Ψήφισμα υπέρ των αγροτών και ιδιαίτερα των ηλιανθοπαραγωγών εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 4 Μαΐου, 2023 11:15

Ψήφισμα υπέρ των αγροτών και ιδιαίτερα των ηλιανθοπαραγωγών εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας

Ψήφισμα υπέρ των αγροτών και ιδιαίτερα υπέρ των ηλιανθοπαραγωγών εξέδωσε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας, στη συνεδρίαση της 3ης Μαΐου, μετά από πρωτοβουλία της δημοτικής παράταξης “Δήμος Ορεστιάδας | Τόπος να Ζω”.

Η αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες που βιώνουν οι αγρότες, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της παράταξης, και κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων: “Να δυναμώσουμε τη φωνή των αγροτών, να αισθανθούν ότι δεν είναι μόνοι”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ


“Το αγροτικό εισόδημα μειώνεται δραματικά. Οι αγρότες της περιοχής μας αδυνατούν να καλλιεργούν τα χωράφια τους και δυσκολεύονται να ζήσουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειές τους.

Ο πόλεμος της Ουκρανίας διατάραξε την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Οι τιμές της ενέργειας, των αγροτικών εφοδίων, των φυτοφαρμάκων, των λιπασμάτων ανέβασαν το κόστος παραγωγής σε δυσθεώρητα ύψη. Αντίθετα οι τιμές πώλησης των προϊόντων πιέζονται χαμηλά, οδηγώντας σε απόγνωση τους παραγωγούς.

Η ανισορροπία ανάμεσα σε κόστος παραγωγής και τιμή πώλησης αφορά όλα τα αγροτικά προϊόντα, ιδίως όμως σήμερα το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι ηλιανθοπαραγωγοί της περιοχής, τόσο του ποτιστικού, όσο και του ξερικού ηλίανθου.

Λόγω της δραματικής διαμορφωθείσας κατάστασης στην αγορά ηλιάνθου:

  1. Ζητούμε να διαμορφωθούν οι τιμές πώλησης των ενεργειακού ηλίανθου σε τουλάχιστον 450 ευρώ ανά τόνο, ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να διατηρηθεί η καλλιέργειά του.
  2. Να υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια δεν επιδέχεται συνδεδεμένη ενίσχυση, οπότε ο παραγωγός δεν έχει να περιμένει να ενισχυθεί επιπρόσθετα.
  3. Ενημερώνουμε ότι ο ηλίανθος καλλιεργείται σε εδάφη χαμηλής γονιμότητας, άρα βοηθά την παραγωγικότητα, δεν χρειάζονται φυτοπροστατευτικά προϊόντα και λιπάσματα, γεγονός που προστατεύει το περιβάλλον.
  4. Τονίζουμε την ανησυχία ότι σε μια περιοχή που έκλεισε οριστικά το Εργοστάσιο Ζάχαρης, απαξιώθηκαν δυναμικές καλλιέργειες, που ευδοκιμούν στον Βόρειο Έβρο, όπως το σκόρδο και το σπαράγγι, θα ήταν τραγικό να απαξιωθεί και η καλλιέργεια του ηλίανθου.”

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 4 Μαΐου, 2023 11:15
Swiss Approval

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV