Η αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου ως κύρια διεκδίκηση

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 19 Μαρτίου, 2017 13:26

Η αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου ως κύρια διεκδίκηση

Κοινη συνισταμένη όλων όσων βρέθηκαν στο χθεσινό διευρυμένο Δημοτικό Συμβούλιο Διδυμοτείχου ήταν η αυτονόμηση του Νοσοκομείου

Παρουσία και των τεσσάρων βουλευτών του Ν. Έβρου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαρτίου το έκτακτο διευρυμένο Δημοτικό Συμβούλιο στο Δημαρχείο Διδυμοτείχου με θέμα τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Μία μαραθώνια συνεδρίαση, καθώς διήρκεσε περίπου πέντε ώρες, και με μεγάλη συμμετοχή πολλών θεσμικών φορέων αλλά και πολιτών. Αυτό που συναποφασίστηκε από όλους τους φορείς ήταν να συνταχθεί ψήφισμα, τα οποίο να συνυπογράφουν όλοι οι παρευρισκόμενοι, με τα αιτήματα για το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου από την κεντρική διοίκηση τα οποία είναι:

  1. Ως πρώτο και κυρίαρχο αίτημα την αυτονόμηση του Νοσοκομείο Διδυμοτείχου από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, αίτημα στο οποίο συμφώνησαν ομόφωνα όλοι οι παρευρισκόμενοι ότι είναι υψίστης σημασίας. Επίσης την ανάπτυξη 150 κλινών στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, όσες δηλαδή προέβλεπε ο παλιός οργανισμός, έναντι των 130 κλινών που υπάρχουν (συμπεριλαμβανομένης και της μονάδας τεχνητού νεφρού) ώστε να αναπτυχθούν και άλλες αναγκαίες κλινικές (όπως ουρολογική, οφθαλμολογική, ΩΡΛ)
  2. Πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού εργαζομένων (σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό) με την αναλογία λειτουργίας των 150 κλινών
  3. Την επαναφορά αποσπασμένου προσωπικού
  4. Την επανένταξη των Κέντρων Υγείας Ορεστιάδας και Δικαίων στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου ταυτόχρονα με την πλήρη αυτονόμησή του
  5. Επιστροφή εξοπλισμού από το ΠΓΝΑ στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου καθώς και όποιου άλλου εξοπλισμού του ΠΓΝΑ είναι σε αχρησία

Σε συνεργασία των θεσμικών φορέων και των εκπροσώπων του Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και άμεσα οι Δήμαρχοι, οι Αντιπεριφερειάρχες, οι εργαζόμενοι και γιατροί του νοσοκομείου με κοινή στάση και ενιαίο και ξεκάθαρο ψήφισμα σύμφωνα με τα παραπάνω να συναντηθούν με τον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό ώστε να υλοποιηθούν τα αιτήματα. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική έκβαση, ενωμένοι να διεκδικήσουν με κάθε τρόπο την υλοποίηση τους.


Τον λόγο αρχικά πήρε ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνός ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας πως το θέμα του νοσοκομείου είναι θέμα ζωής και όλοι έχουν δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη.
Μητροπολίτης Δαμασκηνός
Ανέφερε ότι το νοσοκομείο λειτουργεί λόγω της αυτοθυσία των εργαζομένων και τόνισε την ανάγκη της αυτονόμησης ως κύριο αίτημα των διεκδικήσεων σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει η παρουσία μας να είναι δυναμική και το αίτημα μας ένα: η αυτονόμηση του νοσοκομείου. Όλα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα και δεν λύνουν το πρόβλημα, δεν μπορεί με άλλο τρόπο να προχωρήσει το νοσοκομείο». Ακόμη εμφανίστηκε αντίθετος στις απόψεις των παρευρισκομένων που μιλούσαν για σταδιακή βελτίωση του νοσοκομείου, και τόνισε την ανάγκη χρονοδιαγράμματος ώστε να υπάρχει «κλιμάκωση της αναζήτησης του δικαίου», αρχικά με συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό και κατόπιν, αν δεν βρεθεί λύση, να ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Έπειτα τον λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Πέτροβιτς, ο οποίος αρχικά ζήτησε αποτελέσματα και κοινή απόφαση από την σύσκεψη ώστε να μην ανατεθεί το μέλλον του νοσοκομείου Διδυμοτείχου σε κάποια επιτροπή.
Πέτροβιτς - Αντιπεριφερειάρχης Έβρου
Συμφώνησε στην σύνταξη κοινού ψηφίσματος και κατάθεση του στην Βουλή ενώ μίλησε και για την απουσία των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΠΓΝΑ από την σύσκεψη.

Στην συνάντηση παραβρέθηκε και ο Αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου κ. Καρακόλιας ο οποίος χαρακτηριστικά ανέφερε «Όσο προσωπικό και αν έρθει στο νοσοκομείο, αν δεν αυτονομηθεί δεν θα είναι κανείς ικανοποιημένος».
Καρακόλιας
Ανέφερε ότι έχει έρθει το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο προσωπικό 20 ατόμων, μαζί με νέους γιατρούς και 7 ειδικευόμενοι. Επίσης σχετικά με την Ορθοπεδική ανέφερε ότι υπάρχει ήδη γιατρός που αναμένεται να έρθει και μέχρι τότε βοηθάει το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ενώ αναφέρθηκε και για την οικονομική λειτουργία του νοσοκομείου που λειτουργεί βάσει προϋπολογισμού δαπανών (5 εκατομμύρια το χρόνο), ποσό που δίνει το υπουργείο, και συνεπώς δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει αλλιώς. Δήλωσε ότι το αίτημα της αυτονόμησης πρέπει να στηριχθεί στα δυνατά σημεία του Νοσοκομείου ως επιχειρήματα, τα οποία είναι η καλή διοικητική λειτουργία, η πρόσβαση των ασθενών της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού που έγινε τον Ιανουάριο, το γεγονός ότι το νοσοκομείο Διδυμοτείχου προτιμάται και από ασθενείς άλλων νομών όχι μόνο λόγω επιστημονικής επάρκειας και μικρότερης λίστας αναμονής αλλά και γιατί «δεν αλλάζουν χέρια περιουσίες ασθενών μέσα σε αυτό το νοσοκομείο» και τέλος το γεγονός ότι η διάσπαση δεν κοστίζει απολύτως τίποτα στα δύο νοσοκομεία.

Έπειτα τον λόγο πήρε ο κ. Βαφειάδης, αναπληρωτής διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας, ο οποίος συμφώνησε με τα λεγόμενα του κ. Καρακόλια ενώ μίλησε για το διαρκές λάθος της μη αυτονόμησης, η οποία ψηφίστηκε το 2012 και εφαρμόζεται από το 2013, ενώ μίλησε και για την ελλειπή εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο λόγω συνένωσης η οποία αποτελεί εμπόδιο σε πολλά θέματα του νοσοκομείου όπως να χάνει το νοσοκομείο Διδυμοτείχου διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης.
Κώστας Βαφειάδης
Ακόμη αναφέρθηκε στα ελλειπή κίνητρα για να έρθουν γιατροί και προσωπικό στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, τα οποία πρέπει να δοθούν, μίλησε και για τον αντίκτυπο που υπάρχει στο ΤΕΙ Νοσηλευτικής του Διδυμοτείχου όπου υπάρχει ελλειπή χρηματοδότηση με αποτέλεσμα εδώ και ένα μήνα να διδάσκουν χωρίς να πληρώνονται και τέλος κατέληξε πως το αποτέλεσμα αυτής της συνένωσης δυο ανομοιογενών νοσοκομείων, όπως είπε, είναι απώλεια για το νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Χρήστος Τοκαμάνης
Στην συνάντηση παρών ήταν και ο κ. Τοκαμάνης ο οποίος με την σειρά του μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Διδυμοτείχου και πρότεινε να αναζητηθούν λύσεις ενώ αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα που αντιμετωπίζει η πόλη του Διδυμοτείχου ζητώντας την βοήθεια των βουλευτών.
Καραφεΐζη ΒάγιαΈπειτα τον λόγο πήρε και η κ. Καραφείζη, η οποία μίλησε για χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τον τόπο, ενώ συμφώνησε με την αυτονόμηση και την επάνδρωση του νοσοκομείου και ζήτησε την ανταπόκριση των βουλευτών ώστε να δοθεί άμεσα λύση.

Ο βουλευτής Έβρου κ. Καίσας μίλησε με την σειρά του για την κατάσταση του νοσοκομείου, την οποία χαρακτήρισε «βαθιά πολιτική» λόγω μνημονίων, και ανέφερε ότι έχουν υπάρξει μικρές βελτιώσεις στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου σε σχέση με το παρελθόν σε διάφορουν τομείς και πλέον φέτος «υποφέρεται η κατάσταση».
Γιώργος ΚαΐσαςΜίλησε επίσης για νέο νομοσχέδιο στον χώρο της Υγείας που πρόκειται να ξεκινήσει μέχρι το Πάσχα σε πρώτη φάση με στόχο αναδιοργανώσεις στον χώρο της Δημόσιας Υγείας και των νοσοκομείων που θα εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα (με εξαιρέσεις σε πολυπληθείς περιοχές), το οποίο προβλέπει ένα νομαρχειακό νοσοκομείο β’βάθμιας περίθαλψης και ένα περιφερειακό νοσοκομείο γ’βάθμιας περίθαλψης και πρότεινε στην περιοχή το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου να υπάρξει το νομαρχειακό και το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης το αντίστοιχο περιφερειακό, πρόταση που συνάντησε ποικίλες αντιδράσεις.

Τέλος οι βουλευτές Έβρου Γκαρά, Ρίζος και Δημοσχάκης συμφώνησαν με τα αιτήματα και δήλωσαν ότι ενωμένοι θα σταθούν στην Βουλή προωθώντας το ενιαίο ψήφισμα και διεκδικώντας δυναμικά τα αιτήματα για το νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

 


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 19 Μαρτίου, 2017 13:26

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV