Ο Ε.Λαμπάκης εφ’ όλης της ύλης – Προσφυγή στο ΣτΕ , Χρυσωρυχεία, ΠΕΔ-ΑΜΘ

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 11 Σεπτεμβρίου, 2019 20:12

Ο Ε.Λαμπάκης εφ’ όλης της ύλης – Προσφυγή στο ΣτΕ , Χρυσωρυχεία, ΠΕΔ-ΑΜΘ

Στον αέρα του ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην Σταυρούλα Αγελαδαράκη μίλησε σήμερα ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ και πρώην Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης για την προσφυγή της παράταξης του “Πόλη και Πολίτες” στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την απόρριψη της ένστασης που αφορούσε την υποψηφιότητα του Γιάννη Ζαμπούκη, για το κάλεσμα σε πολίτες και θεσμικούς για ευρεία σύσκεψη για το θέμα των χρυσωρυχείων ενώ μίλησε και για την εκ νέου υποψηφιότητά του ως πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ

Αρχικά μιλώντας για την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την πρωτόδικη απόφαση του Τριμελούς  Διοικητικού Πρωτοδικείου Αλεξανδρούλης, που απέρριψε την ένσταση της παράταξής του κατά της ανακήρυξης του Ιωάννη Ζαμπούκη ως δημάρχου ο πρώην Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ είπε “το κάναμε γιατί η δικαστική εξουσία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας δημοκρατίας. Όταν κάποιος παραβατεί και μάλιστα σε μια εκλογική διαδικασία επηρρεάζοντας τον λαό παρατύπως οφείλουμε εμείς οι οποίοι έχουμε υποστεί αυτή την βλάβη ως συμμετέχοντες στην εκλογική διαδικασία να το αναδείξουμε“. Παράλληλα απάντησε σε αυτούς που μίλησαν για μη σεβασμό της βούλησης του λαού “έτσι αντιπαρέρχομαι αυτούς οι οποίοι λεν ότι δήθεν στην παράταξή μας προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας δε σεβόμαστε τη λαϊκή βούληση. Τη σεβόμαστε γιατί η δικαστική εξουσία υπάρχει για το λαό και λειτουργεί για το λαό“.

Ο κ. Λαμπάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το συμβούλιο της Επικρατείας θα δικαιώσει αυτόν και την παράταξή του ακυρώνοντας την εκλογή και την ανάδειξή του Γιάννη Ζαμπούκη με την απόφαση του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης. Η απόφαση που θα καθορίσει τελικά το μέλλον των προσώπων στην δημοτική αρχή αναμένεται να βγει μέσα σε 60 μέρες το αργότερο από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Τα σενάρια της απόφασης του ΣτΕ για το μέλλον της Αλεξανδρούπολης

Για το τι έπεται για την Αλεξανδρούπολη με την απόφαση του ΣτΕ, ο κ. Λαμπάκης εξήγησε πως πολλά είναι τα σενάρια με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ζήτημα: πρώτο είναι να απολυθεί η αίτηση αναιρέσεως, όμως σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αναίρεση, το οποίο είναι και το ισχυρότερο σενάριο σύμφωνα με τον κ. Λαμπάκη, τα σενάρια ποικίλλουν στο τι μέλλει γενέσθαι:

  • αρχικά να ακυρωθεί η εκλογή Ζαμπούκη χωρίς την ακύρωση εκλογικών διαδικασιών
  • να ακυρωθεί η εκλογή και επειδή έχει πιστοποιηθεί νομικά ότι μετά την ακύρωση είναι αυταπόδεικτη η επιρροή του λαού μπορούμε να έχουμε με την δικαστική απόφαση την ακύρωση μόνο της δεύτερης Κυριακής όπου συμμετείχαν μόνο οι παρατάξεις των κυρίων Λαμπάκη και ο Ζαμπούκη.
  • να ακυρωθεί ολόκληρη η διαδικασία γιατί θεωρείται – αφού είναι αυταπόδεικτη η επιρροή λόγω της παρανόμου συμμετοχής του κατά την απόφαση του ΣτΕ εφόσον δικαιωθεί ο κ. Λαμπάκης –   ότι συμμετείχε παρανόμως και στην πρώτη εκλογική διαδικασία της πρώτης Κυριακής οπότε υπάρχει το σενάριο να ακυρωθεί ολόκληρη η εκλογική διαδικασία και των δύο Κυριακών.
  • επίσης το σενάριο να ακυρωθεί μαζί και ο συνδυασμός και να μοιραστούν οι έδρες ανάλογα με το ποσοστό που έχει πάρει ο καθένας από τους άλλους συνδυασμούς
  • εάν μείνουμε μόνο στο δεύτερο σενάριο περί εκπτώσεως μόνο του κ. Ζαμπούκη τότε με την νέα τροποποίηση του άρθρου 69 του νόμου του Κλεισθένη η επιλογή γίνεται μόνο από την παράταξη του δημάρχου για να πληρωθεί η θέση του δημάρχου. Πρώτα ήταν από τις πρώτες δύο παρατάξεις που πραγματοποιούνταν η επιλογή. Για αυτό συγκεκριμένα το σενάριο ο κ. Λαμπάκης δήλωσε ότι αν ισχύσει τελικά και πάλι θα προσφύγει στην δικαιοσύνη: “φυσικά και θα προσβάλουμε ως αντισυνταγματική, μετά την έκδοση της επικύρωσης της απόφασης από το Πρωτοδικείο, αυτής της εκλογής, γιατί οι εκλογές γίνανε χωρίς αυτήν την τροποποίηση και η κατάθεση της ένστασης μας έγινε πριν ακόμα τροποποιηθεί αυτή η διάταξη του άρθρου 69“.

Η απόφαση του ΣτΕ, που αναμένεται εντός 60 ημερών, θα δείξει τελικά ποιο από τα παραπάνω σενάρια θα ισχύσει. Αν ο κ. Λαμπάκης δικαιωθεί η επόμενη εκλογική αναμέτρηση γίνεται, όπως προβλέπεται από τον νόμο, μέσα σε 30 ημέρες οπότε έως τις 15 με 17 Δεκεμβρίου μπορεί οι δημότες της Αλεξανδρούπολης να ξαναπροσέλθουν στις κάλπες.

Ανοιχτή στους πολίτες η σύσκεψη με τους θεσμικούς για τα χρυσωρυχεία

Επιπρόσθετα ο κ. Λαμπάκης μίλησε για το κάλεσμα που έχει απευθύνει σε όλους τους θεσμικούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για μία ευρεία σύσκεψη για το θέμα των χρυσωρυχείων στην περιοχή, ένα θέμα που έχει επανέλθει στο προσκήνιο μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στις 11:30 στο Επιμελητήριο Έβρου και ο κ. Λαμπάκης τόνισε πως δεν θα είναι μια σύσκεψη “με κλειστές πόρτες” αλλά ανοιχτή στο κοινό για να ακούσει όλη την θεσμική κοινωνία ενώ μιλώντας για τον ρόλο τον θεσμικών ανέφερε “υπηρέτηση του λαού υποδεικνύει να πάρουν θέση κατά της εξόρυξης χρυσού και να πάρουν μέρος στο εικοσαετή αγώνα“. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ και πρώην Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης εξηγώντας εν συνεχεία για ποιον λόγο πρέπει θεσμικοί και πολίτες να ταχθούν κατά των χρυσωρυχείων μίλησε αναλυτικά για την διαδικασία της εξόρυξης χρυσού και τα όσα βλαβερά αποτελέσματα που συνεπάγεται αυτή η διαδικασία στο περιβάλλον και στην περιοχή. “Ένα τεράστιο όχι” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπάκης στο θέμα των χρυσωρυχείων με παράλληλο μήνυμα προς την Αθήνα “μόνο πάνω από τα πτώματά μας θα περάσουν, γιατί ούτως ή άλλως αν το δεχτούμε μόνο πτώματα θα υπάρχουν πια στην Θράκη γιατί θα ερημώσει και η Θράκη θέλει άλλου είδους ανάπτυξη αυτή που υπόσχονται επί τριάντα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις μηδεμιάς εξαιρουμένης και καμία δεν το κάνει“. Ο κ. Λαμπάκης δεν παρέλειψε να απευθύνει κάλεσμα προς τους πολίτες για να συμμετέχουν στην σύσκεψη του Σαββάτου.

Στο ερώτημα τι κινητοποιήσεις πρέπει να ακολουθήσουν αν τελικά η κυβέρνηση δεν τηρήσει τα όσα έχει πει πως θα σεβαστεί την βούληση του λαού στο θέμα των χρυσωρυχείων ο κ. Λαμπάκης απάντησε: “Οφείλουν όλοι οι ηγήτορες να πουν την αλήθεια στον λαό και να μην προχωρήσουν, και να μη τον αφήσουν να αναλώνεται σε αγώνες τέτοιου είδους αλλά να αναλώνεται σε αγώνες αληθινά αναπτυξιακούς για τον τόπο του και για το συμφέρον του. Επομένως αυτό που λέμε είναι εφόσον συνεχίζει να μιλάει με την Eldorado Gold η κυβέρνηση το μήνυμα που στέλνουμε είναι πως μόνο από τα πτώματά μας θα περάσουν γι να λειτουργήσει αυτή η εξορυκτική διαδικασία“.

“Θα ξαναείμαι υποψήφιος για την προεδρία της ΠΕΔ-ΑΜΘ”

Κλείνωντας ο κ. Λαμπάκης δήλωσε πως πρόκειται να είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρίας της ΠΕΔ ΑΜΘ ενώ ανέφερε πως γνωρίζει και έχει μιλήσει και με τον Δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη για την υποψηφιότητά του. Ο κ. Λαμπάκης έκανε αναφορά στα επιχειρήματά του για την ανανέωση της θητείας του ως πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ λέγοντας πως “η ΠΕΔ ΑΜΘ έχει λόγο βήμα και τη γνωρίζει καλά όλη η Ελλάδα είναι μία από τις καλύτερες ΠΕΔ” ενώ αναφέρθηκε στην εμπειρία χρόνων που έχει αποκτήσει και ως δήμαρχος αλλά και ως πρόεδρος της ΠΕΔ, στο ότι κατάφερε την  διασύνδεση της ΠΕΔ με την ΚΕΔΕ μέσω της συνεχούς συμμετοχής του στην ΚΕΔΕ ενώ απάντησε και στο θέμα της υποψηφιότητας του στην ΠΕΔ παρά το γεγονός ότι δεν είναι πλέον δήμαρχος. “Πιστεύω ότι οι θεσμικοί οι οποίοι θα προκριθούν στην γενική συνέλευση αλλά και στο διοικητικό συμβούλιο των 21 που θα επιλέξουν τον πρόεδρο ανεπηρέαστα έξω από κομματικά τερτίπια και άλλα συμφέροντα να επιλέξουν τον καλύτερο αυτόν που πραγματικά αξίζει και μπορεί να βοηθήσει” κατέληξε.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 11 Σεπτεμβρίου, 2019 20:12

Συνεντεύξεις

Μουρμούρια

Δημοφιλή άρθρα

Μουρμούρια

Ράδιο Έβρος TV