραπαγκίδη (δικηγόρο) για τις χρήσιμες πληροφορίες και διευκρινήσεις που έδωσαν για διάφορα τεχνικά και νομικά σχετικά θέματα. Τέλος ευχαριστούμε το Παράρτημα Ορεστιάδας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που φρόντισε για την ασφάλειά μας.

Παρευρισκόμενοι φορείς, σύλλογοι κλπ δια των εκπροσώπων τους (με τυχαία σειρά όπως καταγράφηκαν και με την ελπίδα να μην έχουμε ξεχάσει κάποιον) και πολλοί πολίτες:

1. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας

2. Σκοπευτικός Όμιλος Ορεστιάδας

3. Αγροτικός Σύλλογος Τριγώνου

4. Αγροτικός Σύλλογος Ορεστιάδας

5. Αγροτικός Σύλλογος Βύσσας

6. Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Ανδριανουπόλεως

7. Εταιρία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης

8. Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πενταλόφου

9. Συνεργατικό Καφενείο Μπεντρεντίν

10. Β΄ΕΛΜΕ Έβρου

11. Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας

12. Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Άρωμα Έβρου

13. Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Ορεστιάδας

14. Σύλλογος Γονέων 3ου Γυμνασίου Ορεστιάδας

15. Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πετρωτών Έβρου Στουτγάρδης

16. Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου

17. Ένωση Βενζινοπωλών Βορείου Έβρου

18. Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Σαγήνης το Λεοντάριο

19. Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ελλάδος

20. Ομάδας Τριγώνου Αλεξανδρούπολης

21. ΑΝΤΑΡΣΥΑ Έβρου

22. Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών Δήμου Ορεστιάδας Είναι στο χέρι μας

23. Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Έβρου

24. Θεατρικό Εργαστήρι ΔΙΟΝΥΣΟΣ

25. Μανώλης Χατζηπαναγιώτου Αντιδήμαρχος Τριγώνου Δήμου Ορεστιάδας

26. Σύλλογος Λογιστών Βορείου Έβρου

27. Α.Σ.Γ. Τριγώνου «Η ΓΑΙΑ»

28. Χατζηχαραλάμπους Παναγιώτης (Δημοτικός Σύμβουλος Ορεστιάδας)

29. Κεραμάρης Θεοχάρης (Πρόεδρος Πενταλόφου Ορεστιάδας)

30. Αρχοντίδης Αρχοντής (Δημοτικός Σύμβουλος Ορεστιάδας)

31. Μαλτέζος Μενέλαος πρώην Βουλευτής Έβρου ΣΥΡΙΖΑ

32. Γκατζίδης Σταμάτης Τ.Ε. Ορεστιάδας ΚΚΕ


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 23 Απριλίου, 2024 10:52

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV