Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Σήμερα γιορτάζουν οι μαμάδες!

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 14 Μαΐου, 2023 08:30

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Σήμερα γιορτάζουν οι μαμάδες!

H Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα, μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος («Κυβέλα, Μάτερ θεών»).

Στη σύγχρονη εποχή, η αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) ήταν αυτή που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας.

Οι προσπάθειές της ευοδώθηκαν τελικά στις 9 Μαΐου του 1914, όταν ο τότε αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.


Έκτοτε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου (14 Μαΐου για το 2023).

H Τζάρβις επέλεξε το λευκό γαρύφαλο ως το λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επειδή «το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης· το άρωμά του, τη μνήμη και τις προσευχές της».

Παρά τις αντιδράσεις της εμπνεύστριάς της, η Ημέρα της Μητέρας γρήγορα εμπορικοποιήθηκε από τη βιομηχανία των λουλουδιών, που βρήκε μία «θεόσταλτη» ευκαιρία να αυξήσει τους τζίρους της…

Μερικά πράγματα που δεν ήξερες για τη μέρα αυτή:

1. Οι πρώτες αναφορές σε γιορτές υπέρ της μητέρας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα.

2. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη. Η Ρέα ήταν η θεά της γης και της γονιμότητας και λατρευόταν ως η “Μητέρα των Θεών” γιατί ήταν η πρώτη που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα.

3. Το 250 π.Χ. οι Ρωμαίοι πραγματοποιούσαν ένα ανοιξιάτικο φεστιβάλ που ονομαζόταν Χιλάρια και ήταν αφιερωμένο στην μητέρα θεότητα Κυβέλη. Οι ακόλουθοι της έκαναν θυσίες στον ναό της ενώ ταυτόχρονα διοργανώνονταν παρελάσεις, παιχνίδια και πάρτι μασκέ. Η γιορτή κρατούσε τρεις μέρες.

4.  Στην Αγγλία του 15ου αιώνα, λάμβανε τόπο η “Κυριακή της Μητέρας” (Mothering Sunday). Η ημέρα ξεκινούσε με μια λειτουργία προς τιμήν της Παρθένου Μαρίας. Έπειτα τα παιδιά πήγαιναν λουλούδια στην μητέρα τους.

5. Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.

6. Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν “peace and motherhood” με σκοπό, τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο.

7. Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να “σαραντίσει”, με σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός). Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό.

8. Κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου.

9. Η Γιορτή της Μητέρας είναι η τρίτη πιο διάσημη γιορτή στον κόσμο μετά τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

10. Στη Γιουργκοσλαβία, την ημέρα αυτοί τα παιδιά δένουν τη μητέρα τους και ο μόνος τρόπος για να ελευθερωθεί είναι να πληρώσει τα παιδιά της.

11. Η Γιορτή της Μητέρας αρχικά ήταν μία μέρα για να τιμούμε τις μητέρες μας σε ατομικό επίπεδο και όχι συλλογικά. Αλλά, τελικά, έγινε τόσο διάσημη που, πλέον, θεωρείται κάτι μαζικό και συλλογικό.

12. Η ημέρα αυτή είναι η πιο δύσκολη για τα εστιατόρια αφού παρουσιάζουν αύξηση στον κόσμο που έχουν κατά 62%.

Κάποια υπέροχα και πολύ έξυπνα ρητά για τη μητρότητα, που άνετα μπορείς να γράψεις στην κάρτα που θα χαρίσεις στη μητέρα σου ή που θα της στείλεις σε μήνυμα:

1. Η αγάπη της μητέρας είναι το καύσιμο που επιτρέπει σε έναν απλό άνθρωπο να πετύχει το ακατόρθωτο.
Marion C. Garretty

2. Μητέρα: η πιο όμορφη λέξη στα χείλη της ανθρωπότητας.
Kahlil Gibran

3. Να είσαι μητέρα σημαίνει να μαθαίνεις τις δυνάμεις που δεν ήξερες ότι έχεις και να αντιμετωπίζεις τους φόβους που δεν ήξερες ότι υπήρχαν.
Linda Wooten

4. Στα αυτιά ενός παιδιού, η λέξη «μητέρα» είναι μαγική σε όλες τις γλώσσες.
Arlene Benedict

5. Δεν υπάρχει τρόπος να γίνεις μια τέλεια μητέρα, αλλά εκατομμύρια τρόποι να γίνεις μια καλή.
Jill Churchill

6. Μητέρα είναι ρήμα. Είναι κάτι που κάνεις, όχι απλά αυτό που είσαι.
Dorothy Canfield Fisher

7. Τελικά μόνο εγώ μπορώ να δώσω στα παιδιά μου μια χαρούμενη μητέρα που αγαπάει τη ζωή.
Janene Wolsey Baadsgaard

8. Όταν είσαι μητέρα, δεν είσαι ποτέ πραγματικά μόνη στις σκέψεις σου. Μια μητέρα πρέπει να σκέφτεται πάντα δύο φορές. Μια για τον εαυτό της και μια για το παιδί της.
Sophia Loren

9. Υπάρχουν χιλιάδες γυναίκες αλλά μόνο μία μητέρα.
Βολιβιανή παροιμία

10. Μητέρα – ήταν η τράπεζα στην οποία καταθέταμε όλους μας τους πόνους και τις ανησυχίες.
T. DeWitt Talmage

11. Για τον κόσμο είσαι απλά μια μητέρα. Για το παιδί σου είσαι ο κόσμος όλος.

12. Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές, και πάλι κάτι θα περισσέψει που να το ανακράξεις σε στιγμή μεγάλου κινδύνου.
~ Οδυσσέας Ελύτης

13. Εκτός από τη μάνα σου κανείς δε σε θυμάται σε τούτο το τρομακτικό ταξίδι του χαμού…

Νίκος Καββαδίας

14. Η καρδιά της μάνας μοιάζει με άβυσσο που στον πυθμένα της θα βρεις πάντα συγχώρεση

Ονορέ ντε Μπαλζάκ

15. Τη στιγμή που γεννιέται ένα παιδί, γεννιέται μαζί και η μητέρα. Δεν υπήρχε πριν. Η γυναίκα υπήρχε, αλλά η μητέρα, όχι. Η μητέρα είναι κάτι εντελώς νέο.

Rajneesh

16. Μόνο αφού γίνεις μητέρα, η κρίση σου για τους άλλους αρχίζει και μετασχηματίζεται αργά σε συμπόνια και κατανόηση.

Erma Bombeck

17. Ο άνθρωπος γερνάει την ημέρα που χάνει τη μητέρα του.

Paul Claudel

18. Όπου υπάρχει μητέρα στο σπίτι, τα πράγματα πάνε καλά.

Αmos Bronson Alcott

19. Οι μητέρες αγαπούν τα παιδιά τους πιο πολύ από τους πατεράδες. Κι αυτό, διότι πρώτον ο τοκετός είναι οδυνηρός, και δεύτερο, είναι σίγουρες ότι τα παιδιά που γέννησαν είναι δικά τους

Αριστοτέλης

20. Το να έχεις παιδιά δεν σε κάνει περισσότερο γονιό από όσο το να έχεις πιάνο σε κάνει πιανίστα.

Michael Levine

21. Η μητρότητα είναι το πιο παράξενο πράγμα. Είναι σαν ένας προσωπικός Δούρειος Ίππος.

Rebecca West

Πηγή: sansimera.gr, neolaia.gr


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 14 Μαΐου, 2023 08:30

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV