Β. Μαυρίδης για Δημοτικό Συμβούλιο Νέων: “Είναι πολύ αντιφατικό να μέμφονται ένα δήμαρχο που τους στήριξε όσο κανένας άλλος”

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 15 Νοεμβρίου, 2023 13:50

Β. Μαυρίδης για Δημοτικό Συμβούλιο Νέων: “Είναι πολύ αντιφατικό να μέμφονται ένα δήμαρχο που τους στήριξε όσο κανένας άλλος”

Τη μεγάλη του έκπληξη για τη χρονική στιγμή, για το ύφος του δελτίου τύπου αλλά και όσα ανέφερε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Ορεστιάδας Χρήστος Μουταφίδης, εξέφρασε ο Δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης, στο Ράδιο Έβρος και την εκπομπή Εβροσκόπιο, σχετικά με αυτό: Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Ορεστιάδας: ανησυχούμε για το μελλοντική λειτουργία του σώματος.

Ο κ. Μαυρίδης εξήγησε πώς προέκυψε αρχικά η συμμετοχή – κατ’ εξαίρεση – του Δήμου Ορεστιάδας στο Δίκτυο Βαλκανικών Πόλεων και γιατί, παρότι πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέων να εκπροσωπήσουν δύο άτομα το Δήμο στο προσεχές συνέδριο Β40 Youth Summit Athens, κατέληξε στην άρνηση να καλυφθεί η δαπάνη του ενός εισιτηρίου μετάβασης.


Ο προϊστάμενος οικονομικών του Δήμου, διαβάζοντας τη νομοθεσία, μου γνωστοποίησε ότι η δαπάνη δεν είναι νόμιμη“, υποστήριξε ο κ. Μαυρίδης. Αυτό, είπε, θα μπορούσε να θεωρείται “νομιμότατο” αν οριζόταν ένα μέλος από κάποια Επιτροπή που θα είχε νωρίτερα οριστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, φέρνοντας ως παράδειγμα την “Επιτροπή για 100 χρόνια”. Κάτι αντίστοιχο δεν προβλέπεται για τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων Νέων της χώρας. Σημείωσε πως αυτό το εξήγησε στην εκπρόσωπο του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων και εξέφρασε την απορία του στη συνέχεια: “Απορώ για τα συμπεράσματα που βγήκαν, ότι είναι αμφίβολη η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων“, αναφερόμενος στη συνολική διάσταση που πήρε τελικά το θέμα.

Καθώς είναι πρωτόγνωρη η θεσμοθέτηση των Δημοτικών Συμβουλίων Νέων, υπάρχουν κενά στο νόμο για τον τρόπο λειτουργίας τους, υποστήριξε ο κ. Μαυρίδης. Όμως, μέσα από αυτή την “αναστάτωση”, το θετικό που εντοπίζει ο ίδιος είναι πως “θα αναγκαστεί το Υπουργείο επιτέλους να μας απαντήσει και να μας ορίσει ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του και ποια τα δικαιώματα των μελών. Με τα ερωτήματα που θέσαμε και τις πιέσεις που θα ασκήσουμε“, είπε χαρακτηριστικά, θα αναγκαστεί το Υπουργείο να προχωρήσει σε αποσαφηνίσεις.

Εντωμεταξύ, ο Πρόεδρος του σώματος Χρήστος Μουταφίδης στη συνέντευξη που προηγήθηκε για το θέμα, ανέφερε πως η συγκεκριμένη περίπτωση είναι “το κερασάκι στην τούρτα“, υπονοώντας ότι υπάρχει μια σειρά γεγονότων που οδήγησαν στην παρούσα ομόφωνη αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων. “Εκπλήσσομαι από τον κ. Πρόεδρο και με θλίβει ειλικρινά αυτή η δήλωσή του“, τόνισε ο δήμαρχος από τη μεριά του, διότι “γνωρίζει τις προσπάθειές μου“. Θεώρησε δε πως “έχουν αδικήσει και την Γενική Γραμματέα του Δήμου Ζαχαρούλα Πέπη“, η οποία, ανέφερε, “έχει αφιερώσει πάρα πολλές εργατοώρες για το Συμβούλιο Νέων, από τη σύστασή του μέχρι τη διεκδίκηση της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2024“.

Δεν ξέρω ποιες είναι προθέσεις, εκείνο που, ας μην το πω συμβουλή αλλά προτροπή, ας δουν να οργανώσουν καλύτερα το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων, μαθαίνω δυστυχώς ότι υπάρχουν αποχωρήσεις ή κάποιοι δεν συμμετέχουν, έχουν μείνει σχεδόν οι μισοί. Να εδραιωθεί αυτό το όργανο και τα διαδικαστικά θέματα θα ξεπεραστούν“, επισήμανε επιπλέον ο κ. Μαυρίδης.

“Δεν πρέπει να βλέπουν φαντάσματα μπροστά τους”

Είναι πολύ αντιφατικό να μέμφονται ένα δήμαρχο που τους στήριξε όσο κανένας άλλος“, τόνισε ακόμα ο δήμαρχος Ορεστιάδας, ενώ δήλωσε πως “αναγνωρίζω την προφορά τους στους τόσους μήνες γιατί έχουν κάνει πολύ σημαντικές δράσεις, οπότε ας μην αδικούν τους ίδιους τους εαυτούς τους“, αλλά “δεν πρέπει να βλέπουν φαντάσματα μπροστά τους, ότι κάποιος που τους στήριξε τόσο πολύ, προσπαθεί να τους βάλει τρικλοποδιές“.

Για την Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2024

Χθες είχα ένα τηλεφώνημα από τους φορείς γι’ αυτή την αναστάτωση, θεωρώ όμως ότι επειδή γνωρίζουν και την ποιότητα τη δική μας, του Δημοτικού Συμβουλίου και του δημάρχου, και του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων, έχουν καλή γνώμη για μας“, απάντησε ο κ. Μαυρίδης στο σχετικό ερώτημα, αν μπορεί να αποβεί εις βάρος της διεκδίκησης αυτή η αντιπαράθεση. “Τους έπεισα, νομίζω, πως πρέπει να μείνουν ανεπηρέαστοι. Η λειτουργία δεν θα διαταραχθεί, η αξιολόγηση νομίζω ότι δεν θα επηρεαστεί“, τόνισε. Αποκάλυψε πάντως τις σκέψεις και προβλέψεις του σχετικά: “Είναι σκληρός ο ανταγωνισμός στις πέντε υποψηφιότητες. Νομίζω ότι ήδη οι τρεις έχουν ξεχωρίσει. Υπάρχει η εμπειρία και του Δήμου Κομοτηνής, υπάρχει και ο Δήμος Λάρισας που έχει καταθέσει πολύ ωραία πρόταση, είναι και οι συγκυρίες τέτοιες που ίσως χρειαστεί να βοηθηθούν…”, είπε, αφήνοντας να εννοηθεί πως ίσως προς το Δήμο Λάρισας γέρνει περισσότερο η απόφαση. Όμως, “εμείς κρατάμε την αισιοδοξία μας, έχουμε υποβάλει πολύ ωραία πρόταση για να αξιολογηθούμε“.

Καταλήγοντας, για το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Ορεστιάδας και την περαιτέρω λειτουργία του: “Πρέπει να κοιτάμε μπροστά. Εγώ μπορεί να μην είμαι μετά τις 31/12, όμως ο θεσμός θα μείνει και έχει τις δυνατότητες να προσφέρει πάρα πολλά στον τόπο μας με αξιόλογα άτομα“, υπογράμμισε και άφησε εκ νέου περιθώρια συνεργασίας και συνεννόησης, υποστηρίζοντας πως “οι πόρτες μου ήταν και θα είναι πάντα ανοιχτές“.

Αναλυτικά:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 15 Νοεμβρίου, 2023 13:50

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV