Νέα παράταση για την μετεγκατάσταση του ΚΤΕΛ από το κέντρο ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 26 Ιανουαρίου, 2024 10:05

Νέα παράταση για την μετεγκατάσταση του ΚΤΕΛ από το κέντρο ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης

Το ΚΤΕΛ Έβρου αναλαμβάνει να εκπονήσει το απαραίτητο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, με στόχο να αλλάξει η τουριστική χρήση γης  του δυτικού τομέα της πόλης, ώστε να επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών μεταφορικών μέσων. Τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί της αντιπολίτευσης

Τη θετική του γνωμοδότηση για την αλλαγή  του Γενικού Πολεοδομικού  Σχεδίου της Αλεξανδρούπολης ώστε να επιτραπεί η μετεγκατάσταση του ΚΤΕΛ σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του στα δυτικά της πόλης, μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Χιλής, έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της πρώτης τακτικής, δια ζώσης συνεδρίασης, με τη νέα του σύνθεση, το απόγευμα της Τετάρτης 24 Ιανουαρίου.

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση μετά από αίτημα της ΚΤΕΛ Έβρου, το  οποίο πρότεινε ως τη χωροθέτησή του  στη δυτική περιοχή της πόλης και συγκεκριμένα σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της εταιρείας,  Η συγκεκριμένη έκταση έχει αγοραστεί από το ΚΤΕΛ από το 2009, ωστόσο μετά από τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος το 2016, η χρήση της έκτασης από μέσα μαζικής μεταφοράς απαγορεύεται.


Της προχθεσινής συνεδρίασης είχε προηγηθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Νοέμβριο του 2022, που πρότεινε ως πρώτη επιλογή για τη μεταφορά του ΚΤΕΛ το προαναφερθέν οικόπεδο στα δυτικά της πόλης και ως εναλλακτικές τα ανατολικά και βόρεια. Η συγκεκριμένη απόφαση δεν έλαβε την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, η οποία, όπως αναμενόταν, τον Μάρτιο του 2023 έκρινε ότι όπως ορίζει το ΠΔ του 2016, απαγορεύεται στα δυτικά της πόλης η χρήση της έκτασης από μέσα μαζικής μεταφοράς.

Παρ’ όλα αυτά το ΚΤΕΛ  επιμένει στην απομάκρυνσή του από το κέντρο της πόλης αλλά  σε τοποθεσία που δε συμβιβάζεται με την μελέτη του Γ.Π.Σ. ούτε με τη χρήση γης της περιοχής.   Έτσι επανήλθε αυτή τη φορά ζητώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει θετικά στη «μοναδική, άμεσα υλοποιήσιμη», όπως τη χαρακτήρισε, επιλογή για χωροθέτηση των εγκαταστάσεών του στα δυτικά της πόλης.

Για να υλοποιηθεί όμως αυτή η χωροθέτηση  θα πρέπει να αλλάξει το Προεδρικό διάταγμα του 2016 που όρισε την έκταση μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Χιλής ως  τουριστική ζώνη εγκατάστασης ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων στην οποία απαγορεύεται η εγκατάσταση οχληρών μονάδων, όπως οι σταθμοί μέσων μεταφοράς.

Με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το ΚΤΕΛ Έβρου ανέλαβε την υποχρέωση  να εκπονήσει το απαραίτητο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, με στόχο να αλλάξει η τουριστική χρήση γης  του δυτικού τομέα της πόλης , ώστε να επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών μεταφορικών μέσων. Αυτό σημαίνει νέα μεγάλη αναβολή της απομάκρυνσης του ΚΤΕΛ από το κέντρο της πόλης , διότι  αυτό το Ειδικό Πολεοδομικό θα πρέπει να εγκριθεί από  το υπουργείο περιβάλλοντος, αφού προηγηθεί δημόσια διαβούλευση και εξετασθούν  οι ενστάσεις από τους θιγόμενους ιδιοκτήτες  της περιοχής.

Ερωτήματα και προβληματισμοί

Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, κατά την έναρξη της συζήτησης, εξέφρασαν την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι το αίτημα του ΚΤΕΛ δεν συνοδεύονταν από εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, ζητώντας διευκρινίσεις και απαντήσεις από τους επιστήμονες του Δήμου. Αρχικά, ο λόγος δόθηκε στον τεχνικό σύμβουλο του ΚΤΕΛ Παναγιώτη Καρανάσιο,  ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης, στους λόγους που το οικόπεδο στα δυτικά θεωρείται η ιδανική λύση, ενώ απάντησε σε ερωτήματα δημοτικών συμβούλων. Για τη μετεγκατάσταση δυτικά υπερθεμάτισε ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης, επισημαίνοντας πως τα δεδομένα, σε σχέση με 6-7 χρόνια πριν έχουν αλλάξει, καθώς έχει κατασκευαστεί  δυτικός περιφερειακός και ολοκληρώνεται και ο ανατολικός, με αποτέλεσμα τα λεωφορεία να μην χρειάζεται καν να μπαίνουν μέσα στην πόλη, ενώ από το ΚΤΕΛ υπάρχει πρόνοια και για τα δέματα, τα εισιτήρια κτλ.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολεοδομικών Εφαρμογών Κώστας Πορτοκαλίδης,  προκειμένου να απαντήσει στα ερωτήματα των δημοτικών συμβούλων.  Όπως αρχικά σημείωσε, το ΚΤΕΛ ζητά τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου  να ξεκινήσει τη διαδικασία εκπόνησης του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου, ώστε να το καταθέσει όπου πρέπει και αν τελικώς τελεσιδικήσει, στη συνέχει να εκδοθεί το νέο ΠΔ.

Κοινό ερώτημα και αγωνία του επικεφαλής της παράταξης «ΑΡΧΗ» Σταύρου Σταυράκογλου, του επικεφαλής της παράταξης «Πόλη και Πολίτες» Νίκου Γκότση, του επικεφαλής της παράταξης «Εν Έργω Μαζί» Δημήτρη Πέτροβιτς και του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σάββα Δευτεραίου ήταν το αν και κατά πόσο θα επηρεαστούν οι όμορες ιδιοκτησίες και αν οι συγκεκριμένο οικοπεδούχοι θα μπορούν να καταθέσουν τις ενστάσεις τους. Ο κ. Πορτοκαλίδης σημείωσε πως στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε αν θα επηρεαστεί και πώς η αξία των οικοπέδων από μία πιθανή μετεγκατάσταση του ΚΤΕΛ, επισήμανε ωστόσο ότι όταν το θέμα φτάσει στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, κάθε πολίτης που θεωρεί ότι θίγεται μπορεί να εκφράσει την άποψή του και να προσφύγει στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.

Αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα που θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση των διαδικασιών από την πλευρά του ΚΤΕΛ και των αρμόδιων δημόσιων φορέων, ο κ. Πορτοκαλίδης σημείωσε πως συνήθως απαιτείται ένα διάστημα 1-2 ετών.

Κλείνοντας, ο κ. Σταυράκογλου σημείωσε πως εφόσον δόθηκαν απαντήσεις από τους αρμόδιους επιστήμονες και προκειμένου να μην παραταθεί επ’ άπειρον η ταλαιπωρία των ανθρώπων του ΚΤΕΛ, αλλά και των πολιτών, η παράταξή του είναι θετική στη μετεγκατάσταση στα δυτικά.

Ο κ. Γκότσης, που είχε ζητήσει αναβολή της λήψης απόφασης, προκειμένου να κατέθετε και η Τεχνική Υπηρσία του Δήμου τις απόψεις της επί του θέματος, σημείωσε πως η παράταξή του θα ψηφίσει λευκό, καθώς «θέλουμε να προχωρήσει η διαδικασία και να μη θεωρηθεί ότι μπαίνουμε εμπόδιο».

Ο κ. Πέτροβιτς ζήτησε για να ισχυροποιηθεί η απόφαση του ΔΣ να ήταν ομόφωνα θετική απ’ όλους.

Ο κ. Δευτεραίος σημείωσε πως η παράταξή του θα ψηφίσει λευκό, καθώς θα έπρεπε να υπάρχει εισήγηση από την Τεχνική Υπηρεσία, ενώ επιπρόσθετα, υπάρχει επιφύλαξη για το εάν  η μετεγκατάσταση στα δυτικά είναι όντως η καλύτερη λύση για την πόλη.

Τελικώς, η παράταξη Ζαμπούκη ψήφισε υπέρ, όπως και η παράταξη Σταυράκογλου, λευκό ψήφισαν οι Γκότσης, Γερακόπουλος, Πέτροβιτς, Δημάκης, Δευτεραίος, Δραμανίδου, ενώ απουσίαζαν οι κκ Βαταμίδης και Ουζουνίδης.

Πηγή: Εφημερίδα Γνώμη


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 26 Ιανουαρίου, 2024 10:05

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV