Την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο ζητά από το ΥΠΑΙΘΑ ο Αν. Δημοσχάκης
Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιου Δημοσχάκη “περί ίδρυσης Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο“. Αξιοσημείωτο πως ο βουλευτής δεν παίρνει σαφή θέση σχετικά με το δήμο/πόλη ίδρυσης αυτής, φαίνεται όμως να αποστασιοποιείται από την πρόσφατη παρέμβαση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου και του υποψηφίου δημάρχου Στ. Σταυράκογλου που ζητούν να ιδρυθεί Κτηνιατρική Σχολή στην Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Δημοσχάκης μάλλον “φωτογραφίζει” την Ορεστιάδα, αφού αναφέρει χαρακτηριστικά: “Η χωροθέτηση αυτής θα αποφασιστεί από τους πλέον αρμόδιους, λαμβάνοντας υπόψη τη δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη του νομού μας, το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων, την υφιστάμενη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του ΔΠΘ στο Β. Έβρο και φυσικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά την περιοχής που θα φιλοξενήσει τη νέα Σχολή, όπως π.χ. μεγάλες αγροτικές εκτάσεις“. Παράλληλα, ο βουλευτής της ΝΔ θυμίζει πως “Στη Ν. Ορεστιάδα, το ιδρυθέν με πρόγραμμα INTERREG της Ε.Ε. Διασυνοριακό Κτηνιατρικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων, με σκοπό τη διακρατική συνεργασία για την πρόληψη των εξωτικών νοσημάτων, παραμένει σε λειτουργική αδράνεια∙ ενώ διαθέτει άρτια και σύγχρονα εργαστήρια, καθώς και επαρκείς οικοδομικές υποδομές, απαιτείται η στελέχωσή του με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό“ (σ.σ. στις εντός εισαγωγικών φράσεις έγιναν διορθώσεις προς το ορθόν, παρατίθενται δε αυτούσιες στο παρακάτω δελτίο τύπου του βουλευτή).
Αναλυτικά:
ΘΕΜΑ : ΟΡΑΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΟΚΤΩ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΈΤΗ Η ΊΔΡΥΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΤΟΝ ΈΒΡΟ!!
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ
Σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση προέβη ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας, Αν.Δημοσχάκης, καταθέτοντας Γραπτή Ερώτηση προς το Υπ. Παιδείας, επαναφέροντας την πρότασή του περί ίδρυσης Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο!!
Όπως αναφέρεται, το πρόβλημα με τις ζωονόσους, οι οποίες εισέρχονται από την Τουρκία μέσω της λεκάνης απορροής του Έβρου, είναι χρόνιο και προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημία στον πρωτογενή τομέα του Νομού!!
Επανειλημμένα, εδώ και οκτώ (8) & πλέον χρόνια, έχει υποστηρίξει κοινοβουλευτικά και επικοινωνιακά την ανάγκη ίδρυσης Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο, που αποτελεί πύλη εισόδου των ζωονόσων τόσο στη Χώρα μας όσο και στα Κ-Μ της Ε.Ε.
Τονίζει, ότι η επιστήμη αποτελεί το μοναδικό ανάχωμα για την αντιμετώπιση αυτών και μέσω της Σχολής θα ενισχυθεί η πρόληψη, η προστασία, αλλά και η καινοτομία της κτηνοτροφικής μας παραγωγής.
Η Κτηνιατρική Σχολή, υπαγόμενη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) θα αποτελέσει το ιδανικότερο πεδίο εκπαίδευσης των νέων κτηνιάτρων, ενισχύοντας πολλαπλά τον πρωτογενή τομέα.
Υπογραμμίζει δε, ότι επιβάλλεται η ανάδειξη του εν λόγω ζητήματος στο επίπεδο των Ευρωπαϊκών Θεσμών, προκειμένου να προασπίσουμε το ελληνικό και ευρωπαϊκό ζωικό κεφάλαιο!
Θωρακίζοντας συνάμα, τα ευαίσθητα ανατολικά σύνορα της Χώρας μας που απειλούνται από την πληθυσμιακή συρρίκνωση!
Μάλιστα, προτίθεται να γνωστοποιήσει την παρούσα Ερώτηση υπό την μορφή επιστολής σε όλους τους Ευροβουλευτές μας προκειμένου να αναδειχθεί το αίτημα στους εταίρους μας!!
Με την νέα του κοινοβουλευτική παρέμβαση, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό, εάν υπάρχει πρόθεση μελέτης ίδρυσης της προτεινόμενης Σχολής, λαμβάνοντας υπόψιν τα ιδιαίτερα εθνικά, γεωγραφικά και πληθυσμιακά χαρακτηριστικά της περιοχής μας καθώς και την προοπτικής αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων προς αυτή την κατεύθυνση.
Ακολουθεί αναλυτικά η Ερώτηση :
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ :
·Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων
Το πρόβλημα με τις ζωονόσους είναι χρόνιο, καθώς ασθένειες, όπως η οζώδης λιπώδης δερματίτιδα και η ευλογιά που εισέρχονται από την Τουρκία μέσω της λεκάνης απορροής του Έβρου πλήττουν το ζωικό κεφάλαιο του Νομού μας, στη συνέχεια της Χώρας & ακολούθως των Κ-Μ της Ε.Ε.
Εξαιτίας των ζωονόσων έχουν υποστεί διαχρονικά ανεπανόρθωτη ζημιά, η κτηνοτροφία μας, η γεωργία μας, βιοτεχνίες και βιομηχανίες που σχετίζονται με προϊόντα της κτηνοτροφίας, αλλά πάνω απ’ όλα οι κτηνοτρόφοι, που δεν μπορούν να αντέξουν το οικονομικό κόστος της καταστροφής των εκτροφών τους.
Κατ’ επανάληψη εδώ και οκτώ (8) & πλέον χρόνια, έχω υποστηρίξει κοινοβουλευτικά και επικοινωνιακά την ανάγκη ίδρυσης Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο, που αποτελεί πύλη εισόδου των ζωονόσων τόσο στη Χώρα μας όσο και στην Ε.Ε.
Η επιστήμη είναι το μοναδικό ανάχωμα για την αντιμετώπιση τους και μέσω αυτής της Σχολής θα ενισχυθεί η πρόληψη, η προστασία, αλλά και η καινοτομία της κτηνοτροφικής μας παραγωγής. Κι αυτό γιατί τα «αμφιθέατρα» και τα «διδακτήριά» της θα είναι οι ίδιες οι εκτροφές.
Στην Ν.Ορεστιάδα, το ιδρυθέν με INTERREG πρόγραμμα της ΕΕ διακρατικό Ινστιτούτο Εξωτικών Νοσημάτων με σκοπό την διακρατική συνεργασία για την πρόληψη των εξωτικών νοσημάτων, παραμένει σε λειτουργική αδράνεια.
Ενώ διαθέτει άρτια και σύγχρονα εργαστήρια, καθώς και επαρκείς οικοδομικές υποδομές, απαιτείται η στελεχιακή του στελέχωση με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό!
Στο ίδιο πλαίσιο, υπάγεται και η αναγκαιότητα ίδρυσης Ευρωπαϊκής Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο, επιφέροντας πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα και για την Ε.Ε.!
Πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι η Κυβέρνηση της Ν.Δ. προχώρησε ήδη στην ίδρυση μεταδευτεροβάθμιων σχολών Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας & Αμπελουργίας Οινοποιίας στο Σουφλί δίδοντας πλεονέκτημα & ταυτότητα στο Νομό!
Η Κτηνιατρική Σχολή, υπαγόμενη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) θα αποτελέσει το ιδανικότερο πεδίο εκπαίδευσης των νέων κτηνιάτρων, οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να ασκούνται στις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα και την ποιότητα του πρωτογενούς τομέα με την επιστημοσύνη τους.
Παράλληλα η Κτηνιατρική Σχολή θα αποτελέσει το επιστημονικό ανάχωμα στις εισαγόμενες από την γειτονική Χώρα ζωονόσους προσφέροντας ταυτόχρονα μάχιμους κτηνιάτρους στον ελληνικό πρωτογενή τομέα.
Η χωροθέτηση αυτής θα αποφασιστεί από τους πλέον αρμόδιους, λαμβάνοντας υπόψιν την δικαία & ισόρροπη ανάπτυξη του Νομού μας, το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων, την υφιστάμενο Τμήμα Επιστημών Γεωπονίας στον Β.Έβρο και φυσικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά την περιοχής που θα φιλοξενήσει την νέα Σχολή, όπως πχ μεγάλες αγροτικές εκτάσεις.
Επιβάλλεται η ανάδειξη στο επίπεδο των Ευρωπαϊκών Θεσμών του ζητήματος ίδρυσης Κτηνιατρικής Σχολής προκειμένου να προασπίσουμε το ελληνικό και ευρωπαϊκό ζωικό κεφάλαιο ενώ παράλληλα θα θωρακίσουμε τα ευαίσθητα ανατολικά σύνορα της Χώρας μας που απειλούνται από την πληθυσμιακή συρρίκνωση!
Ως εκ τούτου βήμα – βήμα προχώρησα σε ώριμη ενημέρωση ορισμένων εκ των Ευρωβουλευτών μας με θετικό αποτέλεσμα… Ήδη θα γνωστοποιήσω την παρούσα Ερώτηση με την μορφή επιστολής σε όλους τους Εκπροσώπους μας προκειμένου να αναδειχθεί το αίτημα στους εταίρους μας!!
Η Σχολή είναι εφικτό να λειτουργήσει και με ευρωπαϊκά κονδύλια, καθώς μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο και για την Ε.Ε, η οποία διαθέτει κάθε χρόνο σημαντικά ποσά για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων από τις θανατώσεις ζώων & όχι μόνο!
Στην Ελληνική Επικράτεια λειτουργούν δυο Κτηνιατρικές Σχολές. Στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Α.Π.Θ & στην Καρδίτσα στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας!
Ήδη ο Πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης ευρισκόμενος στη Θράκη τον περασμένο Ιανουάριο δήλωσε ότι το ΔΠΘ από την 4η πανελλαδική θέση βρέθηκε στη 10η στα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ & δεσμεύτηκε να μετεξελιχθεί στη 3η πανελλαδική θέση..!
Βάσει των παραπάνω ερωτάσθε:
- Προτίθεστε να μελετήσετε το ενδεχόμενο ίδρυσης της Κτηνιατρικής Σχολής στον Νομό Έβρο λαμβάνοντας υπόψιν τα ιδιαίτερα εθνικά, γεωγραφικά και πληθυσμιακά χαρακτηριστικά της περιοχής μας καθώς και την προοπτική αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων προς αυτή την κατεύθυνση?