Ο ΠΟΥ κήρυξε το τέλος της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για την πανδημία

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 5 Μαΐου, 2023 20:01

Ο ΠΟΥ κήρυξε το τέλος της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για την πανδημία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε σήμερα Παρασκευή (5/5) ότι ο κορονοϊός COVID-19 δεν χαρακτηρίζεται πλέον ως παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σηματοδοτώντας έτσι ένα συμβολικό τέλος στην καταστροφική πανδημία κορονoϊού που προκάλεσε αδιανόητα «λουκέτα», ανέτρεψε τις οικονομίες παγκοσμίως και σκότωσε τουλάχιστον 7 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι, παρόλο που η φάση έκτακτης ανάγκης τελείωσε, η πανδημία δεν έχει τελειώσει, σημειώνοντας τις πρόσφατες αιχμές των κρουσμάτων στη Νοτιοανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή. Ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ αναφέρει ότι χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν από τον ιό κάθε εβδομάδα.

«Με ελπίδα κηρύσσω την COVID-19 λήξασα ως παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Swiss Approval

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η COVID-19 έχει τελειώσει ως παγκόσμια απειλή για την υγεία», είπε, προσθέτοντας ότι δεν θα διστάσει να συγκαλέσει εκ νέου τους εμπειρογνώμονες για να επανεκτιμήσουν την κατάσταση, εάν ο ιός «θέσει τον κόσμο μας ξανά σε κίνδυνο».

«Ήρθαν τα πάνω-κάτω σε όλο τον κόσμο», στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από την έναρξη της πανδημίας, πρόσθεσε. «Περίπου 7 εκατ. θάνατοι έχουν δηλωθεί στον ΠΟΥ. Όμως γνωρίζουμε ότι ο απολογισμός είναι πολλές φορές υψηλότερος, τουλάχιστον 20 εκατ. θάνατοι αποδίδονται στον κορονοϊό», τόνισε ο διευθυντής του ΠΟΥ.

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ

Δήλωση σχετικά με τη δέκατη πέμπτη συνεδρίαση της επιτροπής έκτακτης ανάγκης των Διεθνών Υγειονομικών Κανονισμών (2005) για την πανδημία της νόσου των κορονοϊών (COVID-19)

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ έχει τη χαρά να διαβιβάσει την Έκθεση της δέκατης πέμπτης συνεδρίασης της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης των Διεθνών Υγειονομικών Κανονισμών (2005) (ΔΥΚ) σχετικά με την πανδημία της νόσου του κορονοϊού (COVID-19), η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023, από τις 12:00 έως τις 17:00 CET.

Κατά τη διάρκεια της συμβουλευτικής συνεδρίασης, τα μέλη της Επιτροπής υπογράμμισαν τη φθίνουσα τάση των θανάτων από τον COVID-19, τη μείωση των νοσηλειών και των εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας που σχετίζονται με τον COVID-19, καθώς και τα υψηλά επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού έναντι του SARS-CoV-2. Η θέση της επιτροπής εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες. Αναγνωρίζοντας τις εναπομένουσες αβεβαιότητες που θέτει η πιθανή εξέλιξη του SARS-CoV-2, συμβούλεψε ότι είναι καιρός να μεταβούμε στη μακροπρόθεσμη διαχείριση της πανδημίας COVID-19.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ συμφωνεί με τις συμβουλές της Επιτροπής σχετικά με τη συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19. Διαπιστώνει ότι το COVID-19 είναι πλέον ένα καθιερωμένο και συνεχιζόμενο υγειονομικό ζήτημα που δεν αποτελεί πλέον έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος (PHEIC).

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ εξέτασε τις συμβουλές που παρείχε η Επιτροπή σχετικά με τις προτεινόμενες προσωρινές συστάσεις και τις εξέδωσε σύμφωνα με την παρακάτω δήλωση. Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ θα συγκαλέσει μια Επιτροπή Αναθεώρησης της ΔΥΑ για να γνωμοδοτήσει σχετικά με τις Μόνιμες Συστάσεις για τη μακροπρόθεσμη διαχείριση της πανδημίας SARS-CoV-2, λαμβάνοντας υπόψη το Στρατηγικό Σχέδιο Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης 2023-2025 COVID-19. Κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, συνιστάται στα συμβαλλόμενα κράτη να συνεχίσουν να ακολουθούν τις εκδοθείσες προσωρινές συστάσεις. Ο Γενικός Διευθυντής εξέφρασε την ειλικρινή του ευγνωμοσύνη προς τον Πρόεδρο, τα μέλη και τους συμβούλους της Επιτροπής για τη δέσμευση και τις συμβουλές τους κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΟΥ στην αγγλική γλώσσα εδώ.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 5 Μαΐου, 2023 20:01

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV