Λ. Κουμπρίδης: “Σιγή ιχθύος” από πρωθυπουργό, υπουργούς και βουλευτές για το πρόβλημα με τον ηλίανθο

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 5 Μαΐου, 2023 15:11

Λ. Κουμπρίδης: “Σιγή ιχθύος” από πρωθυπουργό, υπουργούς και βουλευτές για το πρόβλημα με τον ηλίανθο

“Αν δεν μπορεί να παρέμβει ο πρωθυπουργός στη διαμόρφωση των τιμών ποιος μπορεί, ο Λάμπης Κουμπρίδης από την Ορεστιάδα;“. Μ’ αυτό το ρητορικό ερώτημα απάντησε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας “Η Ένωση”, σχετικά με τις προσδοκίες που είχε όταν απηύθυνε επιστολή του στον κ. Μητσοτάκη για να διασωθεί η παραγωγή ηλίανθου των 3.000 οικογενειών του Έβρου.

Συνεχίζεται, λοιπόν, η προσπάθεια για αξιοπρεπείς τιμές στα αγροτικά προϊόντα και συγκεκριμένα στον ηλίανθο, προκειμένου οι παραγωγοί να καλύψουν έστω το κόστος τους, τα έξοδά τους, διότι δυστυχώς με τις επικρατούσες τιμές σήμερα δεν γίνεται λόγος πλέον για κέρδη. Στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο μίλησε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας “Η Ένωση” Λάμπης Κουμπρίδης, ο οποίος πριν λίγες ημέρες απευθύνθηκε με επιστολή του στον πρωθυπουργό γνωστοποιώντας του το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή με κίνδυνο να χαθεί η καλλιέργεια ηλίανθου. “Με τα διυλιστήρια μόνο ο πρωθυπουργός μπορεί να μιλήσει“, υποστήριξε, ελπίζοντας σε μια τέτοια παρέμβαση. Όμως, “σιγή ιχθύος” καταγγέλλει ο κ. Κουμπρίδης. “Λυπάμαι που το λέω αλλά δεν ανταποκρίθηκε κανείς“, απάντησε, αναφερόμενος τόσο στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη όσο και σε όσους κοινοποιήθηκε η επιστολή, δηλαδή τον κυβερνητικό εκπρόσωπο (Α. Σκέρτσο), τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Γ. Γεωργαντά) και Ενέργειας (Κ. Σκρέκα). Έκπληξη προκαλεί και η αδιαφορία που επέδειξαν στην εν λόγω επιστολή και οι τέσσερις βουλευτές του Έβρου στους οποίους κοινοποιήθηκε από τον Πρόεδρο της “Ένωσης”. “Ζητάμε κάτι δίκαιο, όχι κάτι παράλογο, κάτι που πραγματικά μπορεί να γίνει“, υποστήριξε.


Άλλωστε, όπως υπενθύμισε ο κ. Κουμπρίδης, “ο κ. Μητσοτάκης είναι και υποψήφιος στον Έβρο“, οπότε “σκεφτήκαμε πως τώρα είναι η ευκαιρία“, είπε, “αλλά δεν βλέπω να υπάρχει αποτέλεσμα“…

Βλέπω τα τρακτέρ να βγαίνουν στους δρόμους από τις αρχές Οκτωβρίου και να μην ξαναμπαίνουν μέσα μέχρι το Πάσχα“, προειδοποίησε για τους αγώνες των αγροτών που προβλέπει ο Πρόεδρος της “Ένωσης”, περιγράφοντας το πρόβλημα που υπάρχει σε όλες τις καλλιέργειες, όχι μόνο στον ηλίανθο. Κατήγγειλε, άλλωστε, και τις “ελληνοποιήσεις” προϊόντων από τη Βουλγαρία, ειδικά στο βρώσιμο ηλιέλαιο ή το έτοιμο αλεύρι. “Γιατί να μη φάμε εμείς το ελληνικό ηλιόσπορο, να το κάνουμε λάδι να το φάμε, και μετά να κάνουμε εισαγωγή βιοντίζελ“, αναρωτήθηκε, υποστηρίζοντας πως αυτό γίνεται γιατί “δεν συμφέρει τους βιοντιζελάδες και τα διυλιστήρια” (…)”Αυτοί μαλώνουν και εμείς είμαστε στη μέση”, είπε, “γι΄αυτό ζητάμε την παρέμβαση του πρωθυπουργού“.

Εντωμεταξύ, το αίτημα των αγροτών στήριξε στη προχθεσινή συνεδρίασή του και το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας με Ψήφισμα που εξέδωσε, όπους αναφέρεται πως “Λόγω της δραματικής διαμορφωθείσας κατάστασης στην αγορά ηλιάνθου:

  • Ζητούμε να διαμορφωθούν οι τιμές πώλησης των ενεργειακού ηλίανθου σε τουλάχιστον 450 ευρώ ανά τόνο, ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να διατηρηθεί η καλλιέργειά του.
  • Να υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια δεν επιδέχεται συνδεδεμένη ενίσχυση, οπότε ο παραγωγός δεν έχει να περιμένει να ενισχυθεί επιπρόσθετα.
  • Ενημερώνουμε ότι ο ηλίανθος καλλιεργείται σε εδάφη χαμηλής γονιμότητας, άρα βοηθά την παραγωγικότητα, δεν χρειάζονται φυτοπροστατευτικά προϊόντα και λιπάσματα, γεγονός που προστατεύει το περιβάλλον.
  • Τονίζουμε την ανησυχία ότι σε μια περιοχή που έκλεισε οριστικά το Εργοστάσιο Ζάχαρης, απαξιώθηκαν δυναμικές καλλιέργειες, που ευδοκιμούν στον Βόρειο Έβρο, όπως το σκόρδο και το σπαράγγι, θα ήταν τραγικό να απαξιωθεί και η καλλιέργεια του ηλίανθου.”

Σχολιάζοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας ο κ. Κουμπρίδης ευχαρίστησε τις δημοτικές παρατάξεις και σημείωσε πως “όσο περισσότερες φωνές τόσο καλύτερα“.

Η επιστολή:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 5 Μαΐου, 2023 15:11

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV