Σπ. Γαλατσίδας: Άριστη επιλογή η Γεωπονία και η Δασολογία του ΔΠΘ Ορεστιάδας

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 4 Ιουλίου, 2022 17:52

Σπ. Γαλατσίδας: Άριστη επιλογή η Γεωπονία και η Δασολογία του ΔΠΘ Ορεστιάδας

Μία αναλυτική και πλήρη παρουσίαση των Τμημάτων που λειτουργούν στην 4η έδρα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) στη Νέα Ορεστιάδα έκανε ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας κ. Σπύρος Γαλατσίδας στο Ράδιο Έβρος, καλεσμένος στην εκπομπή Εβροσκόπιο, το πρωί της Δευτέρας 4/7/2022, λίγες μέρες πριν κληθούν οι υποψήφιοι φοιτητές να συμπληρώσουν τα Μηχανογραφικά Δελτία τους και να επιλέξουν τις Σχολές που τους ενδιαφέρουν. Πολλά, σημαντικά και μοναδικά τα πλεονεκτήματα των δύο Τμημάτων, συγκριτικά με τα αντίστοιχα προγράμματα σπουδών άλλων Πανεπιστημίων της χώρας. Πλεονεκτήματα, εφόδια και κίνητρα τα οποία αποτελούν ιδανικά κριτήρια επιλογής από τους εν δυνάμει φοιτητές του επόμενου ακαδημαϊκού έτους.

Τα Πτυχία αναγνωρίζονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ως Μεταπτυχιακά – Integrated Master

Είναι μία άριστη επιλογή και τα δύο τμήματα, το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων“, υποστήριξε ο κ. Γαλατσίδας. “Ουσιαστικά πρόκειται για Γεωπονικό και Δασολογικό τμήμα. Είναι πανεπιστημιακά τμήματα από την ίδρυσή τους, τα οποία συμπληρώνουν 22 χρόνια ζωής και τα προγράμματα σπουδών τους είναι πενταετούς διάρκειας. Προσφέρουν πτυχίο που κατατάσσεται στο 7ο επίπεδο προσόντων στον Ευρωπαϊκό χώρο, το λεγόμενο Integrated Master που είναι ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου. Αυτό σημαίνει πως ο πτυχιούχος δικαιούται τα μόρια του μεταπτυχιακού επιπέδου αν επιδιώξει επαγγελματική αποκατάσταση στο Δημόσιο. Επίσης, αν επιδιώξει να συνεχίσει τις σπουδές του σε διδακτορικό επίπεδο τότε δεν χρειάζεται να παρακολουθήσει κανένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Ήδη το πτυχίο τους αναγνωρίζεται πανευρωπαϊκά ως Μεταπτυχιακού Επιπέδου και αυτό ισχύει και για τα δύο Τμήματα. Μάλιστα και τα δύο Τμήματα είναι από τα πρώτα στην Ελλάδα που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις του νόμου και έλαβαν αυτά τα Integrated Master από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης”. Αυτά εξήγησε με απλά λόγια ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του ΔΠΘ, περιγράφοντας τα μεγάλα πλεονεκτήματα των δύο Τμημάτων.


Είναι σημαντικό πως τα προγράμματα σπουδών και των δύο τμημάτων έχουν αναθεωρηθεί τα τελευταία χρόνια ακολουθώντας τις κατευθύνσεις του ενιαίου Ευρωπαϊκού χώρου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αυτό σημαίνει πως στο πρόγραμμα σπουδών έχουν ενσωματωθεί μαθήματα που καλύπτουν τις απαιτήσεις της σύγχρονης επιστήμης της Γεωπονίας και της Δασολογίας, συντονισμένα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Γι’ αυτό, άλλωστε, και τα δύο προγράμματα σπουδών πιστοποιήθηκαν από τις Ευρωπαϊκές επιτροπές και πήραν άριστα στην πιστοποίηση.

Ένα ακόμα σημαντικό εφόδιο η Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια

Το Τμήμα Δασολογίας έχει ξεκινήσει από πέρσι και λειτουργεί ένα παράλληλο πρόγραμμα που οδηγεί σε πιστοποίηση της Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας. Αυτό σημαίνει πως όποιος φοιτητής το επιθυμεί μπορεί να παρακολουθήσει τα επιπλέον επτά μαθήματα που στοχεύουν στην Παιδαγωγική και Διδακτική των αντίστοιχων προγραμμάτων και όταν περάσει αυτά τα μαθήματα, μαζί με το πτυχίο του λαμβάνει και ένα Πιστοποιητικό με το οποίο έχει Διδακτική και Παιδαγωγική Επάρκεια για τα αντίστοιχα θέματα περιβάλλοντος. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μαζί με το πτυχίο του, παίρνοντας αυτήν την Επάρκεια δεν χρειάζεται να παρακολουθήσει τα αντίστοιχα προγράμματα της ΑΣΠΑΙΤΕ. Μπορεί, έτσι, να απασχοληθεί επαγγελματικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Επαγγελματική αποκατάσταση και η ζήτηση των φοιτητών στην αγορά εργασίας

Η λήψη του πτυχίου του Integrated Master δίνει πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα του Γεωπόνου ή του Δασολόγου αντίστοιχα, αποφοιτώντας από τα δύο Τμήματα. Όμως δίνονται και οι δυνατότητες να ακολουθήσει πολλές κατευθύνσεις ο κάθε απόφοιτος, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις του.

Ειδικότερα, για το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, οι απόφοιτοι μπορούν να απασχοληθούν στην Αγροτική Παραγωγή, τη Φυτική Παραγωγή και τη Φυτοπροστασία, ή ακόμα και με την Αγροτική Οικονομία και τη Διοίκηση Αγροτικών Επιχειρήσεων ή και την Τεχνολογία Τροφίμων. Αξίζει να αναφερθεί πως τα προγράμματα σπουδών είναι ευέλικτα και με βασικό κανόνα την “φοιτητοκεντρική μάθηση”. Δίνεται, δηλαδή, η ευελιξία στο φοιτητή να επιλέξει τα μαθήματα με βάση τα ενδιαφέροντά του. Ορίζεται, μάλιστα, ένας καθηγητής ανά φοιτητή, ο “Ακαδημαϊκός Σύμβουλος” που έχει θεσμοθετηθεί προκειμένου να συμβουλεύει σε όλη τη διάρκεια των σπουδών για τις επιλογές μαθημάτων και την καλύτερη δυνατή προσωπική εξέλιξη τον κάθε φοιτητή ξεχωριστά.

Οι δασολόγοι, από την άλλη, μπορούν να απασχοληθούν στα Δασαρχεία, σε ειδικές θέσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, σε μελετητικά γραφεία για τη διαχείριση των δασών ή την προστασία περιβάλλοντος. Επίσης να αναλάβουν εργολαβίες σε όλα τα αντικείμενα από οδοποιία και διευθετήσεις χειμάρρων μέχρι χειρισμό και σχεδιασμό πάρκων και τοπίων. Μια μεγάλη γκάμα σύγχρονων δραστηριοτήτων με μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας για τους αποφοίτους του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του ΔΠΘ Ορεστιάδας.

Η Ορεστιάδα ως ελκυστικός, ασφαλής και οικονομικός προορισμός

Τα προγράμματα σπουδών και των δύο Τμημάτων στοχεύουν κυρίως στην αγροτική και δασική παραγωγή. Η περιοχή της Ορεστιάδας είναι κατεξοχήν αγροτική αλλά δεν λείπουν και οι δασικές εκτάσεις, παραγωγικά δάση και προστατευόμενες περιοχές όπως το δάσος της Δαδιάς και το Δέλτα του Έβρου. Οι φοιτητές και των δύο τμημάτων, πέρα από το θεωρητικό μέρος της εκπαίδευσης έχουν άμεση επαφή και με την πρακτική εφαρμογή των γνώσεων που λαμβάνουν. “Έχουμε συνεργασίες σε όλη την περιοχή με παραγωγικούς φορείς και με εκδρομές και επισκέψεις έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε στους φοιτητές την πρακτική εφαρμογή αυτών των γνώσεων”, τονίζει ο κ. Γαλατσίδας.

“Η Ορεστιάδα είναι η πιο σύγχρονη πόλη της χώρας μας. Έχει τέλειο ρυμοτομικό σχέδιο. Είναι πολύ φιλόξενη πόλη, με μηδενική εγκληματικότητα, άρα και ασφαλής. Ο φοιτητής θα βρει εύκολα όλες τις υπηρεσίες και την πρόθυμη βοήθεια των κατοίκων για την εγκατάστασή του στην πόλη από την πρώτη στιγμή”, σημειώνει ο Κοσμήτορας. “Από την άλλη, έχει μια πολύ δραστήρια φοιτητική κοινότητα, ενώ σημαντικό είναι πως επιπλέον μπορεί να συναντά πολύ εύκολα τους καθηγητές του και έξω από το ακαδημαϊκό περιβάλλον και να συζητήσει άνετα μαζί τους για οποιοδήποτε θέμα τον απασχολεί, είτε σχετίζεται με τις σπουδές είτε γενικότερα με τη ζωή του στην Ορεστιάδα”.

Τέλος, ο κ. Γαλατσίδας αναφέρθηκε και στο κόστος ζωής στην Ορεστιάδα, τονίζοντας πως “είναι πολύ μικρό σε σχέση με το κόστος ζωής σε άλλες πόλεις και τα μεγάλα αστικά κέντρα”. Υπάρχει, άλλωστε, και η δυνατότητα φιλοξενίας στις φοιτητικές εστίες καλύπτοντας περίπου το 60% των αιτήσεων που γίνονται κάθε χρόνο. Σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα, ο κ. Γαλατσίδας υπενθύμισε την τροποποίηση του νόμου που προσφέρει μεγαλύτερο εύρος στα οικονομικά κριτήρια για τους φοιτητές που δικαιούνται στεγαστικό επίδομα. Στο ΔΠΘ δικαιούνται το ποσό των 1000 ευρώ περισσότεροι φοιτητές, με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, συγκριτικά με άλλα Πανεπιστήμια της χώρας και αυτό διευκολύνει ακόμη περισσότερο τις οικογένειες.


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 4 Ιουλίου, 2022 17:52

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV