Π. Τσίρτσης: Σταδιακή η υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Λαβάρων – Το δημογραφικό το κύριο πρόβλημα

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 22 Σεπτεμβρίου, 2022 11:32

Π. Τσίρτσης: Σταδιακή η υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Λαβάρων – Το δημογραφικό το κύριο πρόβλημα

Ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Λαβάρων, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Περιφέρεια Σουφλίου και Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Έβρου Παναγιώτης Τσίρτσης μίλησε στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή “Εντός τόπου και χρόνου” για το ζήτημα της υποβάθμισης του Δημοτικού Σχολείου Λαβάρων από εξαθέσιο σε τετραθέσιο

Ο κ. Τσίρτσης ανέφερε πως σταδιακά υποβαθμίστηκε την τελευταία πενταετία από εξαθέσιο σε τετραθέσιο, ήταν δύο χρονιές πενταθέσιο και φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που λειτουργεί ως τετραθέσιο. Αυτό συνέβη “πολύ σταδιακά και πέραν των ορίων που ορίζει ο νόμος” όπως εξήγησε διότι κανονικά τα σχολεία που έχουν μέχρι 45 μαθητές λειτουργούν ως τριθέσια “παραταύτα η υπηρεσία και τα προηγούμενα χρόνια και φέτος κατά παρέκκλιση αυτού που ορίζει ο νόμος κρατούσε το σχολείο είτε πενταθέσιο είτε τετραθέσιο, δηλαδή ανώτερα από αυτό που ορίζει ο νόμος“, καθώς ο νόμος δίνει γενικότερα την δυνατότητα όταν συντρέχουν ιδιαίτερες συνθήκες σε μία περιοχή να συμβαίνει τέτοιου είδους “παρέκκλιση”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Δημοτικό Σχολείο Λαβάρων φοιτούν παιδιά όχι μόνο από τον ίδιο τον οικισμό Λαβάρων αλλά καλύπτεται μια μεγάλη περιοχή όμορων χωριών, μία ζώνη από Μαυροκκλήσι, Πρωτοκκλήσι, Αγριάνη, Μάνδρα (από όπου δεν υπάρχει ούτε ένα παιδί να φοιτήσει στο Δημοτικό), Κισσάριο, Αμόριο. Σύνολο μαθητών που φοιτούν φέτος 30, ενώ πέρσι η χρονιά ξεκίνησε με 41 μαθητές και τελείωσε με 38.
Στα Λάβαρα λειτουργεί και συστεγάζεται στο ίδιο κτήριο και Νηπιαγωγείο ωστόσο δυστυχώς και από εκεί δεν υπάρχει η “μαγιά”, αρκετά παιδιά δηλαδή για να στηριχθεί μελλοντικά περαιτέρω το σχολείο. Επίσης και σε αυτό το σχολείο φοιτούν παιδιά στελεχών του στρατού ωστόσο αριθμητικά αυτό δεν επιφέρει μεγάλες διαφορές.


Το 2017 που ανέλαβα είχα 68 μαθητές. Μέσα σε μία πενταετία έχουν μειωθεί 60%” ανέφερε ο κ. Τσίρτσης για τον ρυθμό μείωσης μαθητών.

Το πρόβλημα αντανακλά στην μεγαλύτερη εικόνα, στο βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή και προκύπτει ως φυσική εξέλιξή του: το δημογραφικό, η πληθυσμιακή κατάρρευση του Έβρου, που οξύνεται συνεχώς. Όπως ανέφερε και ο κ. Τσίρτσης: “το πρόβλημα δεν είναι αν τα σχολεία είναι πενταθέσια ή τετραθέσια μόνο, το πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς οι πολιτικές όλων αυτών των ετών δεν έβλεπαν αυτό που είχε πάρει την κατιούσα: η έλλειψη οικογενειών, η αδυναμία των ζευγαριών που υφίστανται στην περιοχή μας να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά, η μετανάστευση η εσωτερική αλλά και στο εξωτερικό πολλών οικογενειών στην περιοχή μας, όλα αυτά είναι απόρροια της υπογεννητικότητας που έχουμε όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα” ενώ όπως εξήγησε σχολεία ακόμα και σε μεγαλουπόλεις έχουν συνεχώς μειώσεις τμημάτων χρόνο με τον χρόνο. “Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, η επαρχία του Έβρου ερημώνει. Ερημώνει. Είμαι πρόεδρος στην Περιφέρεια Σουφλίου από το ’13, το μόνο που βλέπω είναι να μειώνεται ο πληθυσμός στην περιοχή“.

Παρότι τυπικά η υποβάθμιση σχολικών μονάδων είναι και μία εν μέρει φυσική εξέλιξη λόγω της έλλειψης μαθητών “εχθρός του καλού είναι το καλύτερο” και είναι θετικό που οι προσπάθειες γίνονται για να μην υποβαθμιστούν σχολικές μονάδες παρά την μείωση αριθμού μαθητών και να κρατηθεί μία μεγαλύτερη λειτουργικότητα “δίνουμε ένα μήνυμα στις απομακρυσμένες περιοχές. στους κατοίκους τους, ότι όσο και να μειώνεται ο πληθυσμός, εμείς θα κοιτάξουμε να διατηρούμε αυτά τα σχολεία με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη λειτουργικότητα, ακόμα και εξαθέσια“. Δυστυχώς όμως αυτό επιφέρει άλλα προβλήματα αν δεν γίνει η αναβάθμιση με πολιτική παρέμβαση καθώς το σύστημα του Υπουργείου δεν θα επιτρέπει την κάλυψη κενών από αναπληρωτές αλλά θα απαιτείται να καλυφθούν από το φαινομενικό “πλεόνασμα” εκπαιδευτικών αυτών των σχολικών μονάδων.

Συνολικά σημείωσε ο κ. Τσίρτσης πως φέτος σχολικές μονάδες κλείσανε ή καταργήθηκαν ωστόσο είχε δοθεί για αρκετά χρόνια μία περίοδος πιθανής επαναλειτουργίας πριν επέλθει το οριστικό κλείσιμο. Ο ίδιος εκτίμησε πως το αυξημένο ενδιαφέρον φέτος και από πλευράς πολιτικών επήλθε πιθανόν μετά την συνειδητοποίηση “πως το ποτάμι κυλά όντως προς τα κάτω και προσπαθούν να βάλουν κάποιο φράγμα“.

Θα πρέπει να υπάρξουν αυτές οι πολιτικές πρωτοβουλίες προκειμένου και τα επόμενα χρόνια να μην συνεχίσουμε να συζητάμε για θέματα υποβάθμισης σχολείων της περιοχής μας […] η υποβάθμιση των σχολείων είναι η βιτρίνα, η απεικόνιση της υπόλοιπης πραγματικότητας που βιώνουμε στην περιοχή” καταλήγει ο κ. Τσίρτσης. “Χαίρομαι έστω και εκ των υστέρων οι άνθρωποι που παίρνουν αποφάσεις για εμάς καταλαβαίνουν την σημασία να υπάρχουν σχολεία στην περιοχή του Έβρου […] μακάρι και να δούμε σχολεία τα οποία ο αριθμός τους δεν προβλέπει λειτουργία εξαθέσιου να συνεχίσουν να λειτουργούν εξαθέσια όμως θα πρέπει να πάρουμε και άλλες πολύ πιο σημαντικές αποφάσεις“.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 22 Σεπτεμβρίου, 2022 11:32

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV