Νέα στοιχεία για τους συλληφθέντες συνοριοφύλακες: Ένας 54χρονος φέρεται ως αρχηγός στο κύκλωμα – Μεγάλα χρηματικά ποσά βρέθηκαν στα σπίτια τους

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 29 Μαΐου, 2023 21:54

Νέα στοιχεία για τους συλληφθέντες συνοριοφύλακες: Ένας 54χρονος φέρεται ως αρχηγός στο κύκλωμα – Μεγάλα χρηματικά ποσά βρέθηκαν στα σπίτια τους

Νέα στοιχεία προκύπτουν διαρκώς από την υπόθεση που εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, με τους 13 (μέχρι στιγμής) ντόπιους συνοριοφύλακες να φέρονται ως εμπλεκόμενοι σε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης παράτυπων μεταναστών. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και όσα μεταδίδουν πανελλήνια μέσα μαζικής ενημέρωσης βρέθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά στα σπίτια των συλληφθέντων, ενώ ως “αρχηγός” του κυκλώματος φέρεται ένας 54χρονος ο οποίος ενδεχομένως ενέπλεξε και τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Η δημοσιογράφος του OPEN Μίνα Καραμήτρου μετέδωσε πριν λίγο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού πως υπάρχουν καταγεγραμμένες συνομιλίες με 4 Τούρκους δουλέμπορους, τους οποίους οι Έλληνες συνοριοφύλακες ενημέρωναν πότε και σε ποια σημεία γίνονται οι περιπολίες. Γνωστοποιείται μέχρι στιγμής η σύλληψη πέντε ατόμων, οι τέσσερις είναι αρχιφύλακες και ο ένας ανθυπαστυνόμος, στων οποίων τα σπίτια βρέθηκαν περίπου 20.000 ευρώ, 2.000 δολάρια, 850 τουρκικές λίρες, αλλά και χαρτονομίσματα από Ασιατικές χώρες.


Αναλυτικότερες οι πληροφορίες που δημοσιεύει εντωμεταξύ ο αστυνομικός ρεπόρτερ από την ιστοσελίδα ieidiseis.gr Αλέξανδρος Καλαφάτης. Αναφέρει πως ο ένας από τους συλληφθέντες είναι 54 ετών και φέρεται να είχε αρχηγικό ρόλο ως ο άνθρωπος που ενέταξε στο κύκλωμα και τους υπόλοιπους συναδέλφους του. Παράλληλα ήταν αυτός που μιλούσε, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, με τους τέσσερις δουλέμπορους στην Τουρκία, κανονίζοντας τις λεπτομέρειες.

Πώς δρούσαν κατά τη διάρκεια της βάρδιάς τους

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι περνούσαν τους παράτυπους μετανάστες από σημεία που είχαν βάρδια και υπό την εποπτεία τους. Αυτό που εκτιμάται από τις Αρχές είναι ότι κάποιος από τους διακινητές ή κάποιος από τους παράτυπους μετανάστες τον πλησίασε κι έτσι ξεκίνησε η δράση του.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές ενημέρωσης, ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που εισήλθαν στην Ελλάδα, είναι άγνωστος, καθώς τα κυκλώματα τους περνούν σε ομάδες άλλοτε των 10 άλλοτε των 15 και άλλοτε των 20 ατόμων. Στους «αδιάφθορους» έφτασαν πληροφορίες για την δράση των πέντε αστυνομικών, από άλλους συναδέλφους τους καθώς είχαν αρχίσει να γίνονται αντιληπτοί.

Φέρονται να παρότρυναν άλλους συναδέλφους τους, να γυρνάνε τις θερμικές κάμερες σε άλλα σημεία από αυτά που βρίσκονταν εκείνοι, λέγοντας τους ότι από εκεί ενδεχομένως να προσπαθούσαν να περάσουν παράτυποι μετανάστες .

Από τον Ιανουάριο παρακολουθούσαν τα κινητά τους

Τον περασμένο Ιανουάριο τα στελέχη των Εσωτερικών Υποθέσεων προχώρησαν στις επισυνδέσεις των κινητών τους τηλεφώνων και όπως μαθαίνουμε οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες είναι καταγεγραμμένες σε δεκάδες σελίδες.

Στις μεταξύ τους συνομιλίες κανόνιζαν μεταξύ άλλων να είναι σε ίδιες βάρδιες.

Οι κατηγορίες και τα χρήματα που βρέθηκαν

Οι κατηγορίες που φέρονται να αντιμετωπίζουν είναι για δωροληψία, κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και παράβαση του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.

Κατά την σημερινή επιχείρηση, έγιναν έρευνες και στα σπίτια τους εκεί όπου εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων:

 • 26.550 ευρώ
 • 59 κινητά
 • 2.120 δολάρια Αμερικής
 • 850 λίρες Τουρκίας
 • Πλήθος χαρτονομισμάτων από χώρες της Ασίας

Αύριο αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του εισαγγελέα Ορεστιάδας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

______

Η επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 29 Μαΐου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος συνελήφθησαν 5 αστυνομικοί που φέρονται να παρείχαν διευκόλυνση εισόδου μη νόμιμων αλλοδαπών ενώ διακριβώθηκε η δράση 4 αλλοδαπών που διαμένουν εκτός της ελληνικής επικράτειας

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 29 Μαΐου 2023,συνελήφθησαν 5 αστυνομικοί ως ύποπτοι για τα αδικήματα της δωροληψίας υπαλλήλου, κατάχρησης εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και παράβαση του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, ενώ διακριβώθηκε και η δράση 4 ακόμη αλλοδαπών που διαμένουν εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Όπως προέκυψε από τη μέχρι στιγμής έρευνα, οι αστυνομικοί τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 ερχόμενοι σε επαφή με κυκλώματα που δρουν σε γειτονική χώρα, φέρονται να προέβαιναν σε πράξεις ή παραλείψεις που αποσκοπούσαν στη διευκόλυνση εισόδου στη χώρα μας πολιτών τρίτων χωρών.

Από τη συνδυαστική ανάλυση του υλικού που συγκεντρώθηκε, προέκυψε ότι οι ανωτέρω διευκόλυναν σε 12 τουλάχιστον περιπτώσεις την παράνομη είσοδο στο ελληνικό έδαφος αγνώστου αριθμού πολιτών τρίτων χωρών.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • 26.550 ευρώ,
 • 59 κινητά τηλέφωνα,
 • 12 power banks,
 • 2.120 δολάρια Αμερικής,
 • 850 λίρες Τουρκίας,
 • 23 λίρες Αγγλίας,
 • 77 Lei Ρουμανίας,
 • πλήθος χαρτονομισμάτων από χώρες της Ασίας και
 • τραπεζική κάρτα.

Οι συλληφθέντες, με δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

______
Με πληροφορίες από Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, OPEN TV, ieidiseis.gr και ασφαλείς πηγές του Ράδιο Έβρος


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 29 Μαΐου, 2023 21:54

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV