Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αν. Μακεδονίας & Θράκης ζητούν να πάψει η διενέργεια rapid tests από φαρμακεία

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 29 Ιουνίου, 2023 11:29

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αν. Μακεδονίας & Θράκης ζητούν να πάψει η διενέργεια rapid tests από φαρμακεία

Με κοινή τους ανακοίνωση οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ζητούν την παρέμβαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ώστε να σταματήσει η διενέργεια rapid tests κάθε είδους από τα φαρμακεία καθώς πρόκειται για αμιγώς ιατρικές πράξεις και έχει πλέον παρέλθει η περίοδος της πανδημίας:

Oι Ιατρικοί Σύλλογοι Α.Μ.Θ. ζητούν την παρέμβαση του Π.Ι.Σ. και  τις ενέργειές του αναφορικά με τη μη διενέργεια των rapid tests (είτε αφορά τον Covid 19, είτε τον H1N1, είτε το strep test, είτε τα chlamydia test κλπ) από τα φαρμακεία. Πρόκειται για αμιγώς ιατρικές πράξεις, και για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι προκύπτει θέμα αντιποίησης ιατρικού επαγγέλματος.

Η νομοθεσία και η ορθή ιατρική πρακτική επιβάλλει την διενέργεια διαγνωστικών τεστ  μόνο από αδειοδοτημένους φορείς παροχής ιατρικών υπηρεσιών Π.Φ.Υ. και με υπογραφή του αποτελέσματος από τον επιστημονικά υπεύθυνο ιατρό.


Aντιλαμβανόμαστε όλοι ότι έχει παρέλθει η περίοδος της πανδημίας κατά την οποία προς διευκόλυνση των ασθενών είχαν αναλάβει την εκτέλεση και την καταχώρηση των αποτελεσμάτων των rapid tests για Covid 19 στο σύστημα οι φαρμακοποιοί. Θα πρέπει  να είναι ξεκάθαρος ο ρόλος του φαρμακοποιού  και οι αρμοδιότητες  του  ώστε να διαφυλάξουμε από κοινού την Δημόσια Υγεία και να αποφευχθεί κάθε προσπάθεια  αντιποίησης του  ιατρικού επαγγέλματος.

Η διάθεση και πώληση των διαγνωστικών Τεστ Ταχείας Ανίχνευσης Αντιγόνου (Rapid Test) δεν θα πρέπει να νομιμοποιεί την χρήση τους  από μη ειδικά εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό. Όπως η διάθεση και χρήση των αντιβιοτικών σκευασμάτων γίνεται πλέον μόνο μέσω συνταγογράφησης από τον θεράποντα ιατρό έτσι και η διεξαγωγή των τεστ,  καθώς  και οι  ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβαίνουν οι ασθενείς μετά από ύπαρξη θετικού τεστ αποτελούν καθαρά ιατρική πράξη.  


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 29 Ιουνίου, 2023 11:29

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV