Ρ. Χατζηγιάννογλου: Οι βουλευτές δεν είναι ενημερωμένοι για νομοσχέδιο που προβλέπει μετακίνηση της Νοσηλευτικής – Ζητούμε συνάντηση με τον Υπουργό

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 29 Νοεμβρίου, 2023 14:11

Ρ. Χατζηγιάννογλου: Οι βουλευτές δεν είναι ενημερωμένοι για νομοσχέδιο που προβλέπει μετακίνηση της Νοσηλευτικής – Ζητούμε συνάντηση με τον Υπουργό

Το θέμα είναι γνωστό τοις πάσι. Οι προθέσεις του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης δεδηλωμένες κάθε φορά δημόσια, τόσο από τον πρώην όσο και από τον νυν Πρύτανη, αλλά και η απόφαση σε κυβερνητικό επίπεδο πλέον, έχει εκφραστεί με τον πιο επίσημο τρόπο κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό στις 31.10.2023, όταν ως 4ο θέμα στην ημερήσια διάταξη, όπως αναφέρεται από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης:

Ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκος Πιερρακάκης και η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Ζωή Μακρή παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τις οργανωσιακές αλλαγές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης – Νέο πλαίσιο λειτουργίας της Ακαδημίας Αθηνών και τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες για την επαγγελματική εκπαίδευση.


Μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, σε αμέτρητα δημοσιεύματα, συνεντεύξεις και επίσημες δηλώσεις γνωστοποιήθηκε τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που σύντομα θα πάρει το δρόμο για την κατάθεσή του στη Βουλή∙ και μεταξύ άλλων επί του θέματος:

Ακόμα, το Παράρτημα του Τμήματος Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου μεταφέρεται στην Αλεξανδρούπολη, όπου λειτουργεί η Σχολή Επιστημών Υγείας η οποία υποστηρίζεται από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Άλλωστε σε συνέντευξή του λίγες μέρες μετά (06.11.2023) ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης το δηλώνει για μία ακόμη φορά ξεκάθαρα οταν ερωτάται:

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης βρίσκεται σε μια κρίσιμη από πολλές απόψεις περιοχή. Τι προβλέπει ο σχεδιασμός σας για την αναβάθμισή του;

Με το σχέδιο νόμου που θα φέρουμε προς ψήφιση το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θα καταστεί το μοναδικό, ενιαίο και ισχυρό πανεπιστημιακό ίδρυμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Ειδικότερα, το ΔΠΘ πρόκειται να ενσωματώσει επτά τμήματα που ήδη λειτουργούν στην Καβάλα και τη Δράμα, ενώ θα αποκτήσει και νέα τμήματα, σε ειδικότητες μεγάλης ακαδημαϊκής, ερευνητικής και επαγγελματικής ζήτησης. Παράλληλα, αναδιαρθρώνουμε τον «χάρτη» των σχολών του Δημοκριτείου, με στόχο τη βέλτιστη λειτουργία τους και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα θα αποτελέσει η μεταφορά του τμήματος Νοσηλευτικής στην Αλεξανδρούπολη ώστε να λειτουργήσει μαζί με την Ιατρική Σχολή και να αποτελέσει οργανικό κομμάτι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Συνεπώς, όποιος ισχυρίζεται πως δεν ήξερε, δεν άκουσε, δεν ενημερώθηκε και δεν είναι “επίσημο” ότι έχει ΛΗΦΘΕΙ η απόφαση για μεταφορά του Τμήματος Νοσηλευτικής από το Διδυμότειχο στην Αλεξανδρούπολη, αν ή όταν μεταφερθεί από το ΔΙ.ΠΑ.Ε. στο Δ.Π.Θ., ενδεχομένως υποκρύπτει άλλη σκοπιμότητα.

“Στα λόγια πάντα μας στηρίζουν και είναι κοντά μας αλλά στις πράξεις χρόνια τώρα βλέπουμε ότι δεν υπάρχει συνέπεια”

Ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου κλήθηκε το πρωί της Τετάρτης 29.11.2023 στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο για το θέμα και υποστήριξε πως οι βουλευτές “αυτή τη στιγμή δεν έχουν ενημέρωση ότι πρόκειται να μεταφερθεί ή να πάρει κάποια απόφαση η κυβέρνηση για τη μεταφορά της Νοσηλευτικής στην Αλεξανδρούπολη”∙ επίσης, πως “από επίσημα χείλη της κυβέρνησης δεν ακούσαμε κάτι τέτοιο“. Στην επισήμανση πως αυτό είναι λάθος, ο κ. Χατζηγιάννογλου απάντησε πως “σε κάθε περίπτωση, εγώ πρέπει να δηλώσω τι είπαν οι βουλευτές στην Επιτροπή“.

Ο λόγος για την “Επιτροπή Αγώνα” που συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης 28.11.2023, όπου σε τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι τέσσερις βουλευτές του Έβρου, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, δύο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ο μητροπολίτης, ο διοικητής του Νοσοκομείου και δύο καθηγητές του Τμήματος Νοσηλευτικής. “Καταλήξαμε ότι όλο αυτό έχει να κάνει καθαρά με πολιτική απόφαση. Στο χέρι της κυβέρνησης είναι να ελέγξει και πού θα μείνει η Νοσηλευτική και πού θα έχει τις υποδομές της“. Τόνισε μάλιστα πως “ειδικότερα σε εμάς εδώ επάνω στον Βόρειο Έβρο και στο ακριτικό Διδυμότειχο, στα λόγια πάντα μας στηρίζουν και είναι κοντά μας αλλά στις πράξεις χρόνια τώρα βλέπουμε ότι δεν υπάρχει συνέπεια“.

Για το λόγο αυτό, “σε πρώτη φάση άμεσα κατεβαίνουμε με τους βουλευτές σε συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας κ. Πιερρακάκη, να μας γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους για το τι θα αποφασίσουν… Δεν χρειάζεται να λέμε μεταξύ μας τώρα ψέματα. Πρέπει να μας πουν την αλήθεια για να αποφασίσουμε πώς θα κινηθούμε. Διότι αν πραγματικά έχουν στόχο να μεταφέρουν τη Νοσηλευτική, θα μας βρουν απέναντι, θα μας βρουν αντίθετους και θα μας βρουν και θυμωμένους“.

Αναλυτικά:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 29 Νοεμβρίου, 2023 14:11

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV